O ukrepih, s katerimi se bo poseglo v plačno maso javnega sektorja, se je pogajalcem vlade in sindikatov uspelo dogovoriti v ponedeljek, ko so tudi parafirali dogovor. V prihodnjih dneh se bodo zvrstile še seje organov posameznih reprezentativnih sindikatov. Foto: BoBo
O ukrepih, s katerimi se bo poseglo v plačno maso javnega sektorja, se je pogajalcem vlade in sindikatov uspelo dogovoriti v ponedeljek, ko so tudi parafirali dogovor. V prihodnjih dneh se bodo zvrstile še seje organov posameznih reprezentativnih sindikatov. Foto: BoBo
Dušan Mramor in Boris Koporivnikar
Podpis dogovora je predviden čez teden dni. Tako je pričakovati, da bo vlada na četrtkovi redni seji potrdila dokumente in za podpis verjetno pooblastila vodjo vladnih pogajalcev, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Foto: BoBo

Tudi tokrat pod dokumentom ne bo vseh podpisov, a kot kaže, vlada lahko računa na sklenitev dogovora. Večina sindikatov se bo odločala tik pred zdajci, odločitev nekaterih, med njimi tudi največjega - Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) -, bo tako znana šele na dan predvidenega podpisa.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je pojasnil, da bo pri odločanju članstva "do zadnjega trenutka napeto", a ne pričakuje zapletov. "Glede na to, da že prihajajo sporočila nekega zadovoljstva z doseženim, je zelo verjetno in upravičeno pričakovati, da bo številno članstvo Sviza dogovor izglasovalo," je dodal.

Glavni odbor je na seji sprejel sklep, da soglaša s podpisom dogovora, odpovedal je tudi za sredo napovedan protestni shod. Kot so ob tem še poudarili v Svizu, je prav sklicani protest "odigral odločilno vlogo v aktualnih pogajanjih in pri popuščanju vlade glede na njene prvotne zahteve".

Nekateri dogovora ne bodo podpisali ...
Če se člani Sviza odločijo za pristop k podpisu, vlada po vsej verjetnosti lahko računa na sklenitev dogovora. Poleg tega za zdaj kaže, da bo dogovor podprlo okoli 30 od v tem trenutku 38 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Nekateri pa so medtem že napovedali, da k podpisu skoraj zagotovo ne bodo pristopili. Predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič je pojasnil, da dogovora ne bodo podpisali zaradi predvidenega ukrepa zmanjšanja števila zaposlenih do enega odstotka na letni ravni. "Še vedno nas je 40 odstotkov manj od povprečja v EU-ju, to dokazano pomeni večjo umrljivost ljudi in nižji BDP," je dodal.

Dogovora po vsej verjetnosti ne bo podprl tudi Sindikat vojakov Slovenije, zadržke naj bi tudi tokrat imeli v Sindikatu slovenskih diplomatov.

... nekateri še neodločeni
V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so se prejšnji teden nagibali k odločitvi, da k podpisu ne pristopijo. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je dejala, da so si zdaj vzeli čas za razmislek, ali bodo vendarle sprejeli drugačno odločitev. Tako bi, kot je navedla, težko rekla, da so dogovor dokončno zavrnili. Se pa k temu po njenih besedah nagibajo zato, ker podpis vežejo na vsaj začetek dogovarjanja z ministrstvom za zdravje glede kadrovskih normativov.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki zadnjega dogovora o varčevalnih ukrepih s še prejšnjo vlado niso podpisali, odločitve o podpisu tega dogovora še niso sprejeli. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ne želi špekulirati. Si pa, kot je dejal, upa reči, da je vlada glavne sporne točke umaknila že prej. "Vlada pač verjetno nekaj mora narediti, to razumem. Je pa moteče, da se to dogaja vsako leto v obdobju krize in da v javnem sektorju niso vsi v enakem položaju," je dodal.

Zaplete pa se lahko denimo pri glasovanju na organih obeh policijskih sindikatov. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je pojasnil, da bodo tudi oni končno odločitev sprejemali tik pred zdajci, v tem hipu pa težko oceni, kam se nagibajo člani.

Odločitev Sindikata policistov Slovenije (SPS) bo prav tako formalno znana v torek, a po besedah predsednika Zorana Petroviča dozdajšnji odzivi kažejo, da je bil osrednji del pogajanj uspešen. Hkrati pa si v SPS-u želijo še umik predvidenih ukrepov na odhodkovni strani proračuna, ki se nanašajo na policijo. Vse bo jasno po pogovorih v prihodnjih dneh, je dodal Petrovič, a za zdaj kaže, da bo "tudi to urejeno tako, kot je treba".