Falcon, ki je vojake pobral v Turčiji, je ob 21.50 pristal na Letališču Jožeta Pučnika. Slovenski vojaki so najprej pozno popoldne pristali na mednarodnem letališču Esenboga v Ankari, od tam pa so se s falconom napotili proti Sloveniji.

Šest slovenskih vojakov je ob 21.50 pristalo na letališču Jožeta Pučnika. Foto: MORS
Šest slovenskih vojakov je ob 21.50 pristalo na letališču Jožeta Pučnika. Foto: MORS

"Premik vojaške enote z območja operacije je zahteven postopek, zato več informacij med samim premikom Slovenska vojska nikoli ni in tudi zdaj ni posredovala," je na tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik slovenske vojske Marjan Sirk.

"Razumemo zanimanje medijev in javnosti, vendar trdno stojimo na stališču, da interes vedeti v takšnih primerih ne bi smel imeti absolutne prednosti pred varnostjo izvedbe. In kot organizacija, ki skrbi za varnost svojih pripadnikov, bomo v slovenski vojski tako postopali tudi v bodoče," je poudaril.

Sprva je bila predvidena evakuacija skupaj z nemškimi vojaki, ker so se varnostne razmere umirile, pa gre zdaj za relokacijo, je povedal Sirk. Nemški vojaki medtem ostajajo v Erbilu. Sirk je dejal, da ni bilo negativnih odzivov drugih partnerjev na misiji na slovensko relokacijo. "Mi se ne umikamo iz operacije. Častnik, ki deluje v poveljstvu operacije v Tampi, ostaja tam, slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra in mi se bomo vrnili, ko se bo usposabljanje spet začelo," je pojasnil.

Pripadniki novega kontingenta že pripravljeni

V skladu z načrtom bo nov kontingent v Irak napoten 1. februarja, v primeru da se začne usposabljanje kakšen dan prej, pa bodo temu prilagodili svoje načrte in napotitev morda izvedli tudi prej. Po nekaterih informacijah naj bi se začelo januarja, vendar točnega datuma ne vedo, je še dejal. Pripadniki novega kontingenta so sicer že pripravljeni na napotitev.

Šarec: za vojsko to ni neka posebna situacija, bilo je že huje

Premier Marjan Šarec je dejal, da Slovenija ostaja na vseh misijah. Kot je poudaril, so misije tisto, kar zvišuje ugled Slovenske vojske in Slovenije v svetu. "Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas," je poudaril.

Na vprašanje, ali je bila vlada enotna pri odločanju gleda umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, je Šarec odvrnil, da "tukaj ni bilo nobenega odločanja, zato ker ni bilo govora o umiku".

"Ne gre za umik"

Kot je dejal, gre za odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo, ob tem je poudaril, da ne gre za umik slovenskih vojakov, ampak za predčasno prekinitev kontingenta. Vojaki inštruktorji do rotacije 1. februarja v zdajšnjem položaju namreč ne bi imeli nobenih nalog in ministrstvo se je odločilo, da jih prepelje domov, s februarjem pa bo Slovenija v Irak poslala nov kontingent. Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu v noči na sredo, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila napovedana evakuacija skupaj z njihovimi nemškimi kolegi, a je Nemčija nato zaradi umirjanja položaja v državi to odpovedala, je spomnil Šarec. Obrambno ministrstvo pa se je nato po njegovih besedah odločilo, da ne bo nič narobe, če se rotacija slovenskih vojakov zgodi danes. Minister za obrambo Karl Erjavec je v sredo mnenje spreminjal predvsem glede na spreminjaje razmer na terenu, je danes ocenil Šarec.

Premier je bil nekoliko kritičen do po njegovi oceni "nekoliko preveč" vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dodal. Ob tem je še poudaril, da za vojsko to ni neka posebna situacija, saj so v preteklosti imeli že mnogo hujše situacije na drugih kriznih žariščih.

Po skupni seji odborov vrnitev še ni bila jasna

Odbora za obrambo in zunanjo politiko sta na skupni triurni seji, ki se je začela ob 12. uri, obravnavala stanje vojakov na misiji Neomajna odločenost. "Sklicu skupnega odbora so botrovale zaostrene razmere, ki pomenijo resno grožnjo varnosti na Bližnjem vzhodu in v širši regiji in predstavljajo varnostna tveganja za predstavnike SV v Erbilu," je dejal Samo Bevk, predsednik odbora za obrambo, in dodal, da varnost pripadnikov SV na misiji globalne koalicije proti IS-ju ostaja v središču pozornosti obeh odborov.

Na Brniku falcon s slovenskimi vojaki

Kljub temu ne Bevk ne Matjaž Nemec, predsednik odbora za zunanje zadeve, po skupni seji nista omenila, da bi slovenski vojaki Irak lahko zapustili že danes. Na skupno sejo obeh odborov sta prišla tako obrambni minister Karl Erjavec kot načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. Prišel je tudi zunanji minister Miro Cerar. Po seji, nekaj po 15. uri, je minister Erjavec dejal, da so trenutno vojaki še v bazi. "Kdaj bodo pripadniki v Sloveniji, vas bomo obvestili tisti trenutek, ko bodo na poti," je zatrdil.

Erjavec: Slovenija se je odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov

Obrambni minister Karl Erjavec je sicer po seji dejal, da se je Slovenija odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku. Kaj to pomeni, ni hotel podrobneje pojasniti. Zatrdil pa je, da se Slovenija ne umika z misije in ostaja v Iraku ter da bo najpozneje do 1. februarja prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta.

Dodal je, da zdaj slovenski vojaki, ki v bazi v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostne situacije ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi delo na misiji začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela "takoj, ko se bodo začela usposabljanja, če bo treba tudi pred 1. februarjem".

Tudi Cerar je po seji pojasnjeval zaplete glede umikanja slovenskih vojakov, ki delujejo v bazi v Erbilu na severu Iraka in ki je bila v noči na sredo tarča iranskega raketnega napada. Sprva se je govorilo o umiku slovenskih vojakov, zdaj o "relokaciji". Nikakor pa ne o koncu sodelovanja v operaciji Neomajna odločenost, je poudaril Cerar.

Priznal pa je, da je bilo glede tega v zadnjih dneh "morda celo nekoliko preveč informacij", vendar pa se razmere nenehno spreminjajo. Seveda jih skrbi za varnost vojakov, "vendar smo skupaj z zavezništvom vstopili v to zgodbo, skupaj bomo z zavezništvom izstopili. Na to smo pristali na začetku, zato Slovenija ostaja v koaliciji."

Evakuacija se vedno opravlja na podlagi tehničnega dogovora in zmogljivosti države, ki nudi logistično podporo. Res pa je, da bi ta evakuacija potekala v prvo varno državo, od tam naprej pa bi bila potem odgovornost naše države, da se pripelje naše vojake domov. V tem primeru bi prišel v poštev falcon. Ali pa če bi bil zračni prostor odprt za civilni promet.

Karl Erjavec

Trumpov odziv zaustavil evakuacijo

"Slovenija je v misiji v okviru globalne koalicije za boj proti skupini Islamska država. Izvajamo vse naloge v skladu z našo prisotnostjo," je poudaril minister. Pojasnil je, da so vsi tuji vojaki, ki so bili v bazi v Erbilu na severu Iraka, na katero so v noči na sredo priletele iranske rakete, do 19. ure v sredo čakali na evakuacijo. Potem pa se je po Erjavčevih besedah zgodila sprememba ocene glede varnostnih razmer in Nemčija se je odločila, da ne bo izvedla evakuacije, ampak da se bo misija nadaljevala, kot je predvideno.

"V oporišču so bili vojaki ves dan pripravljeni na evakuacijo v skladu z dogovorom med obrambnima ministrstvoma Nemčije in Slovenije. A nekako so vsi čakali, kaj bo povedal Donald Trump, glede na to, da v napadih ni bilo smrtnih žrtev, pripravljenosti za evakuacijo po 19. uri ni bilo več," je sredino dogajanje pojasnil Bevk.

Dejstva in reakcije se hitro spreminjajo

Kot je dodal predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec, so se na zaprti seji ukvarjali predvsem z varnostjo slovenskih vojakov in s potekom dogajanja, ki ga zaznamujejo hitro se spreminjajoča dejstva in posledično različne reakcije globalne koalicije za boj proti Islamski državi. "Za nas je bilo pomembno, da smo se odločili, da ostajamo del globalne koalicije za boj proti IS-ju." Kot je dejal Nemec, se marsikdo sprašuje, zakaj vztrajamo na tem območju, a kot odgovarja, je to edini način za ohranjanje dialoga na Bližnjem vzhodu.

Na povabilo iraških oblasti in Združenih narodov Slovenija deluje v koaliciji 80 držav. "Slovenski del temelji predvsem na krepitvi znanja in na ohranjanju varnosti severnega dela Iraka, ki naj bi bil po nekaterih podatkih med varnejšimi," je dejal Nemec.

Odbor za obrambo in odbor za zunanjo politiko sta na skupni seji razpravljala o stanju pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo v misiji Neomajna odločenost v severnem delu Iraka. Minister Erjavec za zdaj o celotni prekinitvi sodelovanja v tej operaciji ne razmišlja, se je pa po sredinem nočnem raketiranju baze v Erbilu, kjer so slovenski vojaki nastanjeni, odločil za njihov umik. Naslednja rotacija, ki naj bi v Irak odšla 1. februarja, je po besedah ministra že pripravljena in naj bi tja odšla, če bodo razmere primerne.

Sorodna novica Slovenski vojaki še niso zapustili Iraka, saj Nemci zaradi umiritve razmer ostajajo

Kritika Levice

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je pred sejo odborov novinarjem pojasnil, da ni problematično to, da so slovenski vojaki ogroženi, saj da so "pač na nekem vojnem območju in da včasih padajo tudi bombe", ampak da se s sodelovanjem v Iraku "praktično podpirajo imperialni interesi ZDA".

"Nadaljnje sodelovanje v tej misiji, tudi če se vojaki umaknejo in pridejo danes ali jutri domov, še vedno pomeni podporo ameriškim prizadevanjem. Kar je sporno," je dejal. Zelo je bil kritičen do ministra Erjavca in njegovih izjav glede umikanja slovenskih vojakov.

"Najprej reče, da ni težav, po bombardiranju se odloči za umik vojakov, ne ve čisto točno, kako to narediti, v igri je falcon, potem Nemci, zatem se Nemci odločijo, da ostanejo, in znova ne ve, kaj narediti ... Mislim, da je ravnanje ministrstva za obrambo in našega vojaškega vrha v tem primeru precej nenavadno, zelo neresno do vojakov, ki so na tem območju," je dejal in dodal, da je pričakoval "več profesionalnosti".

Kljub temu za zdaj v Levici o terjanju politične odgovornosti še ne razmišljajo, je povedal. "Naš cilj v tem trenutku je, da čim prej pridejo vojaki nazaj v Slovenijo in predvsem, da se prekine s podpiranjem ameriških interesov, ki niso nič drugega kot interesi orožarske in naftne industrije," je dejal. Sicer pa je po njegovih besedah jasno, da je "za vojsko odgovoren minister za obrambo". "Videli pa smo, kakšni so bili njegovi odzivi v zadnjih dneh. Po naši oceni popolnoma neresni," je dejal Vatovec.

Pisno je svoje stališče pred sejo obeh parlamentarnih odborov sporočil tudi SNS, iz katerega je razbrati, da se zavzemajo za nadaljevanje sodelovanja Slovenije v misiji v Iraku, pa tudi, da slovenski vojaki tam ostanejo.

Odzval se je le Janša

Drugi poslanci, člani obeh odborov, se pred začetkom seje niso opredeljevali. Vodja SDS-a Janez Janša pa je ob prošnji novinarjev za komentar dogajanja odvrnil le: "Ali za Teheran TV?"

Kljub umirjanju razmer v Iraku bodo umaknili slovenske vojake iz Erbila. Foto: BoBo
Kljub umirjanju razmer v Iraku bodo umaknili slovenske vojake iz Erbila. Foto: BoBo

Zapleti pri umiku vojakov

Za šesterico slovenskih inštruktorjev v Iraku je bil sprva predviden umik z nemškimi kolegi. Po zadnjih sredinih napovedih naj bi Irak zapustili ob 23. uri in prišli v nočnih urah v varno državo. Nemčija je ob 22. uri zaradi umirjanja razmer odpovedala umik svojih pripadnikov, tudi zaradi spravljivega nagovora Donalda Trumpa po iranskem napadu na ameriški bazi. Erjavec je že v sredo pojasnil, da bo Slovenija kljub temu umaknila šesterico vojakov, tudi zato ker je bila za 1. februar v vsakem primeru predvidena rotacija kontingentov.

Nemec, Mahnič, Hajdinjak o vrnitvi vojakov