Nemška vlada je ameriške sankcije zaradi gradnje plinovoda označila za poseg v državno suverenost. Na sliki srečanje Angele Merkel in Vladimirja Putina v Moskvi. Foto: Reuters
Nemška vlada je ameriške sankcije zaradi gradnje plinovoda označila za poseg v državno suverenost. Na sliki srečanje Angele Merkel in Vladimirja Putina v Moskvi. Foto: Reuters

Plinovod bo dostavljal ruski plin Nemčiji, ki je na energetskem področju močno odvisna od ruskih energetskih podjetij, poroča nemški portal Deutsche Welle.

ZDA medtem trdijo, da bi lahko Moskva plinovod, ki pripada ruskemu državnemu naftnemu podjetju Gazprom, uporabila kot "orodje prisile" in Nemčijo spremenila v svojo talko.

"Upam, da bodo dela končana in bo plinovod začel delovati do konca leta ali v prvem četrtletju naslednjega leta," je na novinarski konfereci z nemško kanclerko dejal Putin.

Angela Merkel pa je dejala, da "se ne strinja s pristopom ZDA", ki uvajajo sankcije, ki jih je nemška vlada že obsodila kot poseg v suverenost Nemčije. Kljub sankcijam bo Severni tok 2 končan, čeprav z določeno zamudo, je dejala.

Berlin bo gostil konferenco o Libiji

Voditelja sta govorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Kot je dejala kanclerka, je bilo priznanje Irana, da je bila sestrelitev ukrajinskega potniškega letala "nenamerna človeška napaka", "pomemben korak". Pozvala je k celoviti preiskavi in določitvi odgovornih.

Glede spopadov v Libiji, v katerih je po letu 2014 umrlo najmanj 8.700 ljudi, je Angela Merkel izrazila upanje, da bodo turško-ruska prizadevanja za dosego miru uspešna, potrdila pa je, da bo Berlin prizorišče prihodnjih pogovorov o premirju.

A pogovorov ne bo vodil Berlin, temveč ZN, je poudarila. "Takšna vrsta konference je lahko le uvod v daljši proces," je dodala.

Na vprašanje, ali v Libiji v spopadih med mednarodno priznano vlado in uporniki delujejo tudi ruski plačanci, je Putin odgovoril: "Če so tam ruski državljani, ne zastopajo interesov ruske države in od ruske države ne prejemajo denarja."