Zgodovinski roman o odnosu aboriginov in kolonizatorjev Avstralije je prinesel zmago domačinki. Foto:
Zgodovinski roman o odnosu aboriginov in kolonizatorjev Avstralije je prinesel zmago domačinki. Foto:

Nagrado, vredno 10.000 funtov, podeljujejo za najboljši roman, napisan v angleščini, v državah Commonwealtha. Zgodovinski roman Grenvillove pripoveduje o aboriginih, prvotnih prebivalcih najmanjše celine, in o kolonizatorjih v Avstraliji 19. stoletja.

Idejo za roman je Avstralka dobila ob razmišljanju o svojih prednikih, ki so se priselili v bližino Sydneyja. Pisateljici namreč ni dalo miru vprašanje, kaj je storil njen praded, ko je srečal aborigine. Je bil eden tistih priseljencev, ki so potegnili pištolo in ubijali aborigine, ali je bil med tistimi, ki jim je bil ljubši mir?

To pa ni prva nagrada za Grenvillovo. Pred petimi leti je dobila književno nagrado orange za roman The Idea of Perfection (Zamisel o popolnosti). Orange podeljujejo pisateljicam, ki pišejo v angleščini.

Poleg letošnje nagrajenke so literarno nagrado Commonwealtha doslej dobili še trije Avstralci: Peter Carey, Richard Flanagan in Murray Bail. Letošnje dobitnike književnih nagrad Commonwealtha je na slovesnosti v Melbournu razglasil princ Edward.