Ognjen Backović je analiziral uspehe slovenske izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO
Ognjen Backović je analiziral uspehe slovenske izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO

Z njim se je pogovarjal Slavko Jerič. Slovenija se je na EP-jih in SP-jih četrtič uvrstila v polfinale. Leta 2004 je na EP-ju v Sloveniji osvojila srebro, leta 2017 na SP-ju v Franciji bron. Enkrat - na SP-ju v Španiji - je ostala praznih rok.

"Zame sta Španija in Hrvaška precej podobni ekipi. Slovenija, če je dobro fizično pripravljena, lahko premaga vsakogar. Nikogar se nam ni treba bati. V tem trenutku je najpomembneje, da imajo nosilci igre določeno svežino," je pred odločilnimi boji optimist Backović.

Španci na stavnicah prvi favoriti za naslov

Na stavnicah sta velika favorita polfinalnih dvobojev Norveška in Španija. Kvota za zmago Norvežanov proti Hrvatom je 1,32, za zmago Špancev proti Slovencem pa 1,20. Če boste stavili na zmago Slovencev, lahko svoj vložek pomnožite s 4,25.

Španci so prvi favoriti tudi za končni naslov. Kvota na njih je 2,25. Norveška ima za naslov kvoto 2,50, Hrvaška 6, Slovenija pa 9,5.

Tudi Španci tako kot Slovenci nimajo izrazitega posameznika. Imajo zelo uravnoteženo ekipo, tudi vratarja imata enakovredno porazdeljene minute. "Španci prevladujejo v svetu rokometa v smislu španske šole rokometa. Španski trenerji so prevzeli primat v klubskem rokometu. Značilno za to šolo rokometa je, da je izjemno taktično zahtevna. Točno se ve, kaj kdo dela, kje mora stati, kako se premika ... Izjemno veliko sodelujejo s krožnim napadalcem. Temu, da nimajo izrazitega strelca, se ne čudim, saj dajejo velik poudarek na ekipno taktiko. Nimajo sistema, kjer bi izstopal en posameznik," pravi Backović.

"Tisto, kar bi morala Slovenija igrati in kar je naša prednost, je predvsem hitra igra. Imamo hitre, gibljive igralce, tu predvsem mislim na Bombača in Zarabca. S hitrim prenosom žoge morata ustvarjati prostor za druge igralce, kot je na primer Jure Dolenec. Prednost Slovenije je tudi močna in gibljiva obramba, kajti veliko hitrih golov lahko dosežemo, ko se ubranimo in nato udarimo v pol protinapadih in protinapadih, ko Bombač in Zarabec s hitrim prenosom napadeta nasprotnika v hrbet, ko ta še ni postavljen," dodaja Backović.

Slovenija je do zdaj v povprečju prejemala 22 golov. "Predvsem v obrambi se vidi pečat novega selektorja Ljubomirja Vranješa. Veselin Vujović, ki je bil pred njim, je stavil predvsem na psihološko pripravo. Je izjemen motivator in včasih je s to motivacijo želel dvigniti agresivnost, kar je posledično prineslo tudi določeno nedisciplino v obrambi zaradi prevelike želje. Vranješ v mesecu dni seveda ni mogel prenesti vseh svojih zamisli. Bolj je pri tem pomembno, da jim je vcepil zmagovalno miselnost in disciplino ter prepričanost vase in v svoje sposobnosti. To mu je odlično uspelo. Všeč mi je njegova prezenca na igrišču, všeč mi je, kako vodi minute odmora. Sam ga spremljam vse od časa, ko sva igrala drug proti drugemu v klubih in reprezentanci. In ko je vodil Flensburg. Všeč mi je tudi, kako deluje ob igrišču, kako tudi izvaja pritisk na sodnike, ampak na popolnoma drugačen način kot Vujović. Vse dela z nasmehom in to se pozna tudi pri obravnavanju sodnikov," je povedal Backović.

O iznajdljivosti nizkega Vranješa kot taktika, morebitnem spopadu s Hrvati in še marsičem zanimivem pa v spodnjem pogovoru.

MMC Analiza: pogovor z Ognjenom Backovičem