MMC priporoča
Vila Vitoslava Türka
Vse več podrobnosti o sporni gradnji Vitoslava Türka. Foto: Eugenija Carl
Črna gradnja Vitoslava Türka, Bitermo
Gradbena tabla na gradbišču vile Vitoslava Türka je bila očitno lažna, saj na njej piše, da se gradi gospodarski objekt ter obnavljata rastlinjak in podporni zid. Na njej je kot vodja projekta napisan Engelsberger, ki del ni vodil.
Dušan Engelsberger
Arhitekt Dušan Engelsberger razkriva, kakšne načrte je imel Vitoslav Türk v Parecagu. Foto: Osebni arhiv
Idejna zasnova za vilo Vitoslava Türka
Türk je svoje objekte gradil le po idejnem osnutku, kar je po besedah Engelsbergerja nezakonito. Foto: Eugenija Carl
Gradnja apartmajev Türk
Načrti, ki kažejo, da sta bila investitorja v apartmajsko hišo zakonca Türk. Foto: Eugenija Carl

"Türk je hotel imeti vilo ob morju"

Arhitekt Dušan Engelsberger razkriva, kakšne načrte je imel Vitoslav Türk v Parecagu
2. april 2013 ob 20:33
Koper - MMC RTV SLO

Trditve direktorja Elesa Vitoslava Türka, da ni črnograditelj in da nima nič opraviti z objekti na zemljiščih nad Sečovljami, kopnijo kot spomladanski sneg.

Med odkrivanjem novih podrobnosti o Türkovih črnih gradnjah nam je uspelo najti zdaj že upokojenega ljubljanskega arhitekta Dušana Engelsbergerja. Njegove navedbe so nov dokaz, da se je Türk zlagal slovenski javnosti.

Vila, ki se dela, da je sušilnica fig
"Gospod Türk je na morju želel zgraditi izključno stanovanjsko hišo," pravi Engelsberger. "V našem biroju je naročil idejni osnutek za stanovanjsko hišo in projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za gospodarski objekt. Pogovori o hiši so tekli, še preden je prejšnja lastnica Romana Rejc pridobila gradbeno dovoljenje za sušilnico sadja."

Po Engelsbergerjevem mnenju je bila nekdanja lastnica le priročna krinka; imela je status kmeta, edina je lahko pridobila dovoljenje za gradnjo na kmetijskih zemljiščih. Namesto sušilnice so zgradili hišo, nato pa so nameravali spremeniti namembnost objekta za stanovanjsko rabo. Vila bi tako stala po vseh črkah zakona. A vlogo za spremembo namembnosti so na piranski občini zavrnili. "O teh projektih sem se pogovarjal izključno z Vitoslavom Türkom, nikoli s podjetjem Virtus," poudarja Engelsberger.

"Skrivali so se za mojim hrbtom"
Gradnja se je začela leta 2002, ko je bil objekt postavljen do gabaritov, navedenih v gradbenem dovoljenju, pa se je zalomilo, saj so začeli dodajati stebrišča, pa zastekljen prostor in druge "dodatke", pravi Engelsberger. "Investitor - Vitoslav Türk - me je zlorabil, dal me je napisati na gradbeno tablo kot odgovornega nadzornika, kar nikoli nisem bil. Zato, da bi name prevalili odgovornost, ker se ni zidalo v skladu s projektno dokumentacijo." Ker ga niso hoteli zbrisati, je Engelsberger odšel. "Türk je nato gradil naprej po mojih idejnih zasnovah, kar je nezakonito. Gradnja je mogoča le po projektni dokumentaciji, potrjeni v gradbenem dovoljenju," poudarja Engelsberger.

Skice ne lažejo. Investitorja: Zakonca Türk
Engelsbergerja, ki je idejno zasnoval tudi tisto, kar bi moral biti rastlinjak, a se je sprevrglo v Türkovo drugo prestižno črno gradnjo z bazenom in mogočnimi kamnitimi arkadami, je nasledil arhitekt Borut Slabe. Njegova žena nam je danes povedala, da so naredili načrte za dva apartmaja v objektu, ki ga imenuje rastlinjak. "Nismo vedeli, da gre za črno gradnjo, saj je tam nekakšen zametek objekta že stal." Kdo je gradil, se ne spomni.

Engelsberger pravi, da je nedopustno, da je arhitekt, ki ga je nasledil, izrabil njegove "risbe" za nadaljevanje gradnje. "Kdor koli dela naprej na nekem projektu, tudi če gre le za idejne zasnove, mora po kodeksu arhitektov o tem obvestiti projektanta in pridobiti njegovo soglasje," pravi Engelsberger. Kdo je gradil Türkovo črno gradnjo, se ne spomni niti arhitektka Špela Puc iz ljubljanskega Puc studia. "Jaz sem poskrbela le za notranjo opremo obeh vil, za določene izboljšave. Za obe hiši sem načrtovala in izbirala skupaj z zakoncema Türk, skupaj smo hodili tudi po trgovinah, pravi Špela Puc. Da sta bila zakonca Türk tudi investitorja, je razbrati tudi s skic.

Tudi kriminalisti zastrigli z ušesi
Z nezakonito zgrajenimi vilami direktorja Elesa Vitoslava Türka v Parecagu pri Sečovljah so se začeli ukvarjati tudi kriminalisti. "Policisti Policijske uprave Koper bodo preučili navedbe, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri gradnji objekta, ki ga navajate v vašem vprašanju. V primeru podanih razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili," na naša vprašanja odgovarjajo na Policijski upravi Koper.

Iz Elesa pa so danes sporočili, da se bo z okoliščinami nedovoljene gradnje pred izbiranjem novega direktorja natančno seznanil tudi nadzorni svet. "Okoliščine glede gradnje vile v Parecagu so članom NS za zdaj poznane samo iz medijev, zato se bo NS pred odločanjem o vsem natančneje seznanil na naslednji seji NS, ki bo sklicana v najkrajšem času." Zanimalo nas je namreč, ali Vitoslav Türk po odkritju njegovih nezakonitih gradenj in sprenevedanju pred javnostjo še uživa zaupanje nadzornikov.

Kot je znano, se Türk, ki zdaj opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Elesa, poteguje za poln mandat. Čeprav je Računsko sodišče v poslovanju ugotovilo vrsto nepravilnosti, naj bi veljal za favorita. "Odločanje o novem direktorju javnega podjetja Eles ta teden še ni predvideno. O novem direktorju bodo člani NS odločali šele po opravljenih razgovorih z vsemi kandidati, ki bodo potekali v tem tednu," so še sporočili iz Elesa.

Eugenija Carl, TV Slovenija

VIDEO
Kriminalisti nad črno gradnjo Vitoslava Türka
Prijavi napako
Komentarji
walterperoaroma
# 02.04.2013 ob 20:43
ja resnica pride na dan vedno pozno morda prepozno
takih turkov je v sloveniji še in še in še in še in še
a kaj ko imamo premalo pogumnih in tečnih evgenij
in kaj ko imamo preveč podkupljenih urednikov
trocki
# 02.04.2013 ob 20:55
Zdaj pa mene nekaj zanima. Od kod njemu denar za tako vilo? Resno. Od kod? Ali direktor Elesa res toliko zasluži ali kaj? Ali tudi on molze svoje lastne firme, če jih ima?
endrug
# 02.04.2013 ob 21:13
Groza, kako Türk laže. In kdor laže, ta tudi krade!
ijaska
# 02.04.2013 ob 21:02
Bravo Eugenija Carl!
grom-instrela
# 02.04.2013 ob 21:03
če bo objekt obstal, potem, no potem bodo obstale vse črne gradnje v Sloveniji in inšpektorjev sploh ne rabimo več.
moonylink
# 02.04.2013 ob 20:55
OOOOOOO moj bog:-) in kako LAŽEJO mislim.....sam kako LAŽEJO:-(

in kaj bo zdaj?! NAJMANJ takoj z vseh javnih funkcij!

ja pa ja de:-) Še naprej se nam bo režal v brk:-)

Taki svetohlinci, lažnivci, pritlehneži...namesto dobrih strokovnjakov.

Taki grebatorji, prašiči, pogoltneži...namesto odgovornih funkcionarjev.

Welcome to Balkania!
Hephaestus
# 02.04.2013 ob 20:47
Hja, kakšen direktor državnega podjetja pa je, če nima na črno zgrajene luksuzne vile?
Če je ne bi imel s čim pa bi se hvalil med svojimi stanovskimi kolegi združenja manager?

:))
Udarni
# 02.04.2013 ob 21:11
Od kod premoženje za take megagradnje? Naj se ograni pregona pozabavajo s tem, črna gradnja pa naj se poruši!
maksmaks
# 02.04.2013 ob 21:21
ganjajo pa tiste, ki nimajo gradbenega dovoljenja za kurnik
moonylink
# 02.04.2013 ob 21:00
Kdo je gradil Türkovo črno gradnjo se ne spomni niti arhitektka Špela Puc iz ljubljanskega Puc studia

Kdor je kdaj videl kakršenkoli načrt ve da je prva stvar ki je napisana na načrtu podatki o projektantu.

Na vsakem tlorisu, vsaki situaciji, vsaki fasadi, vsakem prerezu, v vsaki acad datoteki, na vsaki poli!!!!!..VEDNO imaš tam lepo napisan blokec odgovornega projektanta in ostale podatke!

Delal sem že z desetinami načrtov in ne spomnim se, da bi dobil načrt, kjer projektant ne bi bil naveden!

Zato je to kar izjavlja gospodična Puc najverjetneje ena velika laž. Kot projektantka notranje opreme je te podatke morala imeti, saj je delala po načrtih!
A*
# 02.04.2013 ob 21:06
Sploh ni problem vila, ta je samo fasada. Problem je denar zanjo. Ko je bil Türk direktor ELES-a, je nekatere stvari, predno je odletel iz položaja, plačal vnaprej. Le zakaj nekaj mastno plačaš vnaprej in s tem ne pustiš, da plača, potem ko so dela dejansko izvedena, nekdo drug?

Sicer pa: "Ker je Eles prečni transformator, ki danes stoji v Divači, plačal tri leta vnaprej, je družba izgubila 6,2 milijona evrov obresti." (glej članek)
tvuser
# 02.04.2013 ob 21:03
"walterperoaroma", na koncu tvojega posta bi dodal samo še " ...in uradnikov".

"tajkun08"

Tudi ta 2x Gašpar pride na vrsto, nič skrbet. Počasi a vztrajno prihaja na plano čedalje več nepravilnosti, kurupcije, kriminala itd. Potem teh ljudi ne reši nobeden več.
Nikec3
# 02.04.2013 ob 21:25
Niti SDS članska izkaznica ga ne reši!
trocki
# 02.04.2013 ob 20:52
He he. Pojedli bomo te lumpe za zajtrk!
TineB
# 02.04.2013 ob 21:07
A je Danilo tudi kdaj prišel tja na obisk?
junt
# 02.04.2013 ob 21:21
Naj Türka barabo lažnivo zatolčejo do amena za poduk vsem ostalim. Ostale črnograditelje pa tudi.
jneja
# 02.04.2013 ob 21:44
Denar za tako vilo - naj v Elesu pogledajo, če tega ni plačal prav Eles sam.
svito-estante
# 02.04.2013 ob 21:31
Turek bo pa sedaj tiščal glavo v pesek al kaj...nobenega odziva ni slišat z njegove strani! Evgenija! Bravo le tako naprej...inšpekcijske službe bi vam lahko za vaše delo dale zlato medaljo, ker pač same niso sposobne nič narediti!
peterpan
# 02.04.2013 ob 21:13
Nič rušit ! Najprej orng kazen ,pol pa običajni davki X 10 !
yanker
# 02.04.2013 ob 21:36
Evo bom kopiral oceno vrednosti iz enega drugega foruma: "Kolega, ki je gradbenik se je sprehodil pred dnevi okoli hiše in ocenjeval gradnjo. Samo škarpo okoli hiše je ocenil na 300-400 jurjev, treba se je zavedati, da si za kamni še izredno debele nosilne stene iz betona. Čisto verjamem sosedi, ki je rekla, da se je tedne po cele dneve vozil material, saj je vse tako pompozno narejeno. V notranjosti je tudi zaprti bazen. Na zunaj je vse skupaj ocenjeno na 1,5 milijona investicije."
tajkun08
# 02.04.2013 ob 20:47
se strinjam z vsem tem razkrivanjem,samo mi je pa zanimivo,da se o vseh hišah in parcelah,ki jih Gašpar Gašpar Mišić ne zna razumsko pojasnit, na nacionalnem mediju nič ne piše in govori
je to neodvisno novinarstvo ali klečeplazenje pred aktualno oblastjo?
zapatist
# 02.04.2013 ob 21:33
@Nikec3
Niti SDS članska izkaznica ga ne reši!

Ne več, pa če se Cukjati še tako razjoka.
KLIPAN
# 02.04.2013 ob 21:50
Ko bo prvi sds-ovec kaj priznal mu plačam kosilo.
K_ris
# 02.04.2013 ob 21:54
@KLIPAN

Ko bo prvi sds-ovec kaj priznal mu plačam kosilo.

Sem poguglal in je to ven priletelo:
Janša priznal: Ukrepi bodo boleči
LINK
jarovit
# 02.04.2013 ob 21:31
TineB
# 02.04.2013 ob 21:07
Prijavi neprimerno vsebino A je Danilo tudi kdaj prišel tja na obisk?
-----------------------
Seveda je in to menda na večdnevne. Ampak zaradi tega desni Vito ni nič manjši lopov in levi Danilo nič večji.
Mogoče pa si hotel povedat kaj drugega?
zozozo
# 02.04.2013 ob 21:21
To hišo je očitno nekdo gradil. In kdor koli je bil, je moral imeti šefa gradbišča. In ta šef gradbišča mora biti licenciran inženir, ki se mora zelo dobro zavedati tako zakonodaje kot svoje odgovornosti.

Torej je v tem primeru možno samo, da je nek licenciran inženir krepko presegel svoja pooblastila in kršil tako pravila stroke kot zakonodajo, ali pa da so gradili povsem na črno, in vodje gradbišča sploh niso imeli, kar je samo po sebi kaznivo.

Pa še nekaj - arhitektu se ni nič zdelo čudno, da ni bilo lokacijske informacije, oz. vsaj ne take, ki bi predvidevala postavitev takšne vile?
mostnica
# 02.04.2013 ob 21:21
Ne o zgradbi, o denarju zanjo mora biti govora.Prepričani pa smo, da bo človek prej ali slej pristal na Dobu kot klošar. Čeprav ga bodo jutri potrdili za direktorja.
Pero Fresh
# 02.04.2013 ob 22:14
Pa ni tega naš pošteni Vitoslav kriv, no! On je ja član stranke, ki da nekaj na vrednote, od katerih še posebej ceni družino!
grozny
# 02.04.2013 ob 21:56
Hiša je črna gradnja. Porušit, potem pa se naprej pogovarjamo. SDS pa je lahko tudi globoko sram če bodo tega poštenjaka še naprej promovirali za pomembne položaje.
hubertfast
# 03.04.2013 ob 08:09
Dobro, da imamo take novinarje kot je Evgenija Carl, ki se očitno ne boji visoke politike. Upam, da bo raziskala kdo je izvajal dela in predvsem kdo jih je plačal. Od kje je sploh prišel denar za ta dela. Zadeva zelo smrdi in bo zelo velika afera. Če se ta zgodba slučajno ne bo razpletla tako, da bo javnost izvedela vse kar je potrebno, potem lahko z gotovostjo trdimo, da je korupcija dobro opravila svoje delo in vse utišala.
pirat321
# 02.04.2013 ob 22:52
V zapor z njim. Dost je.... Gotov je... Fertik je...

A ne v banana republiki je še zmeraj direktor podjetja, k iv Sloveniji obrača ogromno denarja....

Gotovi so... tisti, k iga še niso odstvavili.
zen
# 02.04.2013 ob 22:48
Me ne bo noben prepričal, da inšpektor ni mogel najti enega dneva za tako hudo črno gradnjo, vidno na daleč. Novinarji, bravo. Poiščite še odgovorne inšpektorje, ki jih mora zaslišati policija. Počas bomo prišli do ribje glave...
zozozo
# 02.04.2013 ob 22:35
ZeK, večina prebivalstva nima ne vikenda, ne vrtička, precejšenj delež jih nima niti lastne hiše z dvoriščem ali pa sploh kakršnega koli kosa zemlje, na katerem bi lahko gradili na črno. Tudi večina lastnikov hiš ima normalne, neprezidane hiše, brez dozidanih dodatnih garaž, ker pač nimajo dodatnih avtov.

Je pa res, da črne gradnje vidiš na vsakem koraku. To pa zato, ker črnograditelji zasedajo ravno prostore, kjer so moteči, in ravno zato tam gradnja ni dovoljena.
trocki
# 02.04.2013 ob 22:13
Točno, zeitgeist. Se strinjam. Namesto rušenja zapleniti premoženje, ga nacionalizirati. In ga potem bodisi uporabiti za socialne dejavnosti ali pa ga prodati za masten denar. Po možnosti nazaj Turku. Recimo za petdesetkratdnik realne cene.
skretpapir
# 02.04.2013 ob 22:42
in slovenija je pravna država in vsi smo enaki pred zakonom?
my assssssssssss
jarovit
# 02.04.2013 ob 22:36
Hephaestus
# 02.04.2013 ob 20:47
Prijavi neprimerno vsebino Hja, kakšen direktor državnega podjetja pa je, če nima na črno zgrajene luksuzne vile?
Če je ne bi imel s čim pa bi se hvalil med svojimi stanovskimi kolegi združenja manager?
-------------
Seveda pa si pozabil dodati svje znamenito razmižljanje v stilu:
Kakšen MAFIJEC najbolj MAFIJSKE STRANKE pa bi bil, če je ne bi imel.
jarovit
# 02.04.2013 ob 22:21
oljka
# 02.04.2013 ob 22:18
Prijavi neprimerno vsebino Ali nimajo vsi slovenski narodni heroji svoje vile ob obali?
------------------
Ja, ampak samo tisti iz leta 91 in kasneje. Eden izmed njih je desni Vitek.
zozozo
# 02.04.2013 ob 21:59
Skoz nam razlagajo, da je problem v tem, da ni dovolj denarja za porušit teh 4000 črnih gradenj, saj na leto namenijo denarja za kvečjemu 70 rušitev. Z ozirom, da je zadnji val legalizacij bil v začetku devetdesetih, lahko domnevamo, da je večji del od teh 4000 črnih gradenj nastal v zadnjih 20 letih, torej da se jih na leto gradi krepko več kot 70.

To pomeni, da bo črnih gradenj neizogibno vsako leto več, in da se torej politiki, ki razporejajo proračunska sredstva, očitno delajo norca iz zakonodaje, ljudstva, in tudi inšpektorjev.

Ker pa se zavedam, da je država trenutno v krizi, predlagam, da organiziramo prostovoljne delovne brigade, ki bodo za državo zastonj porušile teh 4000 gradenj. Med ljudstvom se bo brez težav našlo dovolj prostovoljcev, med našimi politiki pa tudi ne manjka takih, ki so delovne brigade že vodili, zato ne dvomim, da je projekt realno izvedljiv.
Reorgart
# 02.04.2013 ob 21:56
Ko SDS-ovci plenijo naprej...
kazam123
# 02.04.2013 ob 21:53
Policijo in inšpektorje je pa lahko sram, da se zmigajo šele ko začnejo mediji pisat o teh rečeh.
Paperino
# 02.04.2013 ob 21:47
grom-instrela # 02.04.2013 ob 21:03
če bo objekt obstal, potem, no potem bodo obstale vse črne gradnje v Sloveniji in inšpektorjev sploh ne rabimo več.


Ni vsaka stvar za rušit. Ampak pokasirat barabi najprej razliko med kmetijskim in stavbnim zemljiščem, potem eno mastno kazen in če zmanjka denarja za plačilo državi kar ji gre je potrebno rubit hišo in jo prodati po tržni ceni. No to v primeru, da ni ravno neke potrebe po rušenju. Če je pa črna gradnja na najboljših zemljiščih ali v zaščitenem območju potem pa rušit.
kop
# 02.04.2013 ob 21:24
tajkun08
# 02.04.2013 ob 20:47
strinjam z vsem tem razkrivanjem,samo mi je pa zanimivo,da se o vseh hišah in parcelah,ki jih Gašpar Gašpar Mišić ne zna razumsko pojasnit, na nacionalnem mediju nič ne piše in govori
je to neodvisno novinarstvo ali klečeplazenje pred aktualno oblastjo?


Kje se da pa to kej prebrat? Da vidim kaj tale "poštenjak" kaj počenja. Ker na spletu kaj aktualnega ne najdem. Razen tisto da naj bi kupoval po Jazbinškovem zakonu večje število nepremičnin.
krypto
# 02.04.2013 ob 22:37
To bi blo super. 10 ljudi z macolami tekmuje kdo več podre.
medivan
# 02.04.2013 ob 22:02
In zopet, odkrijejo novinarji RTVSLO. Organi pregona pa ?
Malo pozno.
Paperino
# 02.04.2013 ob 21:50
To je ena izmed velikih težav v Sloveniji. Eno z drugim gre vštric.
Kunguruj
# 02.04.2013 ob 21:11
Tako je če 60% volilcev voli za Janševiče, kaj pa lahko druga pričakujemo v naši deželici. Enkrat bo potrebno obrniti ploščo in voliti izključno neoporečne stranke in ljudi pa četudi jih vse po vrsti zamenjamo.
K_ris
# 02.04.2013 ob 21:04
@oljka

Po nepreverjenih informacijah je načrte za nadaljevanje gradnje sušilnice fig izdelal studio AKKA

Morda za nasad fig, za hišo pa zagotovo ne. AKKA so namreč krajinski arhitekti.
y_os
# 03.04.2013 ob 09:40
Končno bomo stopili na prste bandi lopovski. Tukaj je veliko denarja, ki bi lahko rešila Slovenijo.

Samo kazni nepoštenim naložit. In ne pobrati tistim, ki nimajo, oz. pošteno služijo tisti svoj minimalec.

In ni važno ali je bel, rdeč, črn, levi desni, sredinski...
ffigaro
# 02.04.2013 ob 23:19
to je Slovenska elita NI VEDO ,nadmudrivač,od kje mu denar
toni66
# 02.04.2013 ob 23:05
Ko bi le porušili vse črne gradnje na Obali. Je kar dosti Turkov, levih in desnih.
Kazalo