V Ljudskem vrtu se je zbralo 10.316 gledalcev. V začetni enajsterici Maribora je bila le ena sprememba, in sicer je kaznovanega Alexandra Cretuja zamenjal Aleks Pihler.

Najboljši strelec Rosenborga Alexander Söderlund je z dvema goloma utišal Ljudski vrt. Foto: BoBo
Najboljši strelec Rosenborga Alexander Söderlund je z dvema goloma utišal Ljudski vrt. Foto: BoBo

Uvod postregel s taktično partijo

Rosenborg se je predstavil kot tipična skandinavska ekipa, čvrsta in nepopustljiva. Foto: EPA
Rosenborg se je predstavil kot tipična skandinavska ekipa, čvrsta in nepopustljiva. Foto: EPA

Rosenborg je takoj po začetnem sodnikovem žvižgu pritisnil proti domačim vratom, a so se Mariborčani brez večjih težav ubranili. Norveški prvak se je v uvodnih minutah predstavil kot čvrst nasprotnik, tako da vijoličasti niso resneje ogrozili gostujočega gola. Strel Roka Kronavetra od daleč je zletel čez vrata. Prvih 20 minut je tako minilo bolj v "tipanju", taktični partiji z obeh strani.

Söderlund iz ofsajda stresel vratnico

V 34. minuti je Alexander Söderlund po predložku s prostega strela z leve strani stresel vratnico, a morebitni zadetek ne bi veljal, saj je bil Norvežan v prepovedanem položaju. Malo pozneje je gledalcem zastal dih, saj je kazalo, da se je Andrej Kotnik poškodoval, a na srečo domačih je Kotnik lahko nadaljeval.

Peričić blokiral poskus Melinga

V 42. minuti se je Birger Meling po dvojni podaji na levi strani kazenskega prostora sam znašel pred vratarjem Kenanom Pirićem, a je Špiro Peričić še pravočasno blokiral njegov strel. To je bila najlepša priložnost gostov v prvem polčasu.

Kotnikov poskus zletel mimo vrat

Marcos Tavares je z golom v 70. minuti Mariborčanom vlil nekaj upanja. A je Rosenborg že v naslednjem napadu povišal na 3:1. Foto: BoBo
Marcos Tavares je z golom v 70. minuti Mariborčanom vlil nekaj upanja. A je Rosenborg že v naslednjem napadu povišal na 3:1. Foto: BoBo

V 45. minuti je do prve resne priložnosti prišel tudi Maribor. Kotnik je udaril z roba kazenskega prostora, njegov poskus pa je za približno pol metra zletel mimo stičišča vratnice in prečke vrat Andreja Hansena. Polčas, ki ni postregel z igro za nogometne sladokusce, se je tako končal brez golov. Statistika: posest žoge 57:43 za Rosenborg, streli pa 7:3 za Maribor. A nobena od ekip ni sprožila strela v okvir vrat.

Projektil Söderlunda za vodstvo, Pirić bi lahko posredoval bolje

Rosenborg je v 50. minuti povedel. Gostje so po prekršku Pihlerja prišli do prostega strela s približno 28 metrov. K žogi je pristopil Alexander Söderlund in jo z močnim udarcem poslal čez živi zid v desni zgornji kot vrat Kenana Pirića, ki bi lahko posredoval bolje. Pirić se je namreč žoge dotaknil, a mu je ni uspelo odbiti oziroma jo je izbil pod prečko.

Söderlund udaril še drugič

Dvoboj Birgerja Melinga in Dina Hotića. Meling je vijoličastim povzročal precej težav. Foto: BoBo
Dvoboj Birgerja Melinga in Dina Hotića. Meling je vijoličastim povzročal precej težav. Foto: BoBo

Maribor se je po hladni prhi skušal pobrati. V 54. minuti je dober poskus Kronavetra ubranil Hansen. Na drugi strani je Rosenborg še naprej pretil. V 60. minuti je Pirić ustavil močan strel Mika Jensena. Le tri minute pozneje je bil Pirić nemočen. Gjermund Asen je z desne strani kazenskega prostora poslal predložek na daljšo vratnico, kjer je osamljeni Söderlund z glavo še drugič matiral Pirića.

Jensen hitro izničil zadetek Tavaresa
Žarek upanja za domače je posijal v 70. minuti, ko je Marcos Tavares po samostojnem prodoru s kakšnih 20 metrov s pomočjo desne vratnice zatresel mrežo, a kaj ko je že v naslednjem napadu Rosenborg zabil še tretji gol. Blaž Vrhovec je po sijajni akciji gostov žogo najprej odbil z golove črte, a je ta prišla do Mika Jensena, ki jo je že v padcu z volejem atraktivno poslal v desni spodnji kot Pirića.

Po koncu nekaj žvižgov s tribun

Maribor prihodnji teden z -2 v Trondheim

Odpor Mariborčanov je bil s tem bolj ali manj zlomljen, čeprav so do konca poskušali vsaj omiliti poraz. Kronaveter je tako v 86. minuti s prostega strela za las meril mimo vrat. Po koncu tekme so se s tribun Ljudskega vrta zaslišali tudi žvižgi. Statistika: posest žoge 52:48, streli v okvir vrat 5:2 – oboje za Rosenborg, medtem ko skupaj streli 16:10 za Maribor.

Povratna tekma že v torek
Povratna tekma bo v torek, 13. avgusta, ob 19.00 na stadionu Lerkendal v Trondheimu.

Dinamo ali Ferencvaros oziroma Ludogorec ali New Saints?
Če bodo vijoličasti kljub tokratnemu porazu vendarle uspešni proti Rosenborgu, jih v zadnjem krogu kvalifikacij čaka boljši iz hrvaško-madžarskega obračuna med Dinamom in Ferencvarosem. Če pa se bodo morali Mariborčani po dvoboju z Norvežani posloviti od elitnega tekmovanja, jih v zadnjem krogu kvalifikacij Evropske lige čaka boljši iz dvoboja med bolgarskim prvakom Ludogorcem in valižanskim moštvom New Saints.

Liga prvakov, 3. predkrog, prvaki

MARIBOR - ROSENBORG 1:3 (0:0)
10.316; Tavares 70.; Söderlund 50., 63., Jensen 71.

Maribor vs Rosenborg BK( id: 18554145 datum: 8.7.2019)

CLUJ - CELTIC 1:1 (1:1)
Rondon 28.; Forrest 34.

Odigrano v torek:
DINAMO ZAGREB - FERENCVAROS 1:1 (1:0)
Olmo 7.; Siger 60.
Petar Stojanović (Dinamo) in Miha Blažič (Ferencvaros) sta odigrala vso tekmo.

APOEL - QARABAG 1:2 (0:0)
Merkis 95.; Emreli 54., Gueye 69.
Vid Belec (Apoel) je branil vso tekmo, Roman Bezjak (Apoel) je bil na klopi.

PAOK - AJAX 2:2 (2:1)
Akpom 32., Matos 39.; Ziyech 10., Huntelaar 57.

CRVENA ZVEZDA - KÖBENHAVN 1:1 (1:0)
Pavkov 44.; Wind 83./11-m

Neprvaki:

CLUB BRUGGE - DINAMO KIJEV 1:0 (1:0)
Vanaken 37./11-m
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev) je igral do 64. minute.

KRASNODAR - PORTO 0:1 (0:0)
Oliveira 89.

ISTANBUL BASAKSEHIR - OLYMPIACOS
0:1 (0:0)
Masuras 53.
RK: Kahveci 80./Istanbul

BASEL - LASK 1:2 (0:0)
Zuffi 87.; Trauner 51., Klauss 82.