Primož Roglič je v zadnjih treh tednih navdušil z nepopustljivim dirkanjem in s končnim tretjim mestom na Dirki po Italiji, ki je za Tourom druga najpomembnejša kolesarska dirka na svetu. Foto: BoBo
Primož Roglič je v zadnjih treh tednih navdušil z nepopustljivim dirkanjem in s končnim tretjim mestom na Dirki po Italiji, ki je za Tourom druga najpomembnejša kolesarska dirka na svetu. Foto: BoBo

Primož Roglič je 102. Dirko po Italiji končal na izjemnem tretjem mestu. Zasavčev dosežek se je zapisal v zgodovino slovenskega kolesarstva, saj doslej še nobenemu Slovencu ni uspelo končati na zmagovalnem odru ene izmed tritedenskih dirk. Zaslužil si je veličasten sprejem v Ljubljani pred mestno hišo, na odru pa sta bila še dva junaka letošnje kolesarke pomladi: Jan Polanc (na Giru je dva dneva nosil rožnato majico) in Tadej Pogačar, supertalent svetovnega kolesarstva, ki že zmaguje na dirkah za Svetovno serijo.

Pomoč navijačev ga je ganila
Roglič je bil že precej bolj pri močeh kot v nedeljo v Veroni, ko je komaj še stal. Spet je podoživel, kaj se je dogajalo na kraljevski etapi, ki so jo na štartu v Feltreju in tudi potem ob vseh klancih zaznamovali slovenski navijači: "Ko vidiš množico slovenskih zastav na štartu etape in si moraš nadeti očala, da nimaš solznih oči, je to res nekaj posebnega. To nas dela boljše, drugačne, Giro smo dvignili na novo raven."

Ni bilo več energije za veselje
Roglič je pred slovesnim sprejemom na novinarski konferenci povedal nekaj iz zakulisja dirke. Ker je bil prvi teden Gira tako izjemen, je kazalo, da bi lahko dirko tudi dobil, a nato so se začele težave, predvsem pa je pogrešal pomoč moštvenih sotekmovalcev: "Na tritedenskih dirkah se zgodi ogromno stvari, ki si jih ne želiš. Že pred štartom smo bili hendikepirani zaradi poškodbe Gesinka, nato smo izgubili še De Plusa. Zame je bilo ključno, da se od 14. etape nisem dobro počutil. Vseeno sem vedno dal svoj maksimum. Tudi včeraj na kronometru mi je bilo kar malo žal, da sploh nisem imel prave energije, da se veselim. Vse je šlo kar mimo."

Roglič: Vedno sem ostal sam, vsi so dirkali proti meni

Vsi proti meni!
Zakaj na gorskih etapah ni bil tako suveren, kot si je želel? "Predvsem je bila razlika, da sem v ključnih trenutkih vedno ostal sam in vsi so dirkali proti meni. Vsi so vedeli, da sem problem in že od štarta delovali v tej smeri, da jaz ne zmagam." Dirko po Italiji je dobil Ekvadorec Richard Carapaz, ki ni bil na seznamu favoritov. "Presenetil je vse. Nismo bili dorasli. Tudi sam nisem imel pravih nog, nisem se počutil OK."

Z Nibalijem nima težav
O odnosu z Vincenzom Nibalijem (Italijan je sprožil nekaj strupenih bodic, na zmagovalnem odru v areni pa se ni želel rokovati z Rogličem) je Roglič povedal: "Izgleda res tako, kot da najin odnos ni v redu. Jaz nimam težav. Takoj po kronometru sva se pogovarjala in si čestitala, je pa res, da potem na odru v areni ni prišel do mene."

Izjemno dirkanje Rogliča in tudi Polanca je
Izjemno dirkanje Rogliča in tudi Polanca je "obsedlo" Slovence, predvsem v petek in soboto je bilo ob trasi Gira praznično. Foto: MMC RTV SLO

Na svetovni lestvici na drugem mestu
Zasavski orel je sicer na letošnji Dirki po Italiji zmagal na dveh etapah ‒ obe vožnji na čas ‒ in pet dni nosil rožnato majico vodilnega. Na sveži kolesarski lestvici je Roglič napredoval na drugo mesto, pred njim je le Julian Alaphilippe.

Čez nekaj dni jasno, ali gre na Tour
Slovenske navijače zdaj močno zanima, ali bo julija tekmoval na Dirki po Franciji? "Prihodnji teden se bomo zmenili. Tour je sicer bil v načrtu, ampak tole mi je pobralo več energije, kot sem mislil. Odločili se bomo tako, da bo najboljše zame."

Cipollini: S pravim moštvom lahko Roglič zmaga na Touru

Svetovna lestvica UCI, 3. junij:      
  1. J. ALAPHILIPPE    FRA       3.746
  2. P. ROGLIČ         SLO       3.695
  3. J. FUGLSANG       DAN       2.991
  4. A. VALVERDE       ŠPA       2.943
  5. G. VAN AVERMAET   BEL       2.667
 ...                                  
 27. R. CARAPAZ        EKV       1.628
 35. M. MOHORIČ        SLO       1.359
 39. T. POGAČAR        SLO       1.322
117. J. POLANC         SLO         593
148. S. ŠPILAK         SLO         514
248. L. MEZGEC         SLO         307
256. J. TRATNIK        SLO         300
641. M. KUMP           SLO         115
Roglič se je priklonil navijačem v Ljubljani