Alenka Bratušek je hotela z nastopom zadovoljiti tako okoljevarstvenike kot industriji naklonjene liberalce. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je hotela z nastopom zadovoljiti tako okoljevarstvenike kot industriji naklonjene liberalce. Foto: BoBo
Kako smo zardevali ob komisarski sagi?

"Sem jezna, a predvsem razočarana," je povedala Alenka Bratušek v intervjuju za nemški dnevnik Die Welt. Razočarana je tudi nad sabo, je dejala.

Hotela ugajati vsem
Enega izmed razlogov za neuspeh pred evropskimi parlamentarci vidi v napačni strategiji. Zaslišana je bila pred dvema odboroma. Odbor za okolje je poln okoljevarstvenikov, odbor za energijo poln gospodarsko liberalno naravnanih in interesom industrije naklonjenih politikov, razočarati pa ni hotela nobene skupine. "To so mi svetovali," je dejala. Njeni svetovalci so bili iz Junckerjevega štaba, Evropske komisije in njenega kroga. "Poslušala sem jih. Neumno od mene," je povedala.

Bruseljski dopisnik nemškega časnika Florian Eder je njen nastop na zaslišanju označil za nejasen, nekonkreten, brezbarven. Delovala je slabo pripravljena, živčna in naivna, meni Eder. "Alenka Bratušek je hotela priti skozi namesto prepričati. Najboljši rezultat v odborih pa so imeli tisti, ki so predstavili vizijo, ne referata o stanju stvari," je zapisal novinar.

"Ni pošteno, da nisem dobila druge priložnosti"
Alenka Bratušek je dejala, da je želela dobiti drugo priložnost tako kot Britanec Jonathan Hill ali Francoz Pierre Moscovici. "Nimam težav s priznavanjem napak. A nisem bila edina, ki jih je naredila. Ni pošteno, da nisem dobila drugega zaslišanja," je dejala. Ob tem je nesojena komisarka poudarila, da so drugi šibki kandidati za sabo imeli svoje države in politične skupine - socialiste in demokrate (S&D) ali Evropsko ljudsko stranko (EPP).

Zanjo pa se ni nihče zares boril, niti sicer prepirljivi vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Njena stranka formalno še ni članica Aldeja. "Jean-Claude Juncker je bil edini, ki me je podpiral od začetka do konca," je dejala.

Medtem ko se je Alenka Bratušek še potegovala za drugo zaslišanje, so v S&D-ju že javno pozivali k njeni zamenjavi z evropsko poslanko Tanjo Fajon. Temu so se pridružili tudi v EPP-ju.

Cerar vztraja pri Violeti Bulc
Die Welt ugotavlja, da je bila Alenka Bratušek zaradi mlačnega nastopa lahek plen. Socialisti so si obetali eno komisarko več, krščanskih demokratov pa podpora ni veliko stala, ker ni šlo za njihovo članico.

Slovenski premier Miro Cerar v to ni privolil in zdaj vztraja pri svojem predlogu, podjetnici Violeti Bulc, ki je šele tri tedne ministrica in tudi toliko časa v politiki. Pripada Cerarjevi listi, ki ni članica nobene skupine v Evropskem parlamentu, kar ni tisto, česar bi si želela velika koalicija v Evropskem parlamentu, poudarja Die Welt. "Upam, da bo vsaj Violeta imela enake možnosti kot drugi," je za nemški časnik še dejala Alenka Bratušek.

Poslanski stolček čaka
Nekdanja premierka se po daljši odsotnosti vrača v poslansko skupino, so pojasnili v ZaAB-u. Tako ostaja poslanka, pričakovati jo je na torkovi seji poslanske skupine in v sredo na izredni seji.

V ZaAB-u so glede njene odsotnosti pojasnili, da je Bratuškova v času kandidature za evropsko komisarko in za priprave na zaslišanje izkoristila dopust.

Čeprav Alenka Bratuškova ni postala evropska komisarka in ji ni treba odstopiti, ZaAB neuradno ne odvrača od razmišljanj o spremembah glede imena in naslednika na čelu stranke.

ZaAB se je na julijskih parlamentarnih volitvah komaj uvrstil v DZ in ima štiri poslanska mesta. Predsednico stranke bremeni poročilo protikorupcijske komisije, ki je ugotovila nasprotje interesov s tem, ko se na seji vlade ni izločila iz glasovanja o seznamu kandidatov za evropske komisarje, na katerem je bila tudi sama.

V nekaterih strankah so se zato že vprašali, kako bodo te ugotovitve vplivale na njen poslanski mandat, saj da je sama večkrat dejala "da ve, kaj ji je storiti", če se izkaže, da je ravnala narobe.

Neuradno naj bi bilo tudi v ZaAB-ju vse več prepričanih, da je prišel čas za dogovor o spremembah in nadaljnjem delovanju stranke.

Kako smo zardevali ob komisarski sagi?