Iz premoga je leta 2019 nastalo okoli 37 odstotkov globalne električne energije. Foto: Reuters
Iz premoga je leta 2019 nastalo okoli 37 odstotkov globalne električne energije. Foto: Reuters

Izstop iz premoga bo za Slovenijo pomenil velik izziv, ki smo ga sprejeli in skladno s katerim iščemo najboljše rešitve za ekonomsko prestrukturiranje slovenskih premogovnih regij s ciljem zagotoviti pravičen prehod za vse.

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo

25 držav, vključno z Združenimi državami Amerike in Kanado, se je ta teden zavezalo, da bodo do konca leta 2022 prenehale neposredno financirati s fosilnimi gorivi povezane projekte v tujini, ki ne poskrbijo za prestrezanje izpustov ogljikovega dioksida. Nov korak v smeri opuščanja premoga je med drugim naredila tudi Slovenija.

Četrtkov dan podnebne konference COP26 je bil posvečen vprašanju energetike oziroma prehodu na čisto energijo. V Glasgowu je bil tudi slovenski infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je v nagovoru poudaril, da je leta 2021 čas za ukrepanje.

"Izstop iz premoga bo za Slovenijo pomenil velik izziv, ki smo ga sprejeli in skladno s katerim iščemo najboljše rešitve za ekonomsko prestrukturiranje slovenskih premogovnih regij s ciljem zagotoviti pravičen prehod za vse. Naša naloga ni videti v prihodnost, temveč jo omogočiti," so njegove besede povzeli na ministrstvu.

Mi smo pa par let nazaj postavili elektrarno na premog ki je požrla več milijard. Bože nam.
-seven7 2021-11-04T07:14:30+01:00
Trenutno ni druge kratkoročne rešitve kot pa uporaba jedrske tehnologije. Fuzija še vedno ni na dosegu roke. T.i. obnovljivi viri pa tudi niso tako nedolžni kot se včasih želi prikazati. Gospodinjstvo mogoče lahko postane samooskrbno s fotovoltaiko ampak, ko bo to gospodinjstvo nabavilo eden, dva električna avta, bo pa potrebno energijo nekje vzeti. V mestih pa gospodinjstva tako ali tako ne morejo uporabljati fotovoltaike. Veterno energijo smo zanemarili v tadnjih 20. letih, predvsem zaradi premočnih nevladnikov, ki so se borili za ptiče. Sedaj se isti nevladniki borijo proti jedrski energiji. Oni so a priori proti, čeprav sploh nimajo nekega argumenta proti.
-pohorjezeleno 2021-11-04T09:03:02+01:00
Naredimo en globalni eksperiment, kako bi zadeve izgledale. Tako za generalko določimo nek termin (recimo prihodnje leto januarja ali februarja), ko bomo po vsem svetu za 5 dni (od ponedeljka do petka) ustavili vse termoelektrarne, jedrske elektrarne, bencinske črpalke in plinovode. Pa bodimo en teden brez elektrike, goriva, ogrevanja sredi zime. Čudoviti brezfosilni novi svet, kajne okoljski fašisti? Ljudje božji, brez premoga in nafte človeštvo izumre v treh dneh, toliko časa namreč človeško telo zdrži brez pitne vode, ki je ni brez fosilnih goriv, prav tako kot hrane, obleke, strehe nad glavo.
-zzzblj 2021-11-04T08:11:44+01:00
Ponovno bomo bolj papeški od papeža in ukinili premogovnik pred časno hkrati pa povečevali porabo elektrike z nakupom iz držav, ki trošijo premog ravno za ta namen a bo prekleto drag!
-Haloo 2021-11-04T07:48:22+01:00
Konferenca v Glasgowu

Slovenija se je pridružila 24 državam
Slovenija je skupaj s številnimi drugimi državami na COP26 podprla izjavo o javni podpori k čistemu energetskemu prehodu. Namen te izjave je na mednarodni ravni sprejeti čim širšo zavezo k prehodu na čisto energijo in stran od fosilnih goriv s ciljem zagotoviti, da je svet na ambiciozni, jasno opredeljeni poti do podnebne nevtralnosti, ki je združljiva s ciljem 1,5 stopinje Celzija v skladu pariškim sporazumom in na podlagi najboljših razpoložljivih znanstvenih dognanj. Tako bo 25 držav, med katerimi so po navedbah britanskega predsedstva COP26 tudi ZDA, Kanada, Italija in Švica, do konca leta 2022 nehalo financirati fosilne projekte v tujini. Po navedbah britanskega predsedstva COP26 to pomeni premik 17,8 milijarde dolarjev javnih financ letno stran od fosilnih goriv in v čisto energijo. Ob naznanitvi pobude je pristojni predstavnik britanske vlade Greg Hands dejal, da morajo "postaviti javne finance na pravo stran zgodovine". Četrtkovo zavezo je označil za naslednjo kritično točko, ki jo je treba doseči, če želijo segrevanje ozračja omejiti na 1,5 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

stric Putin jih vse toplo pozdravlja......zdaj bo lahko zaračunal za plin kolikor bo hotel ko ne bo več konkurence v premogu... mi se moramo pa samo navaditi na višje cene vsega in nižji standard....lp vsem
-dr.Delavec 2021-11-04T09:20:09+01:00
Dokler veter in sonce ne zatajita. Takrat bodo uvažali elektriko iz termoelektrarn ne-podpisnic tega sporazuma. Nič novega. ? Imam boljši predlog - dajmo vsi podpisat ta sporazum, pa da vidimo ta zelena gospodarstva v praksi.
-ThePianoGuy 2021-11-04T07:26:36+01:00
Zaradi podnebja je potrebno čim prej zagotoviti alternativo TEŠ. Se pa strinjam, da je ne smejo kar dokončno razmontirat. Ostati mora v hladni rezervi do nadaljnjega, zgodi se lahko še marsikaj.
-alah 2021-11-04T08:21:07+01:00
Tudi jaz sem mnenja, da so taki sporazumi mazohistični. Moraš prav uživati v bolečniha in trpljenju delavskega razreda, ko plačuje položnice za visokoleteče zelene projekte. Poleg tega pa so tudi rasistični. Saj je jasno, da na razvitem zahodu take udarce lažje preživimo, kako polovica ostalega manj razvitega sveta. Povsem jasno je, da bodo zaradi tega nekje trpeli še bolj kot mi.
-E24 2021-11-04T07:42:11+01:00
Države še daleč od dogovora o omejitvi segrevanja ozračja

Opustitev premoga do leta 2030?
Države skupine G20 so se že prejšnji mesec strinjale, da bodo do konca tega leta končale financiranje novih termoelektrarn na premog v tujini, tokratna zaveza pa je prva, ki vključuje tudi z nafto in plinom povezane projekte. Gre za projekte, ki uporabljajo fosilna goriva, ne da bi obenem z ustrezno tehnologijo prestregli emisije ogljikovega dioksida, ki pri tem nastajajo. Zavezi se sicer niso pridružile Kitajska, Japonska in Južna Koreja, ki so odgovorne za veliko mero tovrstnega financiranja, še piše AFP. Okrepilo se je tudi Zavezništvo za krepitev izstopa iz premoga (Powering Past Coal Alliance ‒ PPCA), ki je v četrtek pozdravilo 28 novih članic, tudi Slovenijo. Zavezništvo sta zagnala in mu predsedujeta Velika Britanija in Kanada, novi člani, ob Sloveniji denimo tudi Čile in Singapur, pa se pridružujejo več kot 160 državam, regijam in podjetjem, so zapisali na spletni strani omenjenega zavezništva. PPCA sicer svoje člane spodbuja, da se zavežejo k opustitvi premoga do leta 2030 v EU-ju in Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter najkasneje do leta 2050 v preostalih delih sveta, navaja zavezništvo na spletni strani. Odprto je sicer tudi za vlade, ki se lotevajo opuščanja premoga, a se še ne morejo zavezati za omenjeni letnici.

Spet nismo nič naredili. 2 državi pokurita 80% premoga. Ko se bosta te 2 državi odpovedali premogu, potem se lahko tudi ostali. Če se ostali odpovemo, se izpust zmanjša samo za 20%, kar je zanemarljivo malo.
-xnplater 2021-11-04T07:46:00+01:00
Pa niso samo porabniki premoga problem, tudi brutalno širjenje svetovne populacije je velik faktor.
-lordslayer 2021-11-04T07:39:55+01:00
Termoelektrarne na premog so ogrodje energitike trenutno povsod po svetu. Ta odločitev je popolna norost in to bo imeli zelo, zelo hude posedice v zelo kratkem času. Nekaj bi se se dalo pomagati z kogeneracijami na biomaso, ampak bo daleč premalo za vse potrebe. Sončne celice in veter pa niso viri za stabilno oskrbo. To so praznemarnje ljudi, ki pojma nimajo o energetiki.
-vidim 2021-11-04T20:12:54+01:00
Prazne obljube. Premogu se ni mogoče odpovedati. S čim pa naj se nadosti primanjkljaj energije? Prenehanje uporabe premoga bi v tem trenutku pomenilo kolaps gospodarstva s sočasno revščino, lakoto in posledično vojno. ZDA, Kitajska, Indija in Avstralija se tega dobro zavedajo, zato tudi niso pristopile k temu dogovoru. Rešitve? Jih ni. Edina alternativa so nuklearke, ki pa se jih ne da zgraditi tako na hitro, pa še veliko nasprotovanje je proti njim. S sončno in vetrno energijo tako velikega izpada ni mogoče nadomestiti, tudi če bi jih bili sposobni postaviti v hipu in če pozabimi vso okoljsko svinjarijo, ki bi jo pri tem naredili. Pa še vsem fosilnim gorivom se tako in tako ne da odpovedati brez kolapsa civilizacije. Nafta je in bo nepogrešljiva v prometu. Vi pa kar sanjajte o elektrifikaciji prometa. Ni dovolj materialov, ni infrastrukture, proizvodnja je hudo onesnaževanje. Ob občutnem zmanjšanju prometa pa spet sledi isti scenarij - zlom gospodarstev, lakota, vojna. Ni rešitve. Ljudi na svetu je preveč in drvimo v kolaps.
-mali_piscek 2021-11-04T11:11:31+01:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Gradbeni zakon nadaljuje pot v DZ-ju, umaknjen amandma, ki bi posegel v zakon o vodah (4 odgovori)

130 dni je rabila upravna enota Ljubljana Vič, da je pregledala mojo vlogo za gradbeno dovoljenje... seveda 38 popravkov - med njimi tudi da projektant ni vključil zasaditev 2 dreves na parcelo... debirokratizacija v vsej svoji lepoti...
-kameničar 28. oktober 2021 08:21

Države bi morale do leta 2030 zapreti skoraj 3000 elektrarn na premog (4 odgovori)

Zato ker bi morali alternativo (jedrsko + obnovljive) imeti pripravljeno že 5 ali več let. Tako pač je, če se zgolj govori, da se nekaj dela, namesto da bi se dejansko nekaj delalo. Vendar fizikalne zakonitosti se za to ne zmenijo: temperatura bo še vedno naraščala, ledeniki se bodo še vedno topili, morska gladina bo še vedno naraščala, poleti bomo še vedno imeli bolj hude in pogoste vročinske valove, padavinski ekstremi pa bodo vse bolj pogosti, ... Zavlačujmo še kako leto, filozofirajmo o tem, kako sprememba ni mogoča, zatiskajmo si oči in reciklirajmo že 1000x prežvečene zombi teorije o ciklih in Soncu. Našim vnukom, pravnukom, pra pra vnukom, ... na tak način govorimo: briga nas za to, kako boste živeli.
-el_trubar 28. oktober 2021 11:28

Jug in zahod Škotske tik pred podnebnim vrhom v Glasgowu prizadele poplave (4 odgovori)

Ah ne, ekstremne padavine so vedno bile. Če pa so slučajno vedno bolj pogoste, so krivi "cikli". Če pa niso "cikli", potem so skorumpirani znanstveniki, ... torej karkoli, razen emisije. Te ne morejo biti krive. Pod nobenim pogojem. Pa četudi je treba pozabiti vse osnove fizike, za katere se je kdajkoli slišalo.
-el_trubar 29. oktober 2021 12:02

Piran bo štiri leta "laboratorij" za iskanje rešitev za omilitev podnebne krize (3 odgovori)

Bravo dečki. Sam da bo gnarja. Vaš inovativni sistem straniščnega splakovanja sem jaz že več kot 10 let napravil ob gradnji, moji prijatelji pa so to delali pred cca 15 leti. Smo bli zeleni še pred novodobnimi okoljskimi zelenci. Super inovativna inovacija.
-B in . 24. oktober 2021 15:05

Najbolj priporočeni komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Države bi morale do leta 2030 zapreti skoraj 3000 elektrarn na premog (49 priporočil)

V času, ko govorimo o energetski krizi, pomanjkanju električne energije in podraževanj u le-te, bomo šli v zapiranje. Kdo ima ljudi za norca, lepo prosim? Pa hkrati bomo zaprli še vse jedrske elektrarne aneda?Pa na sončku se bomo greli, nič v službo hodili, travo jedli (in kadili), pa radi se bomo imeli. A lahko počakamo s tem do maja, ko bo zime konc?
-Meteorit 28. oktober 2021 11:09

Na Polzeli rešujejo shiranega in zanemarjenega konja (44 priporočil)

Kje so kazni za ljudi, ki tako zanemarjajo živali, da to meji že na mučenje?
-Speechless 25. oktober 2021 21:50

Na Polzeli rešujejo shiranega in zanemarjenega konja (41 priporočil)

Kot lastnik živali si sploh ne morem predstavljat kva tem ljudem roji po glavi... Boge živali :(
-matkoslav 25. oktober 2021 21:53

Gradbeni zakon nadaljuje pot v DZ-ju, umaknjen amandma, ki bi posegel v zakon o vodah (36 priporočil)

Enostavno je neverjetno, kako pokvarjen je režim. Ker je padel zakon o vodah, so hoteli ključni člen prešvercat čez stranska vrata. Abotno je, da se želi izigrati voljo ljudstva.
-elKachon 28. oktober 2021 08:44

Države bi morale do leta 2030 zapreti skoraj 3000 elektrarn na premog (35 priporočil)

Lepo je govoriti in pisati, da moramo zapreti. Samo naj še povedo in napišejo, od kje bomo vzeli te silne električne kilovatne ure. Niti enega predloga niso navedli, samo da je potrebno zapreti in preiti na čistejše zadeve.
-RastaSLO 28. oktober 2021 11:15