Vse več podrobnosti o sporni gradnji Vitoslava Türka. Foto: Eugenija Carl
Vse več podrobnosti o sporni gradnji Vitoslava Türka. Foto: Eugenija Carl
Črna gradnja Vitoslava Türka, Bitermo
Gradbena tabla na gradbišču vile Vitoslava Türka je bila očitno lažna, saj na njej piše, da se gradi gospodarski objekt ter obnavljata rastlinjak in podporni zid. Na njej je kot vodja projekta napisan Engelsberger, ki del ni vodil.
Dušan Engelsberger
Arhitekt Dušan Engelsberger razkriva, kakšne načrte je imel Vitoslav Türk v Parecagu. Foto: Osebni arhiv
Idejna zasnova za vilo Vitoslava Türka
Türk je svoje objekte gradil le po idejnem osnutku, kar je po besedah Engelsbergerja nezakonito. Foto: Eugenija Carl
Gradnja apartmajev Türk
Načrti, ki kažejo, da sta bila investitorja v apartmajsko hišo zakonca Türk. Foto: Eugenija Carl

Med odkrivanjem novih podrobnosti o Türkovih črnih gradnjah nam je uspelo najti zdaj že upokojenega ljubljanskega arhitekta Dušana Engelsbergerja. Njegove navedbe so nov dokaz, da se je Türk zlagal slovenski javnosti.

Vila, ki se dela, da je sušilnica fig
"Gospod Türk je na morju želel zgraditi izključno stanovanjsko hišo," pravi Engelsberger. "V našem biroju je naročil idejni osnutek za stanovanjsko hišo in projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za gospodarski objekt. Pogovori o hiši so tekli, še preden je prejšnja lastnica Romana Rejc pridobila gradbeno dovoljenje za sušilnico sadja."

Po Engelsbergerjevem mnenju je bila nekdanja lastnica le priročna krinka; imela je status kmeta, edina je lahko pridobila dovoljenje za gradnjo na kmetijskih zemljiščih. Namesto sušilnice so zgradili hišo, nato pa so nameravali spremeniti namembnost objekta za stanovanjsko rabo. Vila bi tako stala po vseh črkah zakona. A vlogo za spremembo namembnosti so na piranski občini zavrnili. "O teh projektih sem se pogovarjal izključno z Vitoslavom Türkom, nikoli s podjetjem Virtus," poudarja Engelsberger.

"Skrivali so se za mojim hrbtom"
Gradnja se je začela leta 2002, ko je bil objekt postavljen do gabaritov, navedenih v gradbenem dovoljenju, pa se je zalomilo, saj so začeli dodajati stebrišča, pa zastekljen prostor in druge "dodatke", pravi Engelsberger. "Investitor - Vitoslav Türk - me je zlorabil, dal me je napisati na gradbeno tablo kot odgovornega nadzornika, kar nikoli nisem bil. Zato, da bi name prevalili odgovornost, ker se ni zidalo v skladu s projektno dokumentacijo." Ker ga niso hoteli zbrisati, je Engelsberger odšel. "Türk je nato gradil naprej po mojih idejnih zasnovah, kar je nezakonito. Gradnja je mogoča le po projektni dokumentaciji, potrjeni v gradbenem dovoljenju," poudarja Engelsberger.

Skice ne lažejo. Investitorja: Zakonca Türk
Engelsbergerja, ki je idejno zasnoval tudi tisto, kar bi moral biti rastlinjak, a se je sprevrglo v Türkovo drugo prestižno črno gradnjo z bazenom in mogočnimi kamnitimi arkadami, je nasledil arhitekt Borut Slabe. Njegova žena nam je danes povedala, da so naredili načrte za dva apartmaja v objektu, ki ga imenuje rastlinjak. "Nismo vedeli, da gre za črno gradnjo, saj je tam nekakšen zametek objekta že stal." Kdo je gradil, se ne spomni.

Engelsberger pravi, da je nedopustno, da je arhitekt, ki ga je nasledil, izrabil njegove "risbe" za nadaljevanje gradnje. "Kdor koli dela naprej na nekem projektu, tudi če gre le za idejne zasnove, mora po kodeksu arhitektov o tem obvestiti projektanta in pridobiti njegovo soglasje," pravi Engelsberger. Kdo je gradil Türkovo črno gradnjo, se ne spomni niti arhitektka Špela Puc iz ljubljanskega Puc studia. "Jaz sem poskrbela le za notranjo opremo obeh vil, za določene izboljšave. Za obe hiši sem načrtovala in izbirala skupaj z zakoncema Türk, skupaj smo hodili tudi po trgovinah, pravi Špela Puc. Da sta bila zakonca Türk tudi investitorja, je razbrati tudi s skic.

Tudi kriminalisti zastrigli z ušesi
Z nezakonito zgrajenimi vilami direktorja Elesa Vitoslava Türka v Parecagu pri Sečovljah so se začeli ukvarjati tudi kriminalisti. "Policisti Policijske uprave Koper bodo preučili navedbe, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri gradnji objekta, ki ga navajate v vašem vprašanju. V primeru podanih razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili," na naša vprašanja odgovarjajo na Policijski upravi Koper.

Iz Elesa pa so danes sporočili, da se bo z okoliščinami nedovoljene gradnje pred izbiranjem novega direktorja natančno seznanil tudi nadzorni svet. "Okoliščine glede gradnje vile v Parecagu so članom NS za zdaj poznane samo iz medijev, zato se bo NS pred odločanjem o vsem natančneje seznanil na naslednji seji NS, ki bo sklicana v najkrajšem času." Zanimalo nas je namreč, ali Vitoslav Türk po odkritju njegovih nezakonitih gradenj in sprenevedanju pred javnostjo še uživa zaupanje nadzornikov.

Kot je znano, se Türk, ki zdaj opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Elesa, poteguje za poln mandat. Čeprav je Računsko sodišče v poslovanju ugotovilo vrsto nepravilnosti, naj bi veljal za favorita. "Odločanje o novem direktorju javnega podjetja Eles ta teden še ni predvideno. O novem direktorju bodo člani NS odločali šele po opravljenih razgovorih z vsemi kandidati, ki bodo potekali v tem tednu," so še sporočili iz Elesa.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Kriminalisti nad črno gradnjo Vitoslava Türka
Kriminalisti nad črno gradnjo Vitoslava Türka