Dogovor je bil sklenjen ob obisku madžarskega premierja Orbana v Moskvi. Foto: EPA
Dogovor je bil sklenjen ob obisku madžarskega premierja Orbana v Moskvi. Foto: EPA

Dogovor sta strani sklenili ob obisku madžarskega premierja Viktorja Orbana pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Projekt bo gradil ruski državni gigant Rosatom. Kot je dejal njegov prvi mož Sergej Kirijenko, bo Moskva Budimpešti odobrila posojilo v vrednosti do deset milijard evrov. Z izgradnjo dveh novih reaktorjev se bo zmogljivost Paksa z 2.000 megavatov povečala na 4.400 megavatov.

Putin je pozdravil sklenitev dogovora, ki bo po njegovih besedah povečal madžarsko neodvisnost in pomagal pri razreševanju vprašanj o energetski varnosti.

Za gradnjo so se zanimali tudi drugi dobavitelji
Na dogovor se utegne usuti plaz kritik, kajti strani sta ga sklenili brez formalnega javnega postopka zbiranja ponudb. Zanimanje za sodelovanje pri izgradnji novih reaktorjev v Paksu so pred tem med drugim izrazili francoska Areva, ameriški Westinghouse ter japonski in južnokorejski dobavitelji.

Paks sicer proizvede 40 odstotkov energije, ki jo porabijo na Madžarskem. Madžarski parlament je že leta 2009 potrdil odločitev o izgradnji dodatnih dveh reaktorjev ob štirih, ki v Paksu delujejo trenutno. To naj bi bila največja naložba na Madžarskem po padcu komunizma.