Foto: Bor Slana/STA
Foto: Bor Slana/STA
Sorodna novica Iraški parlament za odhod ameriških vojakov, stotisoči na slovesnosti za Solejmanijem

Predsednik republike Borut Pahor je pozval k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu in k mirnemu reševanju sporov.

"Zavzemam se za to, da pride do zmanjševanja napetosti z ukrepi na vseh straneh," je na novinarsko vprašanje po komentarju razmer na Bližnjem vzhodu dejal Pahor. "Vedno sem zagovarjal mirno reševanje sporov," je poudaril.

Pojasnil je, da je kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske tudi sprotno obveščen o položaju slovenskih vojakov, ki v Iraku pomagajo pri urjenju tamkajšnjih varnostnih sil, da bodo lahko same zagotavljale red in varnost v državi. Šest vojakov je nameščenih v Erbilu na severu Iraka, delujejo pa v kontingentu pod vodstvom Nemčije.

"Z ministrom za obrambo sva ves čas na zvezi in me obvešča o statusu naših vojakov v Iraku. So na varnem, skupaj z nemškimi kolegi. Ocenjujejo razmere. Če bi skupaj prišli do odločitve, da je potrebna sprememba njihovega statusa v Iraku, se bo slovenska država nemudoma odzvala," je zagotovil predsednik Pahor.

Iz sveta pozivi k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu

Poudaril je, da slovenski vojaki v Iraku niso proti volji tamkajšnjega ljudstva in jih ne sprejemajo kot take. "Toda situacija v Iraku je zapletena," je poudaril in spomnil tudi na nedeljsko odločitev iraškega parlamenta, ki je z resolucijo zahteval umik ameriških vojakov iz države. Ta resolucija sicer ni zavezujoča, a ima po Pahorjevih besedah "politično sporočilo".

"Slovenska država bo vsekakor zelo temeljito in sproti spremljala razvoj dogodkov v Iraku," je še zagotovil Pahor. "Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil bi rad izrazil upanje, da bosta prevladala pamet in mirno reševanje sporov," je še dodal.