Španija je zaradi porasta okužb pred dnevi uvedla obvezno nošenje mask v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters
Španija je zaradi porasta okužb pred dnevi uvedla obvezno nošenje mask v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters

WHO je opazil porast števila okužb v prejšnjem mesecu, kar je predvsem posledica druženj med prazniki. "Čeprav covid-19 ni več svetovni zdravstveni problem, virus še vedno kroži, se spreminja in ubija," je dejal generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Decembra so našteli 42 odstotkov več hospitalizacij zaradi covida-19 in 62-odstoten porast sprejemov na intenzivne oddelke v primerjavi z novembrom. So pa pri organizaciji opozorili, da podatki temeljijo le na informacijah iz manj kot 50 držav, pretežno evropskih in ameriških. Kljub temu so prepričani, da porast opažajo tudi v drugih državah, ki ne zbirajo podatkov. Zato so pozvali k ukrepom za zaščito pred okužbo.

Tedros je še pozval vlade, naj spremljajo pojavnost virusa in zagotavljajo testiranja, zdravljenje in cepiva.

Trenutno je prevladujoča različica JN.1.

WHO je lani maja odpravil izredne razmere zaradi covid-19. Pandemija, ki jo je WHO razglasil marca leta 2020, je poleg več milijonov smrtnih žrtev povzročila gospodarsko opustošenje in poglobila neenakosti.

Dr. Tomažič: Kako nevaren je covid po štirih letih