Gosta MMCAnalize sta Maja Matevžič in Tomaž Hudomalj. Foto: MMC RTV SLO
Gosta MMCAnalize sta Maja Matevžič in Tomaž Hudomalj. Foto: MMC RTV SLO

Po koncu drugega letošnjega turnirja za grand slam smo v MMCanalizi gostili komentatorja Tomaža Hudomalja in nekdanjo igralko Majo Matevžič.

Rafael Nadal je v svojem 12. finalu zmagal še dvanajstič, drugo leto zapored je v finalu premagal Dominica Thiema. "Vsi smo čakali trenutek, v katerem se bo Thiem zlomil. Imel je napornejši urnik, hkrati pa je Nadal na pariškem pesku res nepremagljiv. Prvih šest iger sta igrala nezemeljski tenis, Thiem je odigral svojih najboljših 30 minut na turnirju, pa je bilo še vedno le 3:3. Nadal je v drugem nizu do 5:5 na svoj servis izgubil le eno točko, nato je zaradi slabe igre izgubil niz. Morda bi koga to psihološko potolklo, a pri Nadalu je bilo obratno, saj je preostala niza dobil gladko," je ocenil Hudomalj.

Sorodna novica Zunajserijski Nadal do ducata naslovov v Parizu!

Nadal po 1:1 dobil 11 točk zapored
Po izenačenju na 1:1 je Španec vzel premor, po katerem se je vrnil kot prerojen, saj je dobil naslednjih 11 točk. "Psihološko je izredno močan. Take stvari ga samo dodatno podžgejo. Raven svoje igre je dvignil še za eno prestavo višje. Thiem je pozneje rekel, da je le za malenkost popustil in ga ni bilo več na igrišču," je povzela Matevžičeva.

Federer: Težko je simulirati Nadala
Thiem je bil potisnjen v zadnji del igrišča, saj je kar polovico točk odigral več kot dva metra za osnovno črto (Nadal le tretjino). "Thiem je šel v tekmo z določeno taktiko, imel je tudi načrta B in C. Federer je po svojem dvoboju rekel, da težko najdeš igralca, ki lahko simulira Nadala, kar pomeni, da se nanj težko pripraviš. Šele ko prideš na igrišče, se soočiš z realnostjo. Thiem se je držal v drugem nizu, do konca dvoboja mu to ni več uspelo," je povedala nekdanja igralka.

Thiem naredil korak naprej z zamenjavo trenerja
V zadnjih štirih letih je Thiem edini, ki se je na vselej uvrstil v polfinale Rolanda Garrosa. Lahko zato ocenimo, da je v tem obdobju drugi najboljši igralec na pesku? Hudomalj bi se težko odločil, ali drugo mesto pripada Avstrijci ali Novaku Đokoviću, je pa poudaril: "Thiem je v polfinalu premagal Đokovića, ki je psihično na odlični ravni. Lovil je četrti zaporedni slam, kar mu je še večalo motivacijo. Ko je zamenjal trenerja, je naredil korak naprej, z Massujem je postal še boljšo taktično pripravljen. Naredil je korak naprej, ne samo na pesku, do konca sezone ga vidim konkurenčnega tudi na trdi podlagi."

Nadal oddal niz, nato pa zmlel Thiema

Danes najstniki ne morejo dobiti GS-jev
Nadal je v Parizu nastopil petnajstič in osvojil kar 12 lovorik. Hudomalj si tega enostavno ne zna razložiti: "Edina logična razlaga je, da je Nadal z drugega planeta. Tenis je zelo konkurenčen šport. Obstajajo mladi nadali, federerji in đokovići, ki bi morali prihajati, a jih ni. Težko bo kdo pojasnil, kako je Nadalu to uspelo. Fizično je težko verjeti, da bo to še kdo ponovil. Svoj prvi grand slam je osvojil pri 19 letih, danes se zdi znanstvena fantastika, da bi najstniku uspelo osvojiti grand slam. Nadal ima igro, ki je narejena za pesek. Ko je Borg šestič dobil Roland Garros, se je zdela fantazija, zdaj pa je to Nadal podvojil."

Težke razmere, a enake za vse
Polfinale je zaznamoval izjemno močan veter, ki je še kako vplival na igro, kot opozarja Maja Matevžič pa tudi na: "psiho. Pravila so, kakršna so. Tudi otrokom pravim, da so razmere vedno enake za oba igralca. Ni šlo toliko za igro, ampak bolj, če bo igralec zadel žogico in jo sploh poslal v polje. Tu je treba biti močan v glavi, sprejeti je treba pogoje in igrati."

Hudomalj: Federer do številke 22
Razmerje grand slamov velike trojice je zdaj 20:18:15 v korist Federerja. Hudomalj napoveduje, da bo Švicar tudi po koncu kariere vseh treh ostal na vrhu najbolj čislane teniške lestvice. "Mislim, da Đoković ne bo osvojil še petih turnirjev za veliki slam. Nadal bo morda osvojil še eno ali dve nagradi Rolanda Garrosa. Federer pa s tako igro lahko že čez mesec dobi nagrado Wimbledona. Če bi moral staviti, bi rekel, da bo na koncu na vrhu Federer z 22 naslovi."

Barty kot Timea Bacsinszky
V ženski konkurenci je vse presenetila Ashleigh Barty, ki je leta 2015 celo prekinila kariero in nato eno leto igrala kriket. Majo Matevžič ta zgodba spominja na Timeo Bacsinszky: "Nekaj časa je delala v restavraciji. Potem je videla, da to ni to, se vrnila v tenis in začela osvajati turnirje. Pri dekletih je veliko večji bazen. Ženski tenis je drugačen, vse je mogoče. Všeč mi je, da je tako mešano, na turnirjih za grand slam ne moremo več napovedati, kdo bo zmagal. V mojih časih je bilo drugače, že v 3. krog je bilo težko priti."

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko)