Najuglednejša britanska literarna nagrada je šla v roke avtorice romana Wolf Hall. Foto: EPA
Najuglednejša britanska literarna nagrada je šla v roke avtorice romana Wolf Hall. Foto: EPA

Lahko rečem, da sem v tem trenutku tako srečna, da letim po zraku.

Hilary Mantel

Med favoriti za bookerja sta bila poleg nje tako slavna pisatelja, kot sta J. M. Coetzee in A. S. Byatt. Seznam šestih letošnjih nominirancev zaokrožujejo še Adam Foulds, Simon Mawer in Sarah Waters.

Zgodovinski roman Mantlove Wolf Hall o svetovalcu Henrika VIII., Thomasu Cromwellu, so v torek v londonski Guildhall razglasili za zmagovalca.

Hilary Mantel je ob podelitvi izjavila: "Lahko rečem, da sem v tem trenutku tako srečna, da letim po zraku."

Za knjigo se je odločala 20 let
Žirija je pohvalila "izjemne pripovedovalske veščine" 57-letne Mantlove, ki je na podelitvi povedala, da se je za pisanje knjige odločala kakih 20 let. "Nisem mogla začeti, dokler se nisem počutila dovolj samozavestno, da sem založniku rekla - tisto, kar si želi slišati vsak založnik -: to bo trajalo nekaj let. A sprejeli so izziv," njene besede povzema BBC.

"Ko sem začela pisati knjigo, sem vedela, da bo zelo težko, saj sem morala vzbuditi zanimanje zgodovinarjev, zabavati prenasičen okus kritikov in predvsem zaposliti domišljijo bralcev," je še dodala Hilary Mantel.

"Sodoben roman iz 16. stoletja"
Vodja žirije James Naughtie pa je povedal: "Naša odločitev temelji na čisti veličini knjige, na drznosti pripovedovanja in odlično zastavljenih prizorih. Hilary Mantel je na izjemen način ustvarila sodoben roman, ki se dogaja v 16. stoletju. To se nam je zdel izjemen pripovedovalski dosežek."

Naughtie pa je razkril še, da odločitev žirije "ni bila soglasna, a takšna, da so z njo zadovoljni vsi", poroča BBC.

Bogata pisateljska kariera
Hilary Mantel, ki jo je leta 2006 odlikovala tudi kraljica Elizabeta II., je svoj prvi roman Every Day is Mother's Day izdala leta 1985. Nadaljevanje, roman Vacant Posession, je sledil leto pozneje.

Leta 1989 je za roman Fludd dobila spominsko nagrado Winifreda Holtbyja, nato pa leta 1993 za A Place of Great Safety nagrado Sunday Express za knjigo leta.

Tri leta pozneje je sledila nagrada Hawthornden za An Experiment in Love. Bila je nominirana tudi za nagrado pisatekljev Commonwealtha in nagrado orange za roman Beyond Black iz leta 2006.

Pisateljica je bila letošnja favoritinja za bookerja na stavnicah.

Letos prevlada Britancev
Nagrada dobitniku, letos dobitnici, prinaša 50.000 funtov oziroma okrog 57.000 evrov. Podeljujejo jo za romane, napisane v angleščini, lahko jo prejmejo pisatelji iz Velike Britanije, z Irskega in iz nekdanjih britanskih kolonij.

Razen dvakratnega dobitnika bookerja in nobelovca za književnost iz leta 2003, Južnoafričana Coetzeeja, ki zdaj živi v Avstraliji in ima avstralsko državljanstvo, so bili letos vsi favoriti Britanci.

Spodaj poslušajte odlomek iz romana Wolf Hall, kot ga je prebrala avtorica sama.

Lahko rečem, da sem v tem trenutku tako srečna, da letim po zraku.

Hilary Mantel