Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je sporočil, da so odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Južna Afrika je le 25% polno precepljena. Zaenkrat se različice še vedno rojevajo v (pretežno) neprecepljenem okolju. Tudi sicer je zanimivo, da je Južna Afrika dala že drugo pomembno različico. Se je pa pred mesecem ali dvema pisalo o kolumbijski mi, pa ni bilo nič iz tega. Tule pa govorimo o 22 primerih. V tej točki je vremenska napoved za čez par dni veliko bolj natančna kot napoved, kako se bo ta različica širila.
-Binder Dandet 2021-11-26T08:07:44+01:00

Prihaja iz Južne Afrike, kjer je precepljenost 24% (JAR), ne pa iz Evrope, kjer je precepljenost visoka.

Ko smo govorili, da bodo nove variante nastajale pri necepljenih, so rekli, da so to teorije zarote.


-el_trubar 2021-11-26T07:48:43+01:00

Se lahko prosim začnemo spet resno pogovarjati in izvajati promocijske kampanje za jačanje imunskega sistema? Samo prekuževanje in naravna imunost je pravi odgovor za koronaviruse v globalnem smislu. Pik v ramo ali zravljenje ob težjih simptomih je zgolj majhen del, ki na globalni ravni ne more biti glavno orožje. Je to tako težko to razumet?

Ja, saj vem, svetovni voditelji imajo še toliko idej in čas je naravnost idealen za izvajanje programov množičnega nadzora nad ljudmi, da o gospodarskih interesih niti ne govorimo.


-sergej_k 2021-11-26T09:14:36+01:00
V Južni Afriki so različico zaznali, kar ne pomeni nujno, da iz tam izhaja.
-Alix 2021-11-26T09:21:47+01:00
Krek: Na obzorju nova različica

Nova različica še bolj nalezljiva od delte?
Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novo različico so potrdili še v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike. Velika Britanija je zaradi omenjene različice v petek popoldne prekinila lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek zvečer sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita, je opozoril.

Tega se še nekaj let ne bomo rešili.


-Quatebriga 2021-11-26T07:44:22+01:00

A sedaj se bomo odrekali svobode zaradi virusov do leta 2050 ? Takrat pa nas bodo še klimatske spremembe pokončale, res krasna prihodnost za mlade.


-conquistador 2021-11-26T09:04:15+01:00

Mi je zanimivo da te "alarmantne" novice o mutacijah pridejo ven vedno ko se življenje na videz začne normalizirati. Decembra/januarja ko je prišlo ven cepivo in je nakazovalo k normaliziranju situacije... nenadoma novice o mutacijah Alfa, Beta, Gama etc. Potem pozno spomladi, ko je izgledalo da se bo s poletjem normaliziralo zaradi cepljenja... novica o Delti, ki naj bi bila še hujša kot Alfa. In zdaj ko je po napovedih izgledalo, da se soočamo z zadnjim valom in da virus težko zmutira še dlje od Delte... je pa tu ta novi sev, ki naj bi bil še veliko hujši od Delte in dramatično drugačen. Saj ne da ne verjamem v mutacije, ampak ta "timing" mi je pa malo nenavaden.


-The Amun Ra 2021-11-26T11:13:57+01:00
Ugotovljena nova različica virusa

Janša: Ravnajmo odgovorno
Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je na Twitterju v petek zapisala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija. "Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z državami članicami predlagala aktivacijo varovalke, da zaradi različice B.1.1.529 ustavimo polete iz regije južne Afrike," je tvitnila von der Leyen. Odločitev o tem morajo zdaj sprejeti države članice. Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja zapisal: "Usklajujemo enotno blokado letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. Varianta #koronavirus B.1.1.529 se širi izjemno hitro in predstavlja novo skrb v naslednjih tednih in mesecih. Ravnajmo odgovorno."

Ravno prav, da gre spet en dohtar na safari in ga prinese nazaj.


-DLeagueStar 2021-11-26T08:34:04+01:00

Ravno pravi čas. Bi postalo verjetno dolgčas če bi se zadeva počasi normalizirala. Hipokrtistvo zahodnega sveta pa vsem svojem blišču. Zase so že poskrbeli za 5,6,7 booster, medtem pa drugje nimajo niti za embalažo od cepiva. Sem omenil 5-11 letne otroke zahoda? Ti so zagotovo na prioritetni lestvici pred low income državami.


-DejanGBE 2021-11-26T08:20:12+01:00

Medtem, ko se večina sveta ukvarja predvsem s tem, katere različice se širijo, kdaj se širijo, katera cepiva delujejo in koliko časa, kdaj državo zapreti, kdaj jo odpreti in se iti gužvat v toplice, ali zapreti šole, kdaj smo na vrhu vala, ali je val že prešel, kako uvesti PCR, kje naj veljajo, kakšne naj bodo kazni itd, .....Švedi že leto in pol dokazujejo, da se da s vztrajnim in doslednim upoštevanjem nekaj osnovnih pravil, ki veljajo ves čas in ki so bile na začetku jasna vsem, sedaj pa so pozabljena, relativno normalno živeti.


-Zapo 2021-11-26T11:57:19+01:00

In tako bomo živeli do konca naših dni...


-JaniZ 2021-11-26T08:04:35+01:00