Posadka sojuza zaradi tehničnih težav ni v nevarnosti. Foto: EPA
Posadka sojuza zaradi tehničnih težav ni v nevarnosti. Foto: EPA

Kljub ameriškim sankcijam proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini državi še naprej sodelujeta pri skupnih vesoljskih poletih na ISS. Ameriško-rusko posadka je v Sojuzu tako v torek zvečer poletela z ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu.

Šest ur pozneje bi se moralo plovilo združiti z vesoljsko postajo, kar pa so preprečile težave z navigacijskim sistemom, ki so po besedah strokovnjakov dokaj resne. Naslednji poskus priključitve je predviden v petek.

Ruska vesoljska agencija Roskozmos je sporočila, da je posadka zdrava in ni v nevarnosti. Rusa Aleksander Skvorcov in Oleg Artemjev ter Američan Steve Swanson imajo dovolj zalog pitne vode in hrane.

Trojica naj bi na vesoljski postaji ostala do sredine septembra in v tem časi izvedla več poskusov. Na postaji so trenutno že Japonec Koiči Vakata, Rus Mihail Tjurin in Američan Rick Mastracchio.

Rusija in ZDA na čelu projekta
V sto milijard vrednemu projektu mednarodne vesoljske postaje sodeluje 15 držav, vodilno vlogo pa imajo ZDA in Rusija. Po upokojitvi ameriških raketoplanov so prevozi ostali v rokah Rusije in njihovih Sojuzov. Američani za pot v vesolje Rusom odštejejo 63 milijonov dolarjev na astronavta.

Do zdaj ameriško-ruskega sodelovanja v vesolju še niso ogrozili napetosti na Zemlji. "To nas absolutno ne zadeva," je v pogovoru za ameriško televizijsko postajo CBS dejal ameriški astronavt Reid Wiseman, ki bo na vesoljsko postajo predvidoma poletel maja.