Pobudo za srečanje predsednika države z vodstvom KPK-ja je dal predsednik komisije Boris Štefanec. Foto: STA
Pobudo za srečanje predsednika države z vodstvom KPK-ja je dal predsednik komisije Boris Štefanec. Foto: STA
Po odstopu prejšnjega vodstva KPK-ja pred letom dni se komisija spopada s številnimi težavami. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor izrazil pričakovanje, da bo komisija s strokovnim in neodvisnim delom upravičila zelo visoka pričakovanja javnosti.

Srečanje med Pahorjem in predsednikom KPK-ja Borisom Štefanecem ter njegovima namestnikoma Igorjem Lambergerjem in Almo Sedlar je bilo organizirano na Štefanečevo pobudo.

Verodostojnost in neodvisnost komisije sta odvisni predvsem od samega vodstva KPK-ja, so se strinjali sogovorniki. Uspešno delo pa bo odvisno tudi od nadgradnje zakonodaje s področja integritete, ki jo je sprožilo prejšnje vodstvo komisije. Predsednik republike je proučeno in dopolnjeno gradivo že predal vladi, sogovorniki pa so se zavzeli za vsestransko okrepitev prizadevanj za obravnavo in sprejetje zakonov v DZ-ju.

Vodstvo KPK-ja je Pahorju predstavilo nekatere organizacijske, finančne in kadrovske težave, pohvalilo pa je profesionalno predanost zaposlenih na komisiji.

Zapleti po odstopu prejšnjega vodstva
Prejšnje vodstvo KPK-ja, na čelu katerega je bil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, je s položaja odstopilo konec lanskega novembra, sledili pa so številni zapleti.

Predsednik Boris Štefanec je na funkciji že od imenovanja, 6. marca, medtem kot sta se njegova prvotna namestnika Jurij Ferme in Darko Stare delu v tej sestavi kmalu odpovedala. Namestnika sta dobra dva meseca pozneje postala Igor Lamberger in Alma Sedlar.

Tudi v tej ekipi pa je bilo nekaj nesoglasij. Na začetku oktobra je prišla v javnost anonimka, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na komisiji.

Zahteva po odstopu Štefaneca
Alma Sedlar je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Sedlarjeva je predsednika KPK-ja celo pozvala k odstopu. Štefanec je očitke in možnost odstopa zavrnil. Prav tako je zanikal očitke, da naj bi zmanjšal oziroma celo ukinil mednarodne stike s sorodnimi organizacijami po svetu.