DeSUS je edinstvena stranka upokojencev, ki ji ni para v evropskem političnem prostoru, je zapisal Erjavec. Foto: BoBo
DeSUS je edinstvena stranka upokojencev, ki ji ni para v evropskem političnem prostoru, je zapisal Erjavec. Foto: BoBo

"Moj največji pomislek in strah je, da bom v bližnji prihodnosti moral opazovati, kako so nam ugrabili stranko in izničili ves trud in delo mnogo generacij pokončnih članov in članic stranke, ki so skozi desetletja soustvarjali našo ljubljeno stranko DeSUS," je nekaj dni pred kongresom, na katerem ga bo v boju za predsedniško mesto izzvala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, v pismu članom navedel prvi mož DeSUS-a in obrambni minister Karl Erjavec.

Ekipa, ki jo zbira okoli sebe, po njegovih navedbah na svojih ramenih ne nosi težkih bremen preteklih dejanj. "Dovolite mi, da v tem mandatu zgradim ekipo posameznikov, ki bodo sposobni popeljati stranko DeSUS v prihodnost," je pozval.

Erjavčeva tekmica za predsedniški stolček v stranki je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Borut Živulović
Erjavčeva tekmica za predsedniški stolček v stranki je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poudaril je, da je namen njegovega pisma predvsem zahvala številnim organizacijam v stranki, ki so mu izkazale podporo že pred sobotnim kongresom. Prav tako se je zahvalil posameznikom, ki ga, kot pravi, spodbujajo in mu dajejo moč, da se spopada s preprekami, ki jim jih po njegovem mnenju nastavljajo na poti do enotne in močne stranke.

Plaz kritik zaradi "javnega šova" ob umiku vojakov

Erjavec se je v zadnjih dneh v funkciji obrambnega ministra znašel pod plazom kritik, češ da je iz umika šestih slovenskih vojakov iz Erbila na severu Iraka naredil šov za javnost. Kritičen je bil tudi premier Marjan Šarec. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dejal in dodal, da je bila ta odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo. Na Twitterju je zapisal, da bo razmislil, kako ravnati naprej, da se takšne stvari ne bi več dogajale. Ali razmišlja o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Erjavca, ni želel razkriti. Srečanje z Erjavcem je napovedal za čas po kongresu stranke DeSUS, ko bo že znano, ali ostaja predsednik stranke ali ne.

Sorodna novica Slovenski vojaki še niso zapustili Iraka, saj Nemci zaradi umiritve razmer ostajajo
Sorodna novica Slovenski vojaki prispeli v Slovenijo

DeSUS - edinstvena stranka upokojencev

Erjavec je prepričan, da so v stranki DeSUS ves čas tvorci slovenske politike, skupaj so ustvarili edinstveno stranko upokojencev, ki ji ni para v evropskem političnem prostoru. Meni, da večina članov čuti do stranke poseben odnos, tako kot ga čuti sam. "Verjamem, da je iskrena želja vseh nas, da v prihodnosti ne želimo videti stranke, prepuščene toku dogodkov, in biti priča njenemu zatonu," je še navedel Erjavec v pismu članom.

Poudaril je še, da je uresničil svoje besede, ki jih je izrekel ob prevzemu vodenja stranke leta 2005, in sicer da DeSUS nikoli več ne bo trepetal za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka. Spomnil je še, da so kljub preprekam stranko ponovno pripeljali v koalicijo in dosegli, da danes vodijo dve ministrstvi ter da številni njihovi člani zasedajo vidne visoke položaje znotraj te vlade.

Pivčeva velja za resno izzivalko dolgoletnega predsednika stranke Erjavca, se pa ves čas kampanje otepa očitkov v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Obtožbe, da naj bi prejela plačilo za delo, ki naj ga ne bi opravila, je večkrat zavrnila. Poleg Pivčeve za mesto predsednika stranke kandidira tudi jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar.

Napeto pred volilnim kongresom DeSUS-a