Predsednik države Borut Pahor meni, da je za Slovenijo ključno, da vsi politični deležniki združijo moči za doseganje potrebnih sistemskih sprememb. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik države Borut Pahor meni, da je za Slovenijo ključno, da vsi politični deležniki združijo moči za doseganje potrebnih sistemskih sprememb. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s predsednikom Borutom Pahorjem

Takrat je Pahor kot predsednik republike svojo vlogo videl predvsem v pomoči pri premagovanju političnih kriz, zdaj pa je po njegovem mnenju dozorel čas, da "premišljeno pogledamo v prihodnost." Nekateri makroekonomski kazalci že kažejo pozitivne spremembe, tako da lahko po mnenju predsednika "z optimizmom rečemo, da smo se izkopali iz recesije," obenem pa opozarja, da utegne to biti kratkotrajno, če vlada tega ne bo podkrepila z zahtevnimi spremembami v nekaterih družbenih podsistemih.

Pahor zato poziva vse deležnike v politiki, med njimi tudi opozicijo, da vladi pri tem pomaga. Po mnenju predsednika republike bi se morali Slovenci učiti iz lastnih izkušenj, ko smo ob enotno zastavljenih ciljih osamosvojitve ali pa vstopa v EU znali strniti vrste zato, da smo cilje tudi uresničili. Sicer pa je predsednik republike, ki se veliko pogovarja z ljudmi, prepričan, da je med ljudmi celo več poguma in samozavesti, kot ga trenutno premore politični razred.

Ustavne spremembe, sprava, reforme
Pahor temeljne naloge nove vlade vidi v strukturnih reformah, med njimi nadgradnjo zdravstvenega sistema ter poenostavljanje administrativnih postopkov v državi. Po Pahorjevem mnenju pa je treba pripraviti tudi ustavne spremembe, ki bodo poenostavile imenovanje vlade. Sprejeti bomo morali tudi nekaj odločitev glede sprave in poenotenja naše polpretekle zgodovine.

Pahor je kot temeljni problem našega bančnega sistema izpostavil prezadolženost podjetij. Meni, da je bila odločitev za ustanovitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) dobra odločitev, ki bi jo lahko sprejeli že prej, vendar so v času njegove vlade podcenili posledice dolgotrajne krize.

Diplomatsko o delu DUTB-ja
Čeprav je ideji DUTB-ja naklonjen, je dejal, da bi o vprašanju, ali je upravljanje le-te ta hip v najboljši kondiciji, "težje sodil, če se diplomatsko izrazi." Pri tem pa je ponovil, da je treba prevzeti nekaj zmagovalne miselnosti, ki jo sam zaznava med ljudmi.

Pahor je naklonjen privatizaciji, vendar bi namesto vedno novih seznamov podjetij za prodajo raje videl seznam podjetij, ki jih zaradi strateškega pomena ne bi prodali, druge pa bi sistematično prodajali, saj se je ob izbiri strateškega kupca, ki ima dolgoročne cilje v podjetju, "izkazalo, da s tem povečamo delovna mesta in ohranimo znanje doma".

Glede varčevalne politike je Pahor prepričan, da bi morala vlada namesto dogovora s sindikati o masi plač z njimi doseči dogovor, pri katerem bi nagrajevali najuspešnejše javne uslužbence, tako da bi ti dobili največ, in kaznovali najmanj učinkovite uslužbence. Je pa tak dogovor vedno podvržen strahu, da ne bi imeli dobrih meril za določanje uspešnosti.

Odločitve pravne države je treba spoštovati
Na vprašanje o sodbi v zadevi Patria je Pahor ponovno odgovoril, da se v odločitve sodišč ne spušča in da jih je treba spoštovati. Glede odvzema mandata Janezu Janši, je dejal, da je po eni strani že mogoče zdravorazumsko govoriti, da pravnomočno obsojeni ne more biti poslanec, toda po drugi strani ob kandidaturi Janeza Janše ni bilo pravnega vzvoda, ki bi mu jo omejeval. Pahor je zato prepričan, da je treba počakati na odločitev ustavnega sodišča, ki v tem primeru nima lahkega dela.

Zmotila pa ga je hitra odločitev nove vlade za kadrovske menjave v vrhu vojske in obveščevalne agencije. Prepričan je, da je vlada s tem ljudem poslala napačno sporočilo in da bi morali take odločitve sprejeti po tehtnejšem premisleku.

Štefanec mu je obljubil vrnitev ugleda KPK-ja
Na vprašanje o delovanju Komisije za preprečevanje korupcije, ki je v preteklih mesecih bolj kot s svojim delom javnost seznanjala z razprtijami v senatu, pa je Pahor odgovoril, da mu je predsednik komisije Štefanec skupaj z namestnikoma dejal, da se zaveda, da komisija izgublja ugled in da bodo s svojim delom skušali ta ugled povrniti. Obenem Pahor upa, da bo prihodnji predsednik republike ob imenovanju senata KPK-ja imel opraviti s preglednejšim postopkom od trenutno veljavnega.

Podobno je po njegovem mnenju treba spremeniti in urediti postopek za imenovanje člana Evropske komisije, pri katerem mora biti vključen tudi državni zbor. Na vprašanje o kandidaturi nesojene komisarke Alenke Bratušek Pahor odgovarja, da zavrnitev kandidata ni nekaj neobičajnega in gre po navadi v EU-ju tudi hitro v pozabo.

Juncker je izkušen in pošten človek
Pahor je naklonjen tudi priznanju Palestine, kritičen pa je do napak, ki jih je po njegovem mnenju EU naredil pri postavljanju pogojev Ukrajini. Na vprašanje, ali je spremenil mnenje o Jean-Claudu Junckerju po razkritjih o strategijah Luksemburga za privabljanje tujih podjetij, pa Pahor odgovarja, da je Juncker v njegovih očeh človek z veliko modrosti, bogatimi izkušnjami in je tudi pošten. Je pa kritičen do različnih pravil znotraj EU-ja za privabljanje kapitala.

Pogovor s predsednikom Borutom Pahorjem