Hilary Mantel je z obema prejšnjima deloma trilogije, Wolf Hall in Bring Up the Bodies, osvojila Bookerjevo nagrado. Prvi recenzenti že poročajo, da novi roman za predhodnikoma čisto nič ne zaostaja. Foto: Reuters
Hilary Mantel je z obema prejšnjima deloma trilogije, Wolf Hall in Bring Up the Bodies, osvojila Bookerjevo nagrado. Prvi recenzenti že poročajo, da novi roman za predhodnikoma čisto nič ne zaostaja. Foto: Reuters
Sorodna novica Hilary Mantel, "največja britanska avtorica zgodovinske proze"

Skoraj 500 let po tem, ko je bil Thomas Cromwell zaprt v londonski Tower, je bila stavba v sredo zvečer uporabljena kot "platno" za projekcijo naslovnice težko pričakovanega romana The Mirror & the Light, s katerim je Hilary Mantel naposled končala svojo trilogijo Wolf Hall (Volčji dvor).

Mimogrede, Cankarjeva založba bo letos izdala prvega od teh treh romanov, Volčji dvor iz leta 2009 v prevodu Tine Mahkota; roman je časnik The Guardian izbral za najboljšo knjigo 21. stoletja.

The Mirror & the Light (Ogledalo in svetloba) je torej sklepno poglavje v zgodbi o Thomasu Cromwellu, sinu preprostega kovača, ki se je po družbeni lestvici povzpel do položaja najvplivnejšega svetovalca Henrika VIII. Ko je nihalo usode zanihalo v drugo smer, ni bil več v milosti in doletela ga je kruta smrt.

Roman, ki je nastajal dolgih osem let, je bil ena najtežje pričakovanih leposlovnih izdaj zadnjih let. Knjigi Wolf Hall (2009) in Bring Up the Bodies (2012) je kupilo več kot pet milijonov bralcev, obe pa sta osvojili tudi bookerjevo nagrado – čast, ki ni pred tem še nikoli pripadla dvema deloma iste knjižne serije. 67-letna Hilary Mantel je doslej edina ženska, ki je najprestižnejšo britansko literarno nagrado osvojila dvakrat.

Pisateljica je prvotno nameravala napisati eno samo knjigo, potem pa je založnik leta 2008 prejel njen telefonski klic:
Pisateljica je prvotno nameravala napisati eno samo knjigo, potem pa je založnik leta 2008 prejel njen telefonski klic: "Pravkar sem Thomasu Moru odsekala glavo in mislim, da je to, kar imam napisano, že samo po sebi dovolj za roman." Čez nekaj let je prejel podoben klic: "Pravkar sem odsekala glavo Anne Boleyn.'' In tako imamo opraviti s trilogijo. Foto: Reuters. Foto: Reuters
Sorodna novica Booker pisateljici Hillary Mantel

Tretji roman se začne točno tam, kjer se je prejšnji končal: tik po obglavljenju Henrikove druge žene Anne Boleyn – po spletki, v kateri je imel ravno Cromwell ključno vlogo. The Mirror & the Light dokumentira Cromwellovo konsolidacijo moči po Annini smrti, njegove verske reforme, ki so globoko pretresle Anglijo, in pa naposled njegov padec z oblasti. Na koncu romana se njegova lastna glava znajde na rabljevem tnalu.

Knjiga je uradno izšla v četrtek zjutraj – že v sredo opolnoči pa je Hilary Mantel podpisovala izvode na posebnem dogodku v knjigarni v središču Londona. Take spektakle praviloma povezujemo z "dostopnejšim" čtivom, kakršen je bil novi roman Margaret Atwood Testamenti ali pa še pred tem romani o Harryju Potterju.

Zabava ob lutnjah in ročnih delih
Medtem ko so najbolj goreči bralci v vrsti čakali, da v roke dobijo podpisan izvod romana na 900 straneh, so jim čas krajšali glasbeniki z lutnjami in drugimi tradicionalnimi glasbili, kakršna so imeli v 16. stoletju. Del prireditve je bila tudi delavnica vezenja motiva tudorske vrtnice in javna branja odlomkov iz prvih dveh romanov.

Se bo trilogija Volčji dvor v zgodovino vpisala kot prva, v kateri so vsi trije deli dobili Bookerjevo nagrado? Foto: Reuters
Se bo trilogija Volčji dvor v zgodovino vpisala kot prva, v kateri so vsi trije deli dobili Bookerjevo nagrado? Foto: Reuters

Urednik romana Nicholas Pearson je izid romana za tiskovno agencijo Reuters opisal kot "čustven dogodek". "Ta knjiga je po mojem mnenju kronski dragulj dosedanje kariere Hilary Mantel, in to pomeni veliko, če vemo, kakšna sta bila prejšnja dva romana. Gre za zgodbo o pretresih v tej državi pred 500 leti, a v tem so navezave na vse, kar se dogaja danes."

Navdušeni recenzenti na obeh straneh Atlantika
Krvava in turbulentna zgodovina tudorske dinastije, ki je bila na oblasti med letoma 1485 in 1603, je priljubljena tema romanopiscev, ki se po navdih ozirajo v preteklost. A stroka prav Hilary Mantel pripisuje zasluge, da je ta žanr dvignila na višjo raven.

"S to trilogijo je Hilary Mantel na novo definirala domet zgodovinskega romana," je v recenziji nove knjige za The Guardian zapisala Stephanie Merritt, ki že napoveduje, da bo knjiga pisateljici prinesla še tretjo Bookerjevo nagrado. "Žanru je dodala mišičevje in kite, razširila njegov zorni kot ter ustvarila prozni slog, ki je hkrati liričen in pogovoren, zvest pripovednemu času in obenem v hipu prepoznaven za naš čas."

Tudi The New York Times je objavil sijajno recenzijo romana, češ da gre za "zmagoviti sklep" Cromwellove trilogije. "Resnični svet začne bledeti, ko te vase potegne velikopotezna zgodba, natrpana z zmagovitimi podvigi, zarotami in temačnimi kotički človeške psihologije," je zapisal Parul Sehgal.

Malo drugače je knjigo doživljal recenzent časnika The London Times. Zdelo se mu je, da je knjiga "nabasana s faktografskimi sadovi zgodovinske raziskave" in da se na trenutke prav "boleče" vleče. "Njena trilogija je fenomenalen dosežek, a The Mirror & the Light je prej fenomen zbiranja podatkov in neutrudnega entuziazma kot pa fenomen zmagovite ustvarjalnosti."

Hilary Mantel, ki jo je leta 2006 odlikovala tudi kraljica Elizabeta II., je svoj prvi roman Every Day is Mother's Day izdala leta 1985. Foto: Reuters
Hilary Mantel, ki jo je leta 2006 odlikovala tudi kraljica Elizabeta II., je svoj prvi roman Every Day is Mother's Day izdala leta 1985. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali Hilary Mantel pušča vsaj priprta vrata za nadaljevanje serije, njen založnik odgovarja zelo dokončno: "Prepričani smo, absolutno prepričani."