Zdravniki so moškemu odsvetovali toliko poživitvenih odmerkov. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Zdravniki so moškemu odsvetovali toliko poživitvenih odmerkov. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Nič ne kaže, da bi moški zaradi tega trpel za kakšnimi stranskimi posledicami, pravijo raziskovalci z univerze Erlangen-Nürnberg.

"Za njegov primer smo izvedeli iz medijev," je povedal dr. Kilian Schober z univerzitetnega oddelka za mikrobiologijo. "Nato smo ga poklicali in ga povabili, da na njem izvedemo več testov, za kar je bil zelo zainteresiran."

Moškemu so odvzeli vzorce krvi in sline, raziskovalci pa so testirali tudi nekaj njegovih zamrznjenih krvnih vzorcev, shranjenih v teh letih. "Krvne vzorce nam je uspelo vzeti, ko je moški med študijo prejel dodaten odmerek cepiva na lastno vztrajanje. Uspelo nam je uporabiti te vzorce, da bi določili, kako točno se imunski sistem odziva na cepivo," je povedal dr. Schober.

Dokaze za 130 od 217 odmerkov je zbral javni tožilec mesta Magdeburg, ki je sprožil preiskavo zaradi suma prevare, a nazadnje obtožnice niso vložili, poroča BBC.

Cepiva proti covidu lahko naučijo telo, kako se boriti proti bolezni. Cepiva, pri katerih se uporablja tehnologija mRNA (genetske informacije za ustvarjanje "koničastega" proteina koronavirusa), delujejo tako, da celicam v telesu pokažejo delček genetske kode virusa. Imunski sistem bi moral nato prepoznati covid in se znati spopasti z njim.

Schoberja je skrbelo, da bi hiperstimulacija imunskega sistema s ponavljajočimi se odmerki lahko določene celice utrudila. A raziskovalci v primeru 62-letnega Nemca niso odkrili nobenih dokazov za to. Prav tako ni nobenega znaka, da bi se kdaj okužil s covidom. "A naj poudarimo: nikakor ne podpiramo hipercepljenja kot strategije za krepitev prilagoditvene imunosti," so dodali znanstveniki, ki so primer dokumentirali v reviji The Lancet.

In rezultati njihovih testov na 62-letniku so bili preveč pomanjkljivi, da bi lahko iz njih potegnili kakšne daljnosežne sklepe, kaj šele priporočila za splošno javnost. "Trenutne raziskave nakazujejo, da cepljenje s tremi odmerki, skupaj z rednimi poživitvenimi odmerki za ranljive skupine, ostaja pristop, ki ga priporočamo," so dejali. "Nič ne nakazuje na to, da bi bili potrebni dodatni odmerki."