Bojan Jokić je najstarejši, najizkušenejši in zadnji izmed reprezentantov Slovenije, ki je igral na velikem tekmovanju v Južni Afriki 2010. A po poškodbi tetive je vprašanje, ali bo zdaj dočakal jubilejni stoti nastop za reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokić je najstarejši, najizkušenejši in zadnji izmed reprezentantov Slovenije, ki je igral na velikem tekmovanju v Južni Afriki 2010. A po poškodbi tetive je vprašanje, ali bo zdaj dočakal jubilejni stoti nastop za reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO

"Samozavest na vrhuncu. Septembra smo odigrali dve izredno dobri tekmi v Stožicah in to je naša pot za naprej. Čakata nas dve pomembni tekmi, kot da gre za dodatne kvalifikacije. Če na obeh zmagamo, bi rekel, da smo že 70-odstotno na evropskem prvenstvu," je kot kapetan ocenil Bojan Jokić izhodišče Slovenije v kvalifikacijski skupini G.

To je ena najpomembnejših tekem, odkar sem v reprezentanci. Res nam lahko veliko da. Najpomembnejša je priprava na Makedonijo, nato pa o drugi tekmi.

Jasmin Kurtić

Na vseevropski Euro 2020 voditi prvi dve mesti in Slovenci so po 6. od 10 krogov ravno drugouvrščeni. V četrtek je na sporedu gostovanje v Skopju pri Severni Makedoniji, ki mora za podaljšanje upanja na evropsko prvenstvo premagati Slovenijo, nato v nedeljo v razprodanih Stožicah v Ljubljani sledi neposredni obračun z Avstrijo za dragoceno 2. mesto.

Po kolesarjih in odbojkarjih na vrsti nogometaši
"Makedonija ima najboljšo ekipo v zadnjih 10 letih. Po izidih niso bili najboljši, a so neugodni. Zlasti doma so pokazali dobro igro, a niso imeli sreče, zaradi česar moramo biti pravi in pazljivi. O Avstrijcih pa po Skopju. Če zmagamo v Skopju, bo šla vsa Slovenija na glavo. Odbojkarji so bili izjemni, kolesarji. Zdaj smo nogometaši na vrsti. Navijači nam dajejo dodaten zagon, naj traja evforija,"
Jokić poudarja vrline in pasti soočenja z Makedonci, ki so marca v Ljubljani iztržili remi 1:1.

Pod Matjažem Kekom se je hitro izoblikovalo okostje, na katerem sloni igra in navijaški upi, da bi se Slovenija vrnila na največja nogometna tekmovanja. Zmagovalnega konja se ne menja, pravi pregovor, ki se ga rad drži tudi slovenski selektor, a poškodbe narekujejo nujne spremembe.

Sorodna novica Berić, Šporar, Matavž in Verbič z goli na zbor za Makedonce in Avstrijce

Bezjak načet, a zares vprašljiv kapetan
Od udarne enajsterice, ki je poskrbela za omenjenih 6 točk, je načet septembrski adut Roman Bezjak, ki pa že ves teden v Sloveniji opravlja pospešeno rehabilitacijo pod vodstvom Luke Brkljače, reprezentančnega trenerja, zadolženega za fizično pripravljenostjo. Več o Bezjaku si boste lahko na MMC-ju prebrali v torkovem intervjuju s 30-letnim Korošcem.

Večje vprašanje je status in (ne)igranje kapetana Bojana Jokića. Proti Poljski je moral počivati zaradi nabranih treh rumenih kartonov, proti Izraelu se je poškodoval. Obakrat ga je odlično nadomestil Jure Balkovec in v javnosti je prevladal občutek, da mora najstarejši reprezentant mesto levega bočnega branilca v začetni postavi prepustiti Belokranjcu.

Jokić ne igra, dodatno vpoklican Janža
A očitno bo selektorjevo dilemo – kapetan in najizkušenejši mož ali mladenič v polnem pogonu – razrešilo zdravje. Jokić je v preteklem mesecu dni odigral le eno tekmo za Ufo, preostale presedel na klopi ali celo na bolniškem dopustu. Preventivno je selektor Kek v ponedeljek zjutraj vpoklical tretjega bočnega branilca Erika Janžo (Gornik Zabrze, 11 tekem in 3 podaje). Sočasno je odpadlega Domna Črnigoja nadomestil napadalni vezist Adam Gnezda Čerin (Nürnberg, odigral 17 minut na 4 možnih tekmah druge nemške lige).

Lovro Bizjak in Andres Vombergar sta strastna navijača Slovenije in bosta tekmi spremljala na polno. Oba sta zaželela srečo, brez poškodb, in da se ne vračam brez dveh zmag.

Jokić o spodbudi dveh slovenskih napadalcev pri Ufi.

"Malo še čutim poškodbo tetive, me boli. A imamo v reprezentanci zelo dobre fizioterapevte, trenerja in upam, da bomo to odpravili," je potrdil 33-letni Kranjčan, da še zdaleč ni stoodstoten.

"Jure Balkovec je izjemen igralec, kar dokazuje iz tedna v teden v Italiji. Tudi za reprezentanco je septembra odigral vrhunsko, res naraven naslednik na mojem položaju," se je član Ufe iz Rusije strinjal s predvidevanjem, kdo ga bo nadomestil v začetni postavi.

Stoti nastop in Cesarjev rekord lahko počakata
Če bodo treningi nakazali, da Jokić ni pripravljen niti za klop, bo tako udeleženec SP-ja 2010 v Južni Afriki ostal brez jubilejnega, 100. nastopa za Slovenijo. Ob reprezentančni upokojitvi je Boštjan Cesar napovedal, da ga bo kot rekorderja po številu nastopov v dresu z državnim grbom hitro presegel ravno Jokić.

"Nekje v podzavesti, a najpomembnejše, da smo uspešni kot ekipa in zmagamo na novih dveh kvalifikacijskih tekmah. Sam sem osebno res vesel, da se približuje že stota tekma za Slovenijo. Ampak bolj kot to zdaj gledam na celotno moštvo in prihajajoči tekmi. Bomo videli, v nogometu nikoli ne veš. Boštjan Cesar je res neverjetno veliko dal reprezentanci, za katero je zbral 101 nastop," razmišlja Jokić, ki je zdaj pri 99 nastopih za Slovenijo, s čimer je v zdajšnji reprezentanci daleč najizkušenejši.

Ob kartonih in poškodbi Jokića je septembrsko priložnost z obema rokama zagrabil Jure Balkovec. Po poletnem prestopu iz Verone v Empoli spet igra redno in dobro v drugi italijanski ligi. Foto: MMC RTV SLO
Ob kartonih in poškodbi Jokića je septembrsko priložnost z obema rokama zagrabil Jure Balkovec. Po poletnem prestopu iz Verone v Empoli spet igra redno in dobro v drugi italijanski ligi. Foto: MMC RTV SLO

Balkovec: Nič še nismo naredili. Imamo še 4 tekme.
Pred novinarje je ob opoldanskem zboru v hotelu v Ljubljani kot prvi stopil ravno izpostavljeni Jure Balkovec, naravni naslednik Jokića na levem bočnem branilskem položaju.

"Malo treningov, veliko tekem. To imamo igralci radi in res smo se hitro vrnili k reprezentanci. Igram redno v klubu, v soboto smo sicer doživeli prvi poraz, a imamo dobre izide, tako da je vse dobra popotnica," je o zgoščenem urniku med obema reprezentančnima akcijama povedal 25-letnik iz Črnomlja.

"Nič še nismo naredili. Imamo še štiri kvalifikacijske tekme, v katerih moramo pokazati vse najboljše, če se želimo uvrstiti na evropsko prvenstvo," je jasen Balkovec glede izhodišča Slovenije pred zaključkom kvalifikacij.

Stojanović ima najraje ritem dveh tekem na teden

S spoštovanjem do kapetana, a je pripravljen za igro
Član Empolija, ki je po prvem porazu sezone zdaj tretji v drugi italijanski ligi, ne išče alibijev: "Na kratke priprave do četrtkove tekme se ne moremo izgovarjati, saj to velja za obe ekipi. Gre za težko, vroče gostovanje, nobenemu gostu ni lahko, a gremo po zmago."

Na morebitno selektorjevo dilemo ali Jokić ali Balkovec, podaja dolgoletni član Domžal odgovor posameznika, ki je podrejen moštvu in skupnemu uspehu: "Smo najprej ekipa, ne razmišljamo o tem, kdo je prvi in drugi na položaju. Bojan Jokić je legenda slovenske reprezentance. Ne smemo pozabiti, kaj je naredil zanjo. Gledam s spoštovanjem nanj, mene samo zanima, koliko točko bomo odnesli. Kdo in kje bo igral, je stvar selektorja. Sem pa pripravljen, da začnem in pomagam od prve minute."

Prvi trening bo zamudil le Američan Struna
Slovenija bo v ponedeljek in torek popoldne opravila po en trening v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Že na prvem treningu bodo navzoči vsi igralci, razen stebra obrambe Aljaža Strune, ki je v nedeljo zvečer še igral tekmo Lige MLS Houston – LA Galaxy, na kateri je s podajo za izenačenje na 2:2 tudi začel zmagoviti preobrat Dynama (4:2). Pot iz ZDA prek luže je razumljivo veliko daljša kot poti, ki so jih opravili preostali reprezentanti, katerih vrnitev v domovino ni iztiril niti bankrot Adrie Airways. Zdaj Slovenci razmišljajo, kako izkoristiti dva dni pred poletom v Skopje, kjer se bo po kapetanovo igrala prva tekma dodatnih kvalifikacij, tri dni pozneje pa bo v Ljubljani sledila odločilna povratna tekma.

Iličić vajen udarcev in provokacij, rumenega kartona ne sme prejeti