MMC priporoča
Zdenka Cerar
Zdenka Cerar, 1941-2013. Foto: BoBo
VIDEO
Umrla je Zdenka Cerar

Dodaj v

Umrla je Zdenka Cerar

Prva ženska na mestu generalnega tožilca
29. avgust 2013 ob 09:55,
zadnji poseg: 29. avgust 2013 ob 10:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

V 72. letu je po dolgotrajni bolezni umrla nekdanja državna tožilka in ministrica za pravosodje Zdenka Cerar.

Zdenka Cerar se je rodila leta 1941 v Ljubljani, diplomirala na ljubljanski pravni fakulteti in se nato zaposlila na državnem tožilstvu. Leta 1999 jo je državni zbor kot prvo žensko imenoval za generalno državno tožilko.

Tožilstvo je vodila do aprila 2004, ko je postala ministrica za pravosodje v vladi Antona Ropa. Resor je vodila do menjave vlade novembra 2004.

Isto leto se je včlanila v Liberalno demokracijo Slovenije, bila je občinska svetnica v Grosupljem in podpredsednica stranke.

Aktivna je bila tudi na športnem področju, saj je bila dvakrat mladinska državna prvakinja Jugoslavije v gimnastiki in članica državne reprezentance, po končanem tekmovalnem obdobju pa trenerka in sodnica. Poročena je bila s slovenskim telovadcem in olimpionikom Mirom Cerarjem.

"Spominjali se je bomo po srčnosti"
"V LDS se bomo Zdenke Cerar spominjali po njeni srčnosti, po občutku za pravičnost, resnicoljubnost in poštenost. Njena vera v dobro vseh ljudi in zavezanost k iskanju kompromisov sta najbolj zaznamovala njeno politično in siceršnje delovanje," je ob žalostni novici zapisal predsednik LDS-a Anton Anderlič.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo