Prizorišče napada preučujejo forenziki. Foto: Reuters
Prizorišče napada preučujejo forenziki. Foto: Reuters

Londonska policija je sporočila, da so bili trije ljudje ranjeni v napadu, pozneje pa je tudi objavila ime napadalca. Gre za Sudesha Ammana, ki je bil januarja izpuščen iz zapora in pod policijskim nadzorom. Premier Boris Johnson je ob tem sporočil, da bo vlada do temeljev spremenila sistem obravnave tistih, ki so bili obsojeni zaradi terorizma.

Policija je zavarovala območje glavne nakupovalne ulice v gosto poseljeni stanovanjski soseski v Streathamu, južno od reke Temze. Ljudi so pozvali, naj se območju izogibajo.

Napadalec naj bi domnevno vstopil v trgovino in začel zabadati ljudi, nato pa naj bi na ulici pred trgovino zabodel še eno žensko, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Londona Adrijan Bakič.

Policija je sprva sporočila, da so v Streathamu ustrelili moškega, ki je zabodel več ljudi, incident pa so opredelili kot povezanega s terorizmom.

Varnostni viri so za Reuters povedali, da je bil napad povezan s skrajnim islamizmom.

Očividci poročajo o treh strelih

"Prečkal sem cesto, ko sem videl moškega z mačeto in srebrnimi pločevinkami na prsnem košu, za njim sta tekla dva policista v civilni obleki. Nato so moškega ustrelili, mislim, da sem slišal tri strele. Sam sem se zatekel v bližnjo knjižnico," je povedal 19-letni očividec.

Britanski premier Boris Johnson je po terorističnem napadu, prvem po brexitu, sporočil, da je v mislih s prizadetimi.

New York Times poroča, da je londonska policija tokrat zelo hitro incident označila za terorističnega. V preteklosti so napade, povezane s terorizmom, opredelili po več urah.

Zadnji teroristični napad novembra

Zadnji teroristični napad v Londonu se je zgodil novembra lani, ko je policija ubila radikaliziranega moškega, oblečenega v lažni samomorilski jopič, ki je v bližini Londonskega mostu ubil dva človeka.

Napad v Londonu