Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je vse države pozval, naj bodo stroge pri izvajanju ukrepov za zajezitev virusa. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je vse države pozval, naj bodo stroge pri izvajanju ukrepov za zajezitev virusa. Foto: Reuters

"Evropa je postala žarišče pandemije bolezni covid-19," je opozoril Adhanom Ghebreyesus. Kot je pojasnil, v Evropi dnevno potrdijo več primerov kot na vrhuncu epidemije na Kitajskem. Tudi sicer v Evropi vsak dan potrdijo več okuženih in mrtvih kot po vsem svetu z izjemo Kitajske skupaj.

Obenem je Adhanom Ghebreyesus vse države na svetu pozval, naj bodo vztrajne in stroge pri ukrepih za omejitev širjenja bolezni, naj najdejo okužene, izolirajo kontaktne osebe in jih nadzorujejo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Ne moreš se boriti z virusom, če ne veš, kje je," je dodal. Pojasnil je še, da vsak najdeni primer omeji možnost nadaljnjega širjenja.

Iz WHO-ja so še sporočili, da trenutno ni mogoče predvideti, kdaj bo vrhunec pandemije. "Nemogoče je, da ocenimo, kdaj bo globalni vrhunec," je dejala Maria Van Kerkhove, ki vodi enoto WHO-ja za nove bolezni.

Italija: Velik porast števila mrtvih

V Evropi so do zdaj skupno potrdili več kot 32.000 okužb in več kot 1400 mrtvih. Razmere so najhujše v Italiji, kjer je število mrtvih zaradi koronavirusa v zadnjih 24 urah naraslo za 250, na 1266. Gre za največji porast smrtnih žrtev v tej državi od začetka izbruha, je sporočila italijanska agencija za civilno zaščito. Po zadnjih podatkih je v Italiji okuženih 17.660 ljudi.

Varnostna razdalja med kupci pred eno izmed trgovin v Firencah. Foto: Reuters
Varnostna razdalja med kupci pred eno izmed trgovin v Firencah. Foto: Reuters

Na intenzivni negi je 1328 bolnikov in bolnic, civilna zaščita pa je sporočila, da je od prvotno okuženih v izbruhu, ki se je začel na severu države 21. februarja, 1439 povsem okrevalo. Dan prej je bilo to število 1258.

Najhuje je v deželi Lombardija, kjer je do zdaj umrlo 890 ljudi. V Emiliji - Romanji je bolezen covid-19 zahtevala 201 življenje, 42 v Benečiji (Veneto) in 10 v Furlaniji - Julijski krajini.

Umrli so v povprečju stari 80 let, četrtina je žensk, so sporočile italijanske zdravstvene oblasti. Najhuje je prizadeta starostna skupina nad 70 let.

Pozvali so še k darovanju krvi, saj je število darovalcev od izbruha epidemije precej upadlo, to pa bi lahko predstavljalo težavo v bolnišnicah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italijo je medtem iz Kitajske prispelo letalo s 30 tonami medicinske pomoči in devetimi zdravstvenimi delavci. Vodja italijanskega Rdečega križa Francesco Rocca je dejal, da so zelo veseli pomoči. "Nujno potrebujemo zaščitne maske. Potrebujemo respiratorne aparate, ki jih bo Rdeči križ dal vladi. To je res pomembna donacija," je dejal.

Prekinjen pouk na Hrvaškem

Hrvaški premier Andrej Plenković je sporočil, da bodo s ponedeljkom za dva tedna prekinili pouk v osnovnih in srednjih šolah ter univerzah, zaprti bodo tudi vrtci. Na Hrvaškem imajo zdaj 31 potrjenih primerov okužb. Od ponedeljka bo pouk potekal prek televizije, je potrdil Plenković in napovedal tudi že nekaj ukrepov za podjetja, med drugim odložilo plačil in davkov.

Vsebine za pouk osnovnošolcev od prvega do četrtega razreda bodo predvajali v posebnih oddajah na tretjem programu hrvaške televizije (HTV), medtem ko bo pouk za višje razrede osnovnih šol in dijake potekal prek spleta, je pojasnil Plenković po današnji seji s predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite.

Od danes hrvaški delavci ne prihajajo več na delo v Slovenijo, je poročal Jože Žura, dopisnik Radia Slovenija. Štab civilne zaščite v karlovški županiji je včeraj sprejel odločitev, da Bela krajina sodi med najbolj tvegana območja z novim virusom in uvedel stroge ukrepe. Zdravi prebivalci s tega območja, ki bodo vstopili na Hrvaško, bodo morali v obvezno 14-dnevno hišno samoosamitev.

Bruselj obljublja prožnost glede državne pomoči
Evropske države sprejemajo vse več ukrepov glede virusa

Priprava je trajala približno pol ure, kar je prispevalo h gneči na mejnih prehodih. Kot je dejal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš, pa bodo pospešili postopek njihove registracije. Natisnili bodo posebne obrazce v treh jezikih, na katerih bodo potnike obveščali o obvezni samoizolaciji, če si želijo na Hrvaško. Potem bodo sanitarni inšpektorji zgolj zapisali ime in priimek potnika, njegovo telefonsko številko ter naslov, na katerem bodo v samoizolaciji.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je povedal, da so na mejne prehode poslali vodo, hrano in kemična stranišča, da bi nekoliko pomagali voznikom, ki so obtičali na meji.

Hrvaški državljani, ki se iz Bele krajine vračajo domov, morajo prav tako v obvezno hišno samoosamitev in ne smejo zapustiti Hrvaške do konca 14-dnevnega zdravstvenega nadzora. Hrvaški obmejni organi so sinoči začeli popisovati prebivalstvo, ki je prečkalo mejo, zato je večina hrvaških delavcev, ki se na delo vozi v Belo krajino ali na Dolenjsko, danes ostala doma. Gre za več sto ljudi.

Karlovška župnija: Zaprti maloobmejni prehodi s Slovenijo

Iz karlovške županije so sporočili, da so zaprli vse maloobmejne prehode s Slovenijo in preusmerili promet na mejni prehod Metlika, kar je povzročilo gnečo in daljše čakalne dobe. V samoizolacijo so poslali hrvaške delavce, ki so se v četrtek vrnili z dela v Beli krajini, je poročal spletni portal kaportal.net.hr. Hrvaška je uvrstila Belo krajino na seznam kriznih območij.

Hrvaška od tujih državljanov zahteva 500 evrov za karanteno

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja slovenskega direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač je dejal, da so morali potniki mednarodnega potniškega vlaka na Obrežju danes na zahtevo Hrvaške izstopiti na meji.

Hrvaška je postavila določene pogoje in vse dopoldne so potekala dogovarjanja, kako ljudi z vlaka prepeljati čez mejo, saj gre v večini primerov za hrvaške državljane, ki se vračajo z dela iz tveganih držav.

Če se zdravnik na Hrvaškem odloči za 14-dnevno karanteno za tujega državljana, zahtevajo 500 evrov. Zaradi tega se nekateri ljudje vračajo, kot je bil to primer pri japonskih državljanih. Za vse te bomo morali poskrbeti in bomo poskrbeli, je zagotovil Lado Bradač.

Avstrijska vlada je sprejela niz ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V dveh občinah so razglasili karanteno. Foto: Reuters
Avstrijska vlada je sprejela niz ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V dveh občinah so razglasili karanteno. Foto: Reuters

Avstrija: Od ponedeljka zaprte nenujne trgovine

Avstrija v boju s koronavirusom uvaja nove ukrepe. Za dve občini na Tirolskem, Paznautal in St. Anton pri Arlbergu, je uvedla karanteno. Tam so namreč potrdili največ okužb s koronavirusom.

Od ponedeljka bodo ostale zaprte vse trgovine, ki niso nujne za temeljno oskrbo, odprte pa bodo ostale trgovine z živili, banke, lekarne, trgovine za male živali in druge podobne trgovine in storitve, je pojasnil kancler Sebastian Kurz.

Restavracije in bari pa bodo od prihodnjega tedna lahko odprti omejeno oziroma do 15. ure. Kurz je vse, ki jim služba to omogoča, pozval, naj delajo od doma. Še vedno pa bo delovala dostava.

V Avstriji veljajo tudi prepovedi letalskih povezav s Francijo, Španijo in Švico. Dodatno poleg nadzora na meji z Italijo uvajajo tudi nadzor na meji s Švico, ne pa tudi s Slovenijo.

Tujci lahko še vedno zapuščajo Avstrijo, svetujejo pa jim, da če se vračajo z bolj ogroženih območij, naj se na poti domov ne ustavljajo.

V Avstriji so do zdaj potrdili 432 primerov okužbe, v četrtek so potrdili tudi prvo smrt zaradi bolezni covid-19.

V Španiji veliko povečanje števila okuženih in mrtvih

V Španiji so po najnovejših podatkih do zdaj potrdili 4209 primerov okužbe z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v četrtek 3004. Naraslo je tudi število smrtnih žrtev.

Medtem ko jih je bilo v četrtek zvečer 84, se je to število danes povzpelo na 120. Premier Pedro Sánchez je napovedal stanje pripravljenosti, ki ga bodo razglasili v soboto, trajalo pa bo dva tedna.

Za štiri mesta v Kataloniji na severovzhodu Španije, kjer živi skupno 66.000 ljudi, so uvedli karanteno. V skladu z odločitvijo regionalnih oblasti prebivalci Igualade, Odene, Sante Margaridae de Montbui ter Vilanove del Cami ne smejo zapustiti svojih mest, lahko pa gredo od doma.

Katalonska ministrica za zdravje Alba Verges je novinarjem povedala, da se bodo oblasti osredotočile na Igualado, mesto s 40.000 prebivalci, ki leži le okoli 70 kilometrov od Barcelone. V tem mestu so do zdaj potrdili 58 primerov okužbe, kar je 38 več kot v sredo.

Kitajski zdravstveni delavci, ki so prišli na pomoč Italijanom. Foto: Reuters
Kitajski zdravstveni delavci, ki so prišli na pomoč Italijanom. Foto: Reuters

Macron za okrepljen nadzor schengenske meje

V Franciji so potrdili za 27 odstotkov več okužb s koronavirusom, skupno število okuženih je tako naraslo na 3661. V zadnjem dnevu je zaradi bolezni covid-19 umrlo 18 ljudi, skupno 79. Francoski minister za zdravje Olivier Veran je še sporočil, da je 154 bolnikov v kritičnem stanju. Opozoril je, da se virus pospešeno širi in da je država na začetku epidemije.

Predsednik Emmanuel Macron je državljane pozval, naj jih ne zajameta strah in panika, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič. Da bi preprečili širjenje koronavirusa, bodo v ponedeljek po vsej državi zaprli vse vrtce, osnovne in srednje šole ter univerze.

Macron je poudaril, da so otroci hitri prenašalci virusa. Francoze, starejše od 70 let, in tiste, ki imajo kronične bolezni, je zaradi njihove občutljivosti pozval, naj se čim manj gibljejo zunaj svojih stanovanj. Delodajalce pa je pozval, naj zaposlenim omogočijo, da bodo ostali doma in delali na domu. Država bo pomagala tako, da bo prevzela stroške plač tistih, ki ne bodo mogli delati.

Čeprav so nekateri pred nagovorom napovedovali, da bo Macron zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa preložil tudi nedeljske lokalne volitve, se to ni zgodilo. Macron je namreč poudaril, da mora demokracija delovati naprej. Bodo pa morali na voliščih upoštevati varnostno razdaljo med ljudmi, poleg tega bodo volišča opremljena z razkužili. Je pa v govoru poudaril tudi pomen usklajenega vseevropskega odgovora na bolezen covid-19, je še poročal Jurič.

Macron je medtem predlagal, da schengensko območje okrepi nadzor ali celo zapre svoje meje pred svetom. Posvaril je tudi pred neusklajenimi ukrepi, ko nekatere države samovoljno zapirajo meje. Macron je o svojih predlogih govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Številne države v schengenskem območju so že uvedle nadzor ali celo zaprle svoje meje, med njimi Slovaška, Češka, Avstrija, Slovenija in Madžarska, Danska in Poljska pa bosta to storili v soboto.

Češka: Od ponedeljka prepoved vstopa za tujce

Potem ko je Češka v četrtek razglasila 30-dnevno izredno stanje in prepovedala vstop iz 15 tveganih držav, v katerih je nevarnost širjenja novega koronavirusa najvišja, bo ta država s ponedeljkom prepovedala vstop v državo vsem tujcem. Svojim državljanom in stalnim prebivalcem pa bo prepovedala pot v tujino.

Izjema bo veljala za dnevne migrante, ki živijo ali delajo v pasu 50 kilometrov od meje v Nemčiji ali Avstriji, voznike tovornjakov in diplomate.

V državo, kjer so potrdili 120 okužb, bodo še vedno smeli vstopiti tuji državljani, ki imajo na Češkem stalno prebivališče, ne bodo pa smeli države zapustiti.

Kdor koli se bo na Češko vrnil iz 15 t. i. tveganih držav, tudi iz Nemčije, Švice in Avstrije, bo moral v dvotedensko izolacijo. Med temi državami ni Slovenije.

Danska in Poljska zapirata meje

Tudi Danska in Poljska sta napovedali, da bosta zaradi širjenja novega koronavirusa zaprli svoje meje. Danska bo meje v soboto zaprla za vse tujce, ukrep bo veljal do 13. aprila. O ukrepu so danske oblasti obvestile sosednje države, Nemčijo, Švedsko in Norveško.

Tudi Poljska bo zaprla svoje meje za tujce, da bi s tem omejila širjenje koronavirusa. Od nedelje bodo začasno prekinili tudi vse mednarodne letalske in železniške povezave. Zunanje ministrstvo pa je državljanom odsvetovalo potovanja v tujino.

Sorodna novica Javno življenje omejeno, Petrol bo zagotovil oskrbo z energenti

Luksemburg: Zaprli šole, omejili obiske v ustanovah

Prvo smrtno žrtev so potrdili v Luksemburgu. Zaradi posledic bolezni covid-19 je umrl 94-letni moški. V državi so potrdili 34 okužb.

Zaprli so šole po državi in omejili obisk starejših v bolnišnicah in domovih za starejše, s čimer želijo upočasniti širjenje novega koronavirusa. "Vsakodnevno življenje se bo spremenilo in morali se bomo prilagoditi," je sporočil premier Xavier Bettel.

Luksemburg ima samo 600.000 prebivalcev, a se v žepno državico vsak dan na delo vozi več kot 200.000 ljudi iz Belgije, Francije in Nemčije.

Izredne razmere v Estoniji

Estonija je razglasila izredne razmere. Po navedbah vlade v Talinu bodo posebni ukrepi veljali do 1. maja. Od ponedeljka bodo zaprte vse šole in druge izobraževalne ustanove. Estonska vlada je prav tako prepovedala vse javne prireditve. Na mejnih prehodih, letališčih in v pristaniščih bodo uvedli zdravstveni nadzor, obiskovalci pa bodo morali posredovati podatke o tem, kje so bili. V Estoniji so do zdaj zaznali 27 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Madžarska: Prepoved vstopa in zaprtje šol

Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo od danes velja nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse mogoč po avtocesti Pince–Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija.

Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana, velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da bodo z namenom omejitve širjenja novega koronavirusa na Madžarskem od ponedeljka zaprte vse šole, izobraževalni proces pa bo potekal prek digitalnih kanalov. Univerze so zaprte že od četrtka.

Madžarska vlada je tudi prepovedala prireditve in dogodke v zaprtih prostorih z več kot stotimi udeleženci ter dogodke na prostem z več kot 500 ljudmi. Na Madžarskem so do četrtka potrdili 16 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Nemčija začenja zapiranje

S ponedeljkom bodo v zveznih deželah Bavarska in Posarje zaprli šole in vrtce. Doma bodo do konca velikonočnih praznikov 17. aprila (petek) oz. do 20. Tudi v Berlinu bodo prihodnji teden postopoma zapirali vrtce in šole, omejili bodo tudi javni promet.

"Izziv je izjemen," je na novinarski konferenci dejal predsednik deželne vlade Bavarske Markus Söder. Na Bavarskem bodo kljub vsemu izvedli občinske volitve. Kot je še dejal Söder, niso dovoljeni javni dogodki, kjer se lahko zbere več kot 100 ljudi.

Za zaprtje šol in vrtcev naj bi se danes odločile tudi še tri druge nemške zvezne dežele, med njimi največja, Severno Porenje - Vestfalija. Tudi na druge zvezne dežele se krepi pritisk, naj zaprejo šole in vrtce. Odločitev o tem je namreč v rokah regionalnih vlad, ne zvezne.

V Nemčiji imajo po zadnjih podatkih 2078 okuženih.

Prizor iz Rima, Italija je že štiri dni v blokadi. Foto: Reuters
Prizor iz Rima, Italija je že štiri dni v blokadi. Foto: Reuters

Srbija: 31 okuženih

Tudi v Srbiji se povečuje število okuženih, v enem tednu je obolelo 31 ljudi, od četrtka zvečer se je število povečalo za sedem.

Bolgarija: Izredne razmere do 13. aprila

Bolgarski parlament je soglasno izglasoval, da bodo v državi do 13. aprila veljale izredne razmere. V četrtek se je število potrjenih primerov povišalo na 23, dan prej je zaradi novega koronavirusa prvi človek umrl. V tem času bo Bolgarija prekinila ves promet z državami, v katerih je okužb največ, zaprte bodo vse izobraževalne ustanove, policija pa bo lahko ukrepala, če bo videla, da ljudje kršijo pravila karantene oziroma samoosamitve.

Romunija: Premier v samoosamitvi

V samoosamitvi so začasni romunski premier Ludovic Orban, celotna vlada in vodstvo njegove Liberalne stranke, saj je eden izmed poslancev pozitiven na okužbo. Testirali so tudi njih.

Sorodna novica Šole zaprte tudi ponekod v ZDA, Latinska Amerika prepoveduje lete iz Evrope

Tudi na Portugalskem zaprte šole

Tudi na Portugalskem bodo zaradi izbruha novega koronavirusa od ponedeljka zaprte vse šole, je v četrtek zvečer sporočil premier Antonio Costa. Ukrep bo prizadel več kot 1,6 milijona otrok in mladostnikov, ki bodo ostali doma do 9. aprila.

Prvi okužbi na Kosovu

O prvih primerih okužbe z novim koronavirusom poročajo tudi s Kosova. Gre za 20-letno italijansko državljanko in 77-letnega državljana Kosova. Oba sta v zadnjih dneh prišla iz Italije. Njuno stanje je po besedah ministra za zdravje Arbena Vitie stabilno. Oblasti identificirajo vse ljudi, s katerimi sta bila okužena v stiku, in jih dajejo v karanteno.

Tudi Kosovo se je odločilo za zaprtje meja, a ne za kosovske državljane, ki se želijo vrniti domov. Od 16. marca bodo ukinjeni vsi poleti, je dejal premier Albin Kurti. Šole so zaprte že od srede, oblasti pa bodo odredile tudi zaprtje restavracij in trgovskih centrov.

Širjenje novega koronavirusa po svetu