Na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski so sicer zatrjevali, da je načrt, da naj bi iz Iraka odšli še nocoj. A Slovenija je del širše operacije, odvisna je od nemškega kontingenta in njihovih odločitev, po naših informacijah pa Nemčija pravzaprav še sploh ni sprejela končne odločitve, da se umika iz Erbila, je že za večerni Dnevnik Televizije Slovenija pojasnila Majerjeva.

Okoli pol enajstih zvečer pa je na Twitterju sporočila, da za zdaj res ostajajo tam. "Kako, če bodo odšli, za zdaj še ni znano," je dodala. Nemci namreč zaradi umiritve razmer ostajajo v Iraku. Slovenija bo svoje vojake umaknila, saj se je njihova rotacija v okviru Natove operacije končala, na kakšen način bo potekal umik, pa bo znano v četrtek.

TV Dnevnik: Skrite podrobnosti umika vojakov

Erjavec napovedal, da bi bili vojaki lahko doma že jutri
"To noč smo imeli precej dela in skrbi. Glede na naš čas je bil balistični raketni napad izveden ob pol polnoči, tudi na bazo, kjer smo imeli nastanjenih šest pripadnikov SV. Kar nekaj časa nismo imeli nobenih informacij, potem pa so nam iz nemškega kontingenta, v okviru katerega delujejo naši vojaki, sporočili, da v napadu nihče ni bil poškodovan,"
je na popoldanski novinarski konferenci dogajanje zaradi nočnega napada Irana na vojaško bazo v Iraku strnil obrambni minister Karl Erjavec.

Okoli štirih zjutraj je padla odločitev nemškega kontingenta za evakuacijo, Slovenija pa se mu je, kot predvideva pogodba med državama, pridružila, je nadaljeval. Okoli 6. ure sta s predsednikom republike in vrhovnim poveljnikom oboroženih sil Borutom Pahorjem opravila video pogovor z enim od pripadnikov Slovenske vojske.

Vojaki bi bili lahko doma v Sloveniji že jutri, je dejal obrambni minister. Foto: BoBo
Vojaki bi bili lahko doma v Sloveniji že jutri, je dejal obrambni minister. Foto: BoBo

Slovenski vojaki so se po predhodnem opozorilu, da prihaja napad, pravočasno umaknili v zaklonišče. Napad je obsegal dve balistični raketi, ena je priletela na letališko stezo baze v Erbilu, druga raketa pa je padla malce naprej od baze, je pojasnil minister.

"Zdaj se pripravljamo na začasen umik, vojaki so pripravljeni, računamo, da bo tekom današnjega dne, enkrat v večernih urah, začasen umik v tretjo državo tudi izveden," je nadaljeval in dodal, da zapletov, razen tehničnih, ne pričakujejo. "Ko govorimo o začasnem umiku, ni bistvena hitrost, bistvena je varnost," je sklenil.

Kot je še povedal Erjavec, ima ministrstvo pristojnost, da se samo odloči za umik, ker misija ni prekinjena ali zaključena, pa ni potrebe po kakšnih vladnih sklepih. Kljub temu je o vsem obvestil predsednika Pahorja, premierja Marjana Šarca, pa tudi zunanjega ministra Mira Cerarja.

Grafični prikaz iranskih napadov

Erjavec: Ne gre za konec misije

Scenarij za naprej? "Najpomembneje je, da naši pripadniki pridejo varno v tretjo državo, od tam v Nemčijo, potem pa bomo poskrbeli, da pridejo nazaj v Slovenijo, mislim, da bi doma lahko bili že jutri," je pojasnil Erjavec in dodal, da gre za začasen umik in ne za konec misije.

Obrambni minister je še pojasnil, da so se za začasni umik pripadnikov odločili iz dveh razlogov. Prvi je bila zaostritev varnostnih razmer zaradi nočnih izstrelkov na bazo z iranske strani, drugi pa, da "se že nekaj časa ne izvajajo usposabljanja iraških varnostnih sil, torej naloge, zaradi katerih so bili pripadniki napoteni na misijo".

Ermenc: Vojaki postopali po vseh standardih

Generalmajorka Alenka Ermenc pa je na tiskovni konferenci pojasnila, da dogajanje v Iraku redno spremljajo in so v stiku s pripadniki slovenske vojske v Erdilu. "Varnost je na prvem mestu, imamo tudi stik s svojci naših pripadnikov. To je zelo pomembno, da ohranjamo stik z našimi pripadniki in njihovimi svojci in nas v tem podpirajo," je dejala.

Poudarila je, da so slovenski vojaki postopali "po vseh standardih in protokolih za izvajanje njihovih nalog na območju". Dodala je, da so kontingent v Iraku obiskali decembra. "Varnostna situacija je bila takrat daleč od tega, kar je danes, in so še opravljali naloge, zaradi katerih so bili napoteni na misijo."

Sklicana seja parlamentarnega odbora

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Samo Bevk je pojasnil, da se trenutno izvaja evakuacija slovenskih vojakov iz Iraka in da po njegovih informacijah poteka uspešno v okviru umika nemškega kontingenta. "Gre za logistiko, ki je bila načrtovana že vnaprej, ob samem nastopu misije, stvar je premišljena in logična," je za Val 202 povedal Bevk.

Borut Pahor, Karl Erjavec in vrh Slovenske vojske so bili prek videokonference v stiku s slovenskim kontingentom v Erbilu. Foto: Twitter/MORS
Borut Pahor, Karl Erjavec in vrh Slovenske vojske so bili prek videokonference v stiku s slovenskim kontingentom v Erbilu. Foto: Twitter/MORS

Na seji parlamentarnega odbora, ki sta jo skupaj sklicala predsednika Bevk in Matjaž Nemec iz SD-ja, se bodo seznanili z ustno informacijo o položaju pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki delujejo v misiji v severnem delu Iraka, potem ko je Iran kot povračilni ukrep za likvidacijo visokega generala Kasema Solejmanija z raketami napadel iraški oporišči v Erbilu in Al Asadu. Varnost slovenskih vojakov mora biti "naša prva skrb", je poudaril Bevk.

Kako dobro so varovani vojaki na misijah?

"Na lestvici od 1 do 10 bi stopnjo varnosti ocenil kot 10," je za MMC opisal varnostne razmere v vojaških bazah na misijah neimenovani vir iz Slovenske vojske. Kot je pojasnil, so vojaki nastanjeni v nastanitvenih objektih, "ko pa je nevarnost, so vojaki o tem obveščeni z alarmom, takrat se zatečejo v zaklonilnike, kot jim pravimo, ali bunkerje."

Bunkerji, napolnjeni s peskom
V sami bazi je več bunkerjev različnih velikosti, logistično pa so postavljeni tako, da so čim bliže nastanitvenim objektom. "Zaklonilniki so velike sestavljene kocke, napolnjene s peskom. Imajo tudi streho, ki je prav tako prekrita s peskom. V njih je hrane in vode za 24 ur," pove sogovornik. "Bunker ima tako dobro zaščito, da lahko ustavi minometno granato 120 milimetrov," v primerih napada z brezpilotnimi letali pa je odvisno, s čim je to opremljeno (s prebojnimi, zažigalnimi eksplozivi).

Tudi sicer je sama vojaška baza zaščitena z visokimi peščenimi ali betonskimi zidovi, fizično pa jo varujejo vojaki v opazovalnicah in stražarskih stolpih, "določene baze imajo tudi patrulje". Slovenski vojaki inštruktorji v iraški bazi, ki ima tudi letališče, bodo evakuirani skupaj z nemškimi enotami, "saj imamo z njimi sporazum za to misijo (...) Kdo ostane v bazi, je odvisno od sporazuma, določene bojne enote ostanejo."

Vsak vojak ima na sebi prvo pomoč
"Vsak vojak je opremljen z neprebojnim jopičem, čelado, orožjem in zaščitno masko v primeru kemičnega napada. Na jopiču ima tudi prvo pomoč za sebe (SK2A), vsak oddelek osmih vojakov pa ima zraven tudi vojaka, ki je medicinsko še bolje usposobljen od njih. Sicer pa imajo prav vsi vojaki opravljene tečaje za bojiščne reševalce."

Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za evakuacijo pripadnikov SV 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. V oporišču Stefan v Erbilu, iraškem Kurdistanu, kamor so ponoči priletele iranske balistične rakete, je bilo namreč nastanjenih tudi šest slovenskih vojakov v okviru Natove misije urjenja iraško-kurdskih vojakov.

Vojaki med napadom v zaklonišču

V Generalštabu Slovenske vojske so za MMC pojasnili, da se je vseh šest vojakov med napadom umaknilo v zaklonišče vojaškega oporišča, tako da so ostali nepoškodovani in se počutijo dobro. Ker so izstrelki zadeli letališče v bližini oporišča, so tako slišali le detonacije, je dejal predstavnik SV-ja Aleš Sila in dodal, da sta se že zgodaj zjutraj na sedežu Morsa z vrhom vojske sešla tudi predsednik Borut Pahor in minister za obrambo Karl Erjavec.

Sorodna novica Iran napadel ameriški oporišči v Iraku; Trump: Vse je v redu!

Z odločitvijo obrambnega ministrstva so nemudoma obvestili predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Pahorja, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Erjavcem ter načelnico GŠSV-ja generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj po videokonferenci pogovarjal s pripadniki SV v Erbilu.

"Okoli 1.30 zjutraj po našem času sta v okolico oporišča prileteli dve raketi, že predtem smo dobili opozorilo za neposredni ogenj in se umaknili v bunker, kjer smo počakali obe raketi, okoli 5. ure pa je bilo vsega skupaj konec," je v videokonferenci dogajanje opisal eden izmed slovenskih vojakov.

Z odločitvijo za evakuacijo je minister Erjavec takoj seznanil tudi predsednika vlade Marjana Šarca.

Šarec za varno evakuacijo

Premier Marjan Šarec je po iranskem nočnem raketnem napadu na oporišči v Iraku sporočil, da je seznanjen z razmerami. Kot so sporočili iz kabineta premierja, je podal usmeritev, "da se izvede vse potrebno za zaščito lastnih sil, vključno s premikom, evakuacijo z območja delovanja".

Zunanji minister Miro Cerar je medtem na družbenem omrežju Twitter pozdravil odločitev za umik pripadnikov SV iz Erbila. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in da se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti," je zapisal. Napovedal je tudi, da se bo v petek udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav Evropske unije (EU-ja), na katerem bodo uskladili delovanje.

Evakuacija bo potekala na način, kot jo bodo "izvedle države zaveznice, ki so skupaj s pripadniki Slovenske vojske prisotne na severu Iraka".

MZZ: Slovenija obsoja iranski raketni napad

Slovenija obsoja davišnji iranski raketni napad na vojaška oporišča v Iraku, je sporočilo zunanje ministrstvo (MZZ), ki pozorno spremlja razmere v Iraku in Iranu. Vse vpletene je pozvalo, naj se vzdržijo vseh aktivnosti, ki bi bile vzrok za stopnjevanje napetosti v regiji. Slovenskim državljanom v Iranu pa je svetovalo previdnost.

Zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost poudarilo, da sta varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja prednostni nalogi. Zato se je Slovenija zaradi poslabšanja varnostnih razmer v sodelovanju z zavezniki odločila za premestitev vojakov Slovenske vojske iz Iraka, so pojasnili.

Slovenske državljane, ki bi morda bili ta hip v Iranu, so pozvali k previdnosti in jim predlagali, naj pozorno spremljajo tamkajšnja sredstva javnega obveščanja.

Vodja slovenske diplomacije Miro Cerar se bo v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja, namenjenega razpravi o nadaljnjih korakih EU-ja pri umirjanju razmer v regiji, so še dodali.

Na dogajanje so se že odzvale tudi prve parlamentarne stranke in evroposlanci.

SMC: "Želijo si konstruktivno diplomacijo"
V SMC-ju, od koder je tudi zunanji minister Cerar, želijo, da bi prišlo do rešitve in pogovorov ključnih akterjev v duhu konstruktivne diplomacije, ne pa da se mednarodne težave rešujejo preko Twitterja in z "raznoraznimi bedastimi grožnjami o uničenju kulturne dediščine in podobno".

Odločitev za evakuacijo pripadnikov SV sicer pozdravljajo, je v današnji izjavi v DZ-ju dejal vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič, ki je ob tem spomnil, da so že v torek pozvali vlado, naj čim prej odloči o razmerah v zvezi s slovenskimi vojaki v Iraku.

SD: "Ustavimo norost"

Svet se nevarno približuje točki, ko bo vojna nepovratna izbira, so v odzivu zapisali pri stranki SD. "Ta vojna utegne imeti za že tako nestabilno območje, prizadeto od skoraj dveh desetletij vojn, nove pogubne posledice z nadaljnjim stopnjevanjem spopada civilizacij. Ustavimo to norost!" EU lahko odigra ključno vlogo pri preprečitvi nadaljnjega stopnjevanja napetosti, so prepričani.

Stopnjevanje agresivnosti ameriške imperialne politike do Irana bo prinesel novo vojno, humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponoven razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov po svetu in milijone novih beguncev, so v odzivu zapisali pri stranki Levica. Foto: Reuters
Stopnjevanje agresivnosti ameriške imperialne politike do Irana bo prinesel novo vojno, humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponoven razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov po svetu in milijone novih beguncev, so v odzivu zapisali pri stranki Levica. Foto: Reuters

V SD-ju pozivajo vse, na čelu s slovensko vlado, naj Slovenija z vsemi diplomatskimi možnostmi kot članica Evropske unije in zveze Nato okrepi prizadevanja za umiritev razmer na Bližnjem vzhodu in za preprečitev nadaljnjih povračilnih ukrepov med ZDA in Iranom. Predlagamo, da se v okviru skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije oblikuje predlog za mirovno konferenco na Bližnjem vzhodu pod pokroviteljstvom Združenih narodov (ZN).

SDS s podporo "odločnemu odzivu ZDA"

V SDS-u so v sporočilo za javnost zapisali, da obsojajo nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu, izražajo podporo ZDA in terjajo poročilo vlade o preiskavi milijardnega pranja denarja za Iran prek državnega NLB-ja v času vlade Socialnih demokratov.

Eskalacija na Bližnjem vzhodu se je po njihovih besedah začela konec leta 2019 z nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov v Iranu ter napadom proiranskih celic na ambasado ZDA v Iraku. "Likvidacija organizatorja iranskega terorja Solejmanija s strani ZDA je bila reakcija na omenjene in druge dogodke v regiji. V SDS-u podpiramo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol," so dodali.

V SDS-u obsojajo nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu in hkrati izražajo podporo ZDA. Foto: AP
V SDS-u obsojajo nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu in hkrati izražajo podporo ZDA. Foto: AP

Levica: Nova vojna koristi orožarskemu lobiju

Levica je vlado že včeraj pozvala, naj na podlagi resolucije, ki jo je na začetku januarja izglasoval iraški parlament, nemudoma prekine sodelovanje Slovenije in umakne vse slovenske vojake iz Iraka in častnika, ki sodeluje v Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike (ZDA) v Tampi.

Ob tem so pri Levici dejali, da stopnjevanje agresivnosti ameriške imperialne politike do Irana v ničemer ne zasleduje ciljev za doseganje miru, varnosti in politične stabilnosti v svetu, ampak ravno nasprotno – pripravlja novo imperialno plenjenje ene od največjih držav v regiji.

EU mora storiti vse, da prepreči izbruh nasilja ali vojne v regiji, je zapisala Tanja Fajon. Foto: Reuters
EU mora storiti vse, da prepreči izbruh nasilja ali vojne v regiji, je zapisala Tanja Fajon. Foto: Reuters

"Še ena nova vojna na Bližnjem vzhodu, od katere bi imel neposredno korist milijarde dolarjev težak orožarski lobi, medtem ko so zaloge nafte in slabitev moči Irana v neposrednem interesu ZDA, Savdske Arabije ter Jemna in Izraela, bo prinesla še eno humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponovni razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov po svetu in milijone novih beguncev in notranje razseljenih," so v odzivu zapisali pri Levici.

Fajon: EU mora storiti vse za preprečitev vojne

Evroposlanec iz vrst LMŠ-ja Klemen Grošelj je v odzivu na Twitterju zapisal, da je glede na cilje napada, regiji Anbar in Kurdistan, Iran začel tvegan vojaško-diplomatski dialog z ZDA in celotno regijo. “Samo upamo lahko, da bodo vpleteni znali in zmogli pravilno razumeti medsebojna sporočila,” je zapisal.

EU mora storiti vse, da prepreči izbruh nasilja ali vojne v regiji. Tesno sodelovanje v teh trenutkih je ključno in razum celotne mednarodne skupnosti. Slovenskim vojakom želim, da bodo čim prej na varnem, pa je na Twitterju zapisala evroposlanka iz vrst SD-ja Tanja Fajon.

NSi: "Najprej realna ocena stanja"
V NSi-ju vse vpletene pozivajo k umiritvi razmer ter reševanju spora po mirni poti. Slovensko vlado pa pozivajo, da se v okviru zavezništva najprej zavzame za realno oceno stanja, nato pa za premišljene in usklajene ukrepe znotraj zavezništva.

Evakuacijo slovenskih vojakov pozdravljajo, če je bila usklajena z nemškimi partnerji, saj to po besedah podpredsednika stranke Valentina Hajdinjaka pomeni, da Slovenija ni ravnala "svojeglavo, temveč smo naredili vse, da zaščitimo pripadnike Slovenske vojske".

SAB: Vojake bi lahko umaknili že prej
Nekdanji obrambni minister Roman Jakič je v izjavi v DZ-ju dejal, da je za vsakega ministra za obrambo, tudi nekdanjega, največja nočna mora, da bi se slovenski vojaki iz tujine vrnili poškodovani ali mrtvi. Zato so v stranki SAB, ki ji pripada, zelo veseli, da so slovenski vojaki živi in zdravi.

Ob tem v SAB-u ocenjujejo, da bi slovenske vojake lahko iz baze umaknili že prej, glede na to, da so se druge, večje države EU-ja za to odločile in svojo vojsko pomaknile v Jordanijo. Žalosti in preseneča ga tudi, da zavezniške varnostno-obveščevalne službe niso zaznale nevarnosti, da bo izveden napad na oporišče v Erbilu.

SNS: Pričakovani so bili napadi na vse baze
Navedbe, da so v tem primeru zatajile obveščevalne službe, pa je za popolno nepoznavanje tematike označil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Kot je dejal, ni mogoče vedeti, kdaj bo izveden raketni napad. Obveščevalna služba v tem primeru res ne more posredovati, je prepričan. Po Jelinčičevem mnenju so bili sicer pričakovani napadi na vse baze, ne le prav na to, v kateri so bili slovenski vojaki.

Po Jelinčičevem mnenju je sicer moral obrambni minister Erjavec glede umika poslušati Nemce in slovenska država nima nič pri tem, kar je po njegovi oceni žalostno.