Te dni je veliko prahu dvignila vest o obveznem samotestiranju učencev in dijakov v šolah. Foto: BoBo
Te dni je veliko prahu dvignila vest o obveznem samotestiranju učencev in dijakov v šolah. Foto: BoBo

Obvezno samotestiranje na covid-19 učencev in dijakov v šolah se bo začelo izvajati v sredo, in ne že v ponedeljek.

Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek. Ta določa tudi, da bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Res je, na prvi pogled šolniki jamrajo, ampak predstavljajmo si konkretno situacijo ... Starši pošljejo v šolo dopis, da se njihov šestletni otrok ne bo samotestiral. Kaj naj šola napravi? Zakonske podlage, da otroku zavrne vstop v šolo, nima. Učenca tudi ne sme poslati samega domov. Če ga bo silia v testiranje, ima na grbi starševe odvetnike, vemo pa, da so vladni odloki pravno sporni, torej ... Ni to tako lahko, kot si nekateri predstavljate. Ravnatelji niso več mali šerifi kot nekoč.
-zzob 2021-11-10T13:58:50+01:00
Ne spomnim se, da bi bila že kdaj tukaj na portalu objavljena kaka tema, ki bi tako nazorno pokazala razliko med ljudmi ki imajo (majhne) otroke in tistimi ki jih nimajo. Kako je imeti otroka je pač eden od tistih obcutkov, ki se jih ne da opisati, dokler ne poskusiš. Jaz jih imam in moji niso zaviti v vato. Povem pa vam, tistim ki se norčujete in podcenjujete našo zaskrbljenost glede samotestiranja otrok (mislim na tiste od 6 do 14), da mi je za vaše mnenje povsem vseeno, pa tudi za ravnateljevega in Kacinovega in za Poklukarjevega in od vseh, moj 7-letnik si v gneči 17 otrok iz drugega razreda ne bo tiščal ostre kovine globoko v nos. Vaš si jo pa zaradi mene lahko, ni problema.
-papi43 2021-11-10T19:59:14+01:00
Ja, kaj zdaj.Učencem se razdeli palčke. Se potestira skupaj v razredu, kdor je pozitiven se ga pošlje domov, na starše pa počaka v eni v naprej določeni prazni učilnici. Reče se jim tudi, da se testirajo za pluse. Če se pravilno testiraš, dobiš plus, če se nočeš testirati, dobiš minus in v čakalnico, da pridejo pote starši. Vsi nosijo maske FFP3. Starše, ki komplicirajo se nekam brcne in to je to. Njihov otrok se pač ne bo izobraževal. Navodila napisana. SAmo za določene izjeme in pa za tiste v karanteni se vse učilnice opremijo z medijskim središčem in ti otroci lahko spremljajo pouk od doma. Aja, pa naj se že sprejme obnova šol z boljšimi prezračevalnimi sistemi. Tudi če to ni rešitev čez noč, bo to imelo korist na dolgi čas. Vlada se bo pa lahko vsaj v nečem hvalila, da je nekaj premaknila. Ker vse ostalo kar delajo, razen vojske, je samo nadaljevanje prejšnjih. Kjer bi se moralo kaj premakniti so pa tupi ko noč.
-meho1a 2021-11-10T13:11:00+01:00
Res ne razumem tega sistema. Šole bi rade hkrati bile bolj samostojne in avtonomne, hkrati pa od ministrstva terjajo podrobna navodila za vse, kaj in kako naj na šoli delajo. To dvoje ne gre skupaj. Ali eno ali drugo. Ali bodo vse šole plesale po taktu in navodilih ministrstva v Ljubljani ... ali pa bodo prevzele več odgovornosti za svojo avtonomijo in neodvisnost. Ne pa da selektivno izbirajo, kdaj hočejo več avtonomije in kdaj več odvisnosti od navodil iz Ljubljane. Kolikor jim v danem trenutku pač bolj ustreza. To je totalno neodgovorno in dvolično.
-TineB 2021-11-10T13:31:13+01:00
Dvodnevni zamik začetka samotestiranja v šolah

Samotestiranje obvezno za vse
Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da se bodo učenci in dijaki, ki ne bodo upoštevali ukrepov samotestiranja v šolah in uporabe ustreznih mask, izobraževali na daljavo. Opozoril je, da morajo pogoj prebolelosti, cepljenosti ali testiranosti (PCT) izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, in zaposlene pozval, naj odlok dosledno spoštujejo. Obenem je dejal, da je to "edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja novega koronavirusa". Povedal je, da je ministrstvo za izobraževanje po posvetu in na predlog ravnateljev osnovnih šol predlagalo izjeme pri najmlajših, in sicer tako, da bi se samotestiranje učencev od 1. do 5. razreda izvajalo doma, vendar je vlada glede na izjemno zahtevno epidemiološko situacijo sklenila, da se bo samotestiranje izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol, pod nadzorom strokovnih delavcev.

Nimam otrok, vsaj ne še, ampak tole je pa teror nad otroki.
-zigag 2021-11-10T16:04:29+01:00
Kako bo tebi jasno, ko pa nimaš otrok? Ko boš imel otroke, v kar močno dvomim, se pa oglasi. In še naposled...zakaj bi Slovenija morala biti Avstrija? Avstrija za razliko od nas nima obveznega cepljenja otrok, ampak to tebi pač nikoli ne bo jasno.
-seba goričan 2021-11-10T13:39:46+01:00
V navodilih za samotestiranje npr. piše, da se ne smes dotikati tekocine ‘ekstrakcijskega pufra’ (tekocine). Ne vem, kdo bo to pazil pri 5 in 6-letnikih v 1. razredu?Pa, naj kdo dobi idejo ta pufer spiti, polit, polizat, sosolca pošpricat.. butnit sosolko, ko bo imela pačko v nosu,…..Kdo bo odgovoren?V testih pise, da so za uporabo 15+.Pa ne z Avstrijo primerjati… tam imajo teste z grgranjem..
-Dori 2021-11-10T13:09:32+01:00
Kljub temu, da je epidenija na vrhuncu in bolnice komaj zdržijo pritisk Covid bolnikov tile ravnatelji afne guncajo.Preprosto ne verjamem, da so tako nesposobni in neiznajdljivi kot se delajo. Mislim, da gre za nagajanje.
-Joze Koder 2021-11-10T14:02:22+01:00
Čakajoč na navodila za samotestiranje učencev

Kar nekaj pobud, naslovljenih na ministrstvo
Ministrstvo je dobilo glede obveznega samotestiranja v teh dneh sicer kar nekaj pobud. Civilna iniciativa Otrok ne damo je v imenu okoli 43.000 podpisnikov peticije Stop maskam in testiranju otrok v šolah šolsko ministrico Simono Kustec, svetovalno skupino za covid-19 ter Nacionalni inštitut za javno zdravje pozvala k takojšnji ustavitvi izvajanja odloka, ki predpisuje obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šoli. Tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da je v odloku veliko pomanjkljivosti, zlasti glede izvajanja samotestiranja učencev. Nekateri starši so opozorili tudi na problem stroška nakupov kirurških mask, ki si jih marsikdo morda ne bo mogel privoščiti. Orehovec je na novinarski konferenci povedal, da bodo šolam zagotovili določeno število mask, ki jih bodo lahko dali tistim učencem in dijakom, ki maske morda ne bodo imeli.

Kakšno presenečenje - MIZŠ ne da uporabnih navodil. Pa tako koristne ukrepe in podporo smo pričakovali. S tem pač skrbi za razvoj inovativnega mišljenja zaposlenih v šolstvu, se bo hvalila ministrica na interpelaciji.
-VelikiGoban 2021-11-10T13:02:34+01:00
Kot kaže vlada ustvarja novega krivca za katastrofo, ki jo je sama povzročila. To bodo sedaj šole, otroci in njihovi starši.
-Joker 2021-11-10T13:03:52+01:00
Ravnatelji lahko enostavno rešijo to norost in rečejo, da samotestiranja v šoli ne bo... Mimogrede, kje je v tem spet šolska ministrica? V katero luknjo se je tokrat skrila?
-Drncl 2021-11-10T14:16:55+01:00
V kolikor se bo izvajalo samotestiranje otrok v šolah obvezno, pomeni po trenutnih navodilih to, da otroci pridejo v šolo s svojimi testi (otroci seveda 100% zanesljivo nosijo v šolo vse svoje potrebščine in domače naloge), vsi skupaj jih opravijo, pri čemer je nadzornik učitelj, ki to dela prostovoljno in je za to seveda ustrezno usposobljen in opremljen z vsemi izkušnjami, ki jih dobil z izobraževanji na področju zdravstva. Po tem se bo otrok, ki mu bo izredno zanesljivi test pokazal pozitiven rezultat ne glede na to, ali kaže znake bolezni ali pa je asimptomatski, v razredu nekam naključno odmaknil (najbolje skozi okno, da bo čim prej na zraku in varnostni razdalji), nakar se bo starše klicalo, da pridejo po otroka iz službe, ker sam ne sme domov (ne glede na starost) do polnoletnosti, ker pa so bili v stiku s tem otrokom tudi vsi sošolci, se bo klicalo tudi starše vseh ostalih otrok iz oddelka, da jih pridejo iskat in počakajo, da starši pozitivnega otroka opravijo z njim pcr test čez dva dni, ko dobijo datum v zdravstvenem domu, ker prej datuma zaradi gneče ne dobijo. V tem času se organizira pouk na daljavo in otroke pokliče zvečer ob 23h v šolo za naslednji dan, v kolikor je test negativen. Za vse tiste, ki ne razumejo, zakaj si v šolstvu želijo navodil s strani mojstrov, ki so sprejeli odlok.
-nitty30 2021-11-10T14:29:58+01:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Zdravje v prejšnjem tednu:

V sredo potrjenih rekordnih 4511 okužb, umrlo devet bolnikov (30 odgovorov)

Naj že končno uzakonijo obvezno cepljenje. Vse ostalo je preč vržen čas, denar... in še marsikaj.
-Sturm88 4. november 2021 07:53

Potrdili rekordno število okužb, umrlo 18 bolnikov. V Ljubljani dolge vrste za PCR-testiranje. (27 odgovorov)

Žalostno. Namesto Danske s polno precepljenostjo, je polovici Slovenije za vzgled Romunija z odklanjanjem cepljenja, polnimi bolnišnicami in rekordnim številom umrlih za kovidom. Res žalostno.
-copcop 3. november 2021 08:30

Potrdili rekordno število okužb, umrlo 18 bolnikov. V Ljubljani dolge vrste za PCR-testiranje. (23 odgovorov)

Od zafčkanih 3 milijard bi pa lahko namenili deset tisoč za dodatnih 100 postelj.Za 3 milijarde bi lahko dobili nekaj novih bolnišnic... Raje za tanke, rajši bodimo zaprti še kakšno leto. Ali so številke , ki so objavljene prave?
-IOTA 3. november 2021 08:28

Zdravstvu grozi zlom: Kam s covidnimi bolniki, ko bo zmanjkalo postelj? (21 odgovorov)

Pravijo, da je nemogoče odpreti nove covid postelje, predvsem ker manjka negovalnega osebja. Po drugi strani pa zapirajo vse nenujne zdravstvene storitve, kar pomeni, da bo toliko in toliko negovalnega osebja manj obremenjenega ali celo prostega. Nekaj tukaj ne štima. Sploh ko smo dobivali informacije, kako so v času, ko je bilo zdravstvo v lockdownu, zdravniki in drugi prihajali v službo samo štempljat kartice, delali pa niso nič, dobivali pa bajne dodatke.
-Zapo 3. november 2021 13:49

Poklukar: Ravnajmo družbeno odgovorno in spoštujmo pogoj PCT (19 odgovorov)

Naj bodo globe rigorozne. Sploh za tiste s ponaredki. Takoj jih poslati na delo in pomoč v bolnišnice in zanima me, ali bodo še vedno mantrali o tem, da virusa in in teorijah zarote in kaj jim še vse pade na pamet. Prav neumen je izpadel v TV prispevku covidni bolnik ki je rekel da zelo hudo in se bo ko pride iz bolnice, takoj šel cepiti. Pozabil pa je, da je čisto mogoče, da te možnosti v svojem življenju več ne bo imel. Ob njem je bil že pripravljen respirator, Vso srečo gospod. Kot v posmeh vsemu, v Mariboru na enem portalu objavljajo seznam vseh žurov za Noč čarovnic. In potem bodo debelo gledali, ko bodo fasali ali šli v vrsti na kakem pogrebu. Nimam besed.
-Moje_mnenje 30. oktober 2021 08:31

Najbolj priporočeni komentarji sekcije Zdravje v prejšnjem tednu:

Poklukar: Pri preverjanju PCT-ja bo treba predložiti tudi osebni dokument, hitri testi brezplačni (284 priporočil)

1. Strokovno skupino bi morali sestavljati strokovnjaki, ne politika. Že dve leti nazaj. 2. Strokovna skupina se mora opirati izključno na znanstvene izsledke in dognanja ter izključno na tej bazi predlagati ukrepe. 3. Vlada mora biti zgolj servis, kako te ukrepe izvesti. Vse, kar lahko od strokovne skupine prosi (in ne zahteva) je, če so možne alternative njihovim predlogom 4. Strokovna skupina bi morala imeti rešitve za nastalo situacijo imeti pripravljene že konec junija. 5. Glede na vse, kar imamo na voljo (cepiva, čas za pripravo v medicini) do tega sploh ne bi smelo priti. 6. Ker je odločitve sprejemala vlada (Janša osebno) je potrebno pri njej (njemu) tudi iskati odgovornost tako za smrti kot vse druge posledice (škodo).
-Uscana Zofka 5. november 2021 08:20

Enote intenzivne nege skoraj polne, sešla se je svetovalna skupina za covid-19 (256 priporočil)

Cilj ukrepov, ki s(m)o si ga zadali pred letom in pol je bil: zascita sibkih skupin. Cilj ni bil izpolnjen, niti o tem ne govori nihce vec. Novi cilj: cepljenje vseh. Preostali so le se ukrepi. Slehernemu je jasno, da so cilj postali ukrepi sami. Pocasi gremo v smeri Kitajske, kjer je digitalizacija druzbe v vsemn svojem bliscu. Enako bov evropi, vendar v nekem manjsem obsegu: kamor koli bomo sli, se nas bo spremljalo preko smartphone, kjer bo nas 'certifikat'. Zaustavitev epidemije ni cilj. Cilj je popolna digitalizacija in kontrola druzbe. Nekaterim bo zivljenje lazje, nekaterim bo slo vse skupaj na zivce. BTW, sem cepljen, da ne bo promote, vendar se cudim, da ljudje ne odprejo oci.
-bati stuta 1. november 2021 10:08

Poklukar: Pri preverjanju PCT-ja bo treba predložiti tudi osebni dokument, hitri testi brezplačni (201 priporočilo)

Naj končno potegne ročno in izstopi ter da volivcem možnost, da si izberejo novo ekipo. Ker tole je res sramota.
-VelikiGoban 5. november 2021 08:14

Potrdili rekordno število okužb, umrlo 18 bolnikov. V Ljubljani dolge vrste za PCR-testiranje. (184 priporočil)

Če res ne zmoremo več kot 191 intenzivnih postelj, potem samo še odštevamo do Bergama. Sem pa prepričan, da bi se lahko v teh dveh letih zasilno pripravilo nekaj kadra iz obstoječih vrst, ker bomo imeli sedaj polno zdravstvenega osebja, ki bo gledalo v luft...
-luckylucke 3. november 2021 08:19