Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Ta teden je veliko prahu dvignila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je v radijski oddaji Vroči mikrofon odgovarjala na vprašanje Jane Vidic glede cepljenja, njegove učinkovitosti in novih ukrepov.

V oddaji so se dotaknili tudi grškega modela spopadanja s covidom-19. V Grčiji namreč uvajajo denarne kazni za necepljene nad 60 let, zato je bilo vprašanje, ali je kaj podobnega pričakovati tudi pri nas, povsem na mestu. Z odgovorom je Bojana Beović razburila slovensko javnost.

Beovićeva za participacijo hospitaliziranih necepljenih

[b]"Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"[/b]

Uprimo se takšnemu razmišljanju. Kmalu bodo nesmučarji zahtevali tudi participacijo za bolnišnično oskrbo smučarskih poškodb. Nemotoristi za poškodbe motoristov. Zapečkarji za vse, ki gredo nekam v hribe ali kam odkolesarijein se jim tam lahko kdaj tudi kaj zgodi. Zdravojedci za vse, ki ne pazijo na vnos sladkorja/maščobe ... Na koncu bomo vsi lahko participirali za skoraj vse.


-K_ris 2021-12-01T18:11:46+01:00

Bolnišnice dobijo od 8.000 do 45.000 evrov za vsakega Covid pacienta, ki si bo poleg tega sedaj moral plačati še zdravljenje. Obvezno zdravstveno zavarovanje je pa namenjeno čemu?


-TRIGLAV 2021-12-01T18:11:55+01:00

Sem cepljen samo “participacija” pri plačilu hospitalizacije necepljenih je pa najbolj gnila stvar kar se jo lahko spomnejo. Bodo povrnili tudi neizkoriščene znesle tistih, ki celo življenje plačujejo obvezno in dodatno zdr. zavarovanje pa ga skoraj nikoli ne koristijo? Kaj se zgodi ko kdo s hudimj simptomi preprosto ne upa več k zdravniku, ker nima denarja? Vsi skupaj ste padli na glavo, brez čustev, popolni nadzor in zatiranje necepljenih. Vsak se sam odloči ali se bo cepil ali ne, ker je cepljenje prostovoljno! Zdravstvo pa plačujemo vsi zato ga lahko tudi vsi koristimo. S temi fašistoidnimi idejami pa spokajte v kakšno drugo državo.


-Rikee 2021-12-01T21:11:08+01:00
Kaj pa, če je hospitalizirani bolnik cepljen? Stroški za njegovo zdravljenje so enaki kot za necepljenega. Oba plačujeta obvezno zdravstveno zavarovanje, po tem predlogu pa bi moral necepljeni še dodatno plačati za uslugo, ki je cepljenemu na voljo v okviru tistega, kar krije zdravstveno zavarovanje. To je seveda noro. Kako lahko nekomu (v tem primeru celo predsednici Zdravniške zbornice) sploh pade na pamet kaj takega?
-Kerlc1 2021-12-01T19:07:28+01:00

Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev.

Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za cepljenje

Participacija za hospitalizacijo necepljenega
"V skupini se uradno o tem še nismo pogovarjali, dobivam pa številne pobude, da bi se v Sloveniji uvedlo nekaj podobnega kot drugje, in mislim, da bomo to tudi obravnavali. Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev," je dejala Bojana Beovič. To najverjetneje pomeni, da bi necepljeni bolniki morali plačati oziroma doplačati bolnišnično oskrbo oziroma zdravljenje zaradi covida-19. Ideja, ki je sprožila val ogorčenosti, zlasti na družbenih omrežjih, na katerih je bila vodja posvetovalne skupine tarča sovražnega govora, tudi osebnih napadov in seksističnih izjav. V četrtek je za MMC pojasnila, da je v radijskem intervjuju predstavila zgolj idejo, ki naj bo ljudem in politiki v razmislek.

[b]"Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"[/b]...............Prav.... Samo vrnite mi vse, kar sem v zdravstveno blagajno vplačal v 37ih letih polne zaposlitve... Saj bo šlo, kaj ne...?...........Vsekakorpa izjava, neke uradne osebe, ki vsekakor šteje od krasni novi svet.... Ne verjeti danes v teorije zarote, pomeni biti precej plitvoumno usmerjen vernik... Pa na zdravje...
-grenadir 2021-12-01T18:04:39+01:00
Se kar strinjam z Beovićevo glede finančne "participacije", kot jo poimenuje. Kdor se ne želi cepiti in zato pristane v bolnišnici, naj potem tudi plača. Tako so to rešili v Singapurju.
-mile 2021-12-01T18:05:35+01:00

Potem pa tudi participacija za kadilce, alkoholike, predebele, izpostavljene stresu po lastni odločitvi, divjake na cesti... skratka vse, ki pristanejo v bolnici zaradi nečesa, kar je definirano kot nezdrav življenjski stil.


-Dens 2021-12-01T18:02:50+01:00

Potem pa, ga. Beovic, prosim da mi vrnete nazaj ves denar, ki ga 30 let vplacujem za zdravstveno zavarovanje, pri tem pa mi odstejte 4 dni lezanja v bolnisnici leta 1994, ko so mi punktirali nos z enim odmerkom fizioloskega dnevno, dva obiska pri zdravniku in dvakratno uporabo laboratorija. Kot bonus pa prosim to, da sem bil v 30. letih na bolniski 5 dni, vkljucno s tistimi stirimi dnevi bolnisnice. Hvala. PS - boste tistemu, ki je v naselju zaradi prehitre voznje koncal v drevesu in je ze 40 let nepokreten invalid, tudi zaracunali 40 let zdravljenja, rehabilitacije ipd.? Kazen za prekoracutev je pa koliko, 1000 € in 12 pik, s popustom 59 %, ce je placano v 14. dneh.


-G65 2021-12-01T18:37:22+01:00
Sorodna novica "Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"

ZZZS: Ideja mogoča le ob spremembi zakonodaje
Takoj se je porajalo vprašanje, ali je omenjena participacija sploh mogoča v okviru trenutne zakonodaje. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so za MMC sporočili, da je mogoče to uvesti le s spremembo veljavne zdravstvene zakonodaje, za to pa je treba doseči tudi ustrezno družbeno-politično soglasje. Zaračunavanje necepljenim bolnikom je prvi na svetu napovedal Singapur, ki je dodal nekaj izjem. Izvzeti bodo ljudje, ki se iz zdravstvenih razlogov ali zaradi pridruženih bolezni ne morejo cepiti, prav tako so izvzeti tudi otroci, mlajši od 12 let. Necepljeni bolniki imajo še vedno druge možnosti plačila računov zdravljenja, kot so državne subvencije in zasebno zavarovanje. "Tudi za necepljene bo zaračunavanje storitev še vedno zelo subvencionirano," je pojasnil minister za zdravje Ong Je Kung. V tej 20. najmanjši državi na svetu bo omenjeni ukrep začel veljati 8. decembra.

"Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"

Tole je pa doseglo višek, oziroma dno.

Sem cepljen z vsemi odmerki.

Trikratno plačujemo v zdravstveno zavarovanje (delodajalec, delojemalec, dodatno zavarovanje),

Že pred covidom nam zdravstvene storitve niso bile razumno dosegljive ( čakalne dobe ) oziroma plačaj še četrtič pri zasebniku, če hočeš biti zdrav.

S covidom pa se je še to porušilo. Zdravstva praktično ni več.

Obstajajo samo klike, ki brez dela služijo bajne dodatke in pa mafija, ki služi kot vojni dobičkarji pri nabavah.

Na globalni ravni pa farmacevtska podjetja s tiho podporo vseh vlad ustvarja bajne zaslužke.

Dovolj je!!!


-BigBang 2021-12-01T18:14:53+01:00

Če bo šlo tako naprej bomo res leta 2023 poslušali kako oseba A ki je cepljena z 9-imi odmerki očita osebi B, ki je cepljena s 7-imi odmerki da je anticepilec..


-shark77 2021-12-01T22:14:43+01:00

Pravično bi bilo, da vrnete zdravstveno zavarovanje. Dodatno bom odpovedal, saj ne smem k zdravniku. Človek ne sme na kemoterapijo, mora prej na cepljenje po dveh dneh umre. Nobeden ne odgovarja, vse po protokolu.


-moč 2021-12-01T18:36:05+01:00

Jaz se kot starejši prebolevnik alfe brez potrdila in necepljen strinjam s prvim predlogom glede participacije, sem pripravljen podpisat še kaj več v tej smeri. Pod pogojem, da mi je dovoljeno vse kot cepljenim, torej konec segregacije in da se testiram samo tam in takrat, ko se morajo tudi cepljeni (in preboleli, dokler bo ta status obstajal). Zdi se mi pošteno do cepljenih, ki so se odločili za nasprotno tveganje, da na ta način pokažem odgovornost za svojo odločitev.

Nikoli pa ne bom pristal na obvezno cepljenje, tudi če bo uveden po referendumu s plebiscitarno večino. In pošteno bi bilo, da se že sedaj začne govoriti o tem, kaj namerava družba z nami v tem primeru. Bomo kot Grki nad 60 let vsak mesec dajali po 100 evrov? In če jih ne bomo (več) imeli, bomo prvi stanovalci novodobnih "Kampov"? Zmanimo se že zdaj glede pogojev sožitja, pa nam psihiranje od zunaj ne bo moglo do živega. Sam se morda prostovoljno odločim za cepljenje čez 10 let, ko bom po lastni presoji v rizični skupini, do takrat pa me ne zanima drugega kot mir v slovenski hiši, kjer pa hočejo vojno in fašizem, naj ju imajo. Če nam konsenz uspe, zna biti naša prislovična pol-pol razdelitev velika prednost.


-gusztav 2021-12-01T22:14:16+01:00