Zmaga je bila izjemno pomembna, saj je Zagreb neposredni tekmec pivovarjev v boju za šesto mesto v skupini A, ki še pelje v osmino finala. Tekmeca se bosta že v četrtek ob 18.00 pomerila še v Zagrebu.

192 cm visoki Matic Grošelj igra na položaju desnega zunanjega. Na zgornji fotografiji skuša prodreti mimo Slovenca v dresu Zagreba Aleksa Vlaha. Grošelj je Zagrebčanom zabil štiri gole in odigral najboljšo tekmo v celjskem dresu. Foto: www.alesfevzer.com
192 cm visoki Matic Grošelj igra na položaju desnega zunanjega. Na zgornji fotografiji skuša prodreti mimo Slovenca v dresu Zagreba Aleksa Vlaha. Grošelj je Zagrebčanom zabil štiri gole in odigral najboljšo tekmo v celjskem dresu. Foto: www.alesfevzer.com

V Zagrebu že prva "zaključna žoga"
Če bi Celjani še enkrat strli zasedbo Veselina Vujovića, bi bili že zelo blizu izločilnim bojem, česar se zaveda tudi Grošelj. "Če zmagamo, lažje zadihamo. Če izgubimo, smo pa na nuli," pravi Grošelj, ki se v letošnji sezoni vrača po neugodni poškodbi, saj si je pred letom dni strgal križne vezi v levem kolenu. Vsaka dobra tekma je zato še posebej pomembna za dvig njegove samozavesti.

Lahko rečemo, da ste dosegli odločilna gola za pomembno zmago nad Zagrebom, saj ste zadeli dvakrat zapored, ko je bilo najtežje in ko so vam gostje dihali za ovratnik. Kako ste sami videli napeto končnico?
Dvakrat se mi je odprlo za strel in sem izkoristil to priložnost. Nisem se zaganjal z glavo skozi zid. Imel sem odprto, pa sem zabil ta dva gola. Bila sta pomembna, ker se nam vso tekmo ni uspelo odlepiti. V redu je, da nismo popustili.

Očitno se ne bojite prevzemati odgovornosti v ključnih trenutkih?
Zato treniramo, zato se trudimo vsak dan na treningih. Nikoli pa ne veš, ali boš ti tisti, ki se mu bo ponudila priložnost za to, da odločiš tekmo. V končnici nisem čutil dodatnega pritiska, saj zato treniramo.

Grošelj v obrambni akciji. Tudi v Zagrebu bo šlo na nož. Foto: BoBo
Grošelj v obrambni akciji. Tudi v Zagrebu bo šlo na nož. Foto: BoBo

Že v četrtek vas čaka povratna tekma v Zagrebu. S še eno zmago bi Zagrebčane tako rekoč izločili iz boja za šesto mesto, ki vodi v osmino finala. Kakšno srečanje lahko pričakujemo v Zagrebu? Takšno kot v Celju, to je trdo, "gol za gol"?
Po mojem mnenju ne bomo videli lepega rokometa, že v Celju ga nismo. Pričakujem boj, šlo se bo na nož, metalo se bo na glavo za vsako žogo. Z njihove strani pričakujem še večjo agresivnost v obrambi. Sploh glede na to, da ko so bili v Celju agresivni, v nekaj napadih nismo našli odgovora. Lahko, da bodo igrali na to karto. Če zmagamo mi, lažje zadihamo. Če izgubimo, smo pa na nuli.

Ali je slovenski selektor Veselin Vujović na nasprotni strani še dodatna motivacija?
Ni pomembno, kdo je na nasprotni strani. Gre za Ligo prvakov, kjer je motivacija že tako na najvišji ravni. Treba se je truditi za vsako žogo, ne glede na to, kdo je na nasprotni strani.

Celjani že nekaj sezon niste igrali v izločilnih bojih Lige prvakov. Kakšne možnosti si pripisujete letos? Velik korak proti osmini finala bi lahko naredili v prihodnjih 14 dneh, ko najprej gostujete v Zagrebu, nato gostite Pick Szeged, pred zimskim premorom pa potujete še v Elverum.
Mislim, da so naše možnosti zelo velike. Letos imamo vse v svojih rokah. Na prejšnjih tekmah smo dokazali, da lahko igramo z najboljšimi. Če premagamo Elverum in Zagreb, smo tako rekoč v osmini finala. Tega se zavedamo. Malo pritiska je, a ni pretiran. To je dobra trema, dodatno nas motivira. Smo srečni, da je vse v naših rokah in da nismo odvisni od drugih.

V zadnjih sezonah Lige prvakov favoriti tako rekoč nikoli niso postali končni zmagovalci. Bi si upali napovedati, kdo bo zmagal letos?
Ne bi si upal ničesar napovedovati. Ko spremljam tekme, po mojem okusu Barcelona igra najlepši rokomet. A na zaključnem turnirju najboljše četverice je vse odvisno od dnevne forme. Zmagovalca je zato težko napovedati.

Grošelj je kariero začel v rodnih Trbovljah. Leta 2014 je začel nastopati za mladince Celja, od sezone 2016/17 pa je član prve ekipe celjskega kluba, s katerim ga pogodba veže do leta 2022. Foto: RK Celje Pivovarna Laško
Grošelj je kariero začel v rodnih Trbovljah. Leta 2014 je začel nastopati za mladince Celja, od sezone 2016/17 pa je član prve ekipe celjskega kluba, s katerim ga pogodba veže do leta 2022. Foto: RK Celje Pivovarna Laško

Lansko sezono ste izpustili zaradi strganih križnih vezi v levem kolenu. Zdi se, da ste dobro okrevali. Kako se počutite?
Sam se počutim odlično. Zdravstveno stanje je v redu. Ko sem se vračal, mi je koleno kdaj oteklo po kakšnem napornem treningu. Zdaj pa ne čutim posledic. Popolnoma zaupam v koleno. Na začetku sezone sem imel malo težav, da sem se vključil nazaj v sistem in predvsem da sem pridobil samozavest. Če pogledam, kje sem bil pred enim mesecem, se mi zdi, da sem iz tekme v tekmo boljši.

Na položaju desnega zunanjega se izmenjujeta s Portugalcem Diogom Silvo. Kako se razumeta?
Sva zdrava konkurenta. V redu se razumeva tudi zunaj igrišča. Je dobra konkurenca in soigralec, ker se lahko nanj zaneseš, veš, da nisi edini na tem položaju. V redu se dopolnjujeva. On lahko igra v obrambi na dvojki, jaz pa na trojki. Tako lahko menjava, da se drugi spočijejo.

Zaigrali ste tudi že za reprezentanco. Ste se vklopili v moštvo?
Vse je pozitivno. Super je, da sem bil vpoklican na priprave. Na začetku sem imel malo treme na treningu. A zdi se mi, da sem se vključil v redu. V zadovoljstvo je obleči reprezentančni dres. S tem se ti uresničijo sanje. Vsekakor je igranje za reprezentanco dodatna motivacija za naprej in spodbuda za maksimalen trud in delo.

Imate vzornika?
Nikoli nisem imel samo enega. Več vzornikov sem imel, pobral sem najboljše lastnosti in jih skušal posnemati. Kiro Lazarov mi je bil vedno všeč, je prava legenda. Tudi Jorge Maqueda iz Szegeda mi ustreza zaradi agresivnega sloga.

Pogodbo s Celjani imate do leta 2022? Kaj pa potem, vas vleče v tujino?
Vse je odvisno od tega, kako bom igral v prihodnjih sezonah. Želja vsakega rokometaša je, da bi se enkrat preizkusil tudi v tujini. Šel bi v močno ligo, da vidiš, do kam lahko prideš.

Kaj počnete, ko ne igrate rokometa?
Zdaj ko sem pozdravil poškodbo, čemur sem posvetil ves čas in energijo, bom nadaljeval študij ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Sem v drugem letniku.