Deborah Birx je pojasnila, da se bodo številke povečale zaradi intenzivnejšega testiranja. Predsednik Trump pa je napovedal, da bodo proizvedli mnogo mask in ventilatorjev. Foto: Reuters
Deborah Birx je pojasnila, da se bodo številke povečale zaradi intenzivnejšega testiranja. Predsednik Trump pa je napovedal, da bodo proizvedli mnogo mask in ventilatorjev. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence sta ob tem predstavila številne ukrepe, ki jih je ameriška administracija sprejela za zajezitev novega koronavirusa.

Trump je obudil zakon o vojni proizvodnji, ki je bil sprejet v času korejske vojne, z njim pa lahko prisilijo zasebna podjetja v proizvodnjo. Predsednik je trenutno stanje tudi primerjal z drugo svetovno vojno: "Zdaj je napočil naš čas. Skupaj se moramo žrtvovati. V tem smo skupaj in skupaj bomo prišli iz tega".

Ameriška mornarica bo bolnišnične kapacitete povečala z dvema ladjama. Ladja Comfort (Tolažba) bo v naslednjih tednih priplula iz pristanišča v Norfolku v Virginiji in dodala svoje zmogljivosti sistemu bolnišnic v mestu New York, kjer je okuženih več kot 1300 ljudi in kjer napovedujejo uvedbo karantene. Druga podobna ladja, ki jo premore ameriška mornarica Mercy (Milost), pa bo iz San Diega nameščena nekje ob zahodni obali ZDA.

Množična proizvodnja mask in ventilatorjev

Pence je dejal, da imajo ZDA na voljo 10.000 ventilatorjev oziroma dihalnih naprav za intenzivno nego. Svoje naprave bo prispeval tudi Pentagon. Trump je ob tem priznal, da imajo v ZDA premalo zaščitnih mask in ob tem napovedal množično proizvodnjo tako mask kot ventilatorjev.

Trump je med drugim odredil tudi ustavitev vseh deložacij tistih, ki ne morejo plačati stanarin ali hipotekarnih kreditov do konca aprila.

Trump zanika, da je izraz "kitajski virus" rasističen

Ameriški predsednik je na Twitterju novi koronavirus začel imenovati "kitajski virus", kar je razjezilo Peking, ki medtem ZDA obtožuje, da so virus v Vuhan prinesli ameriški vojaki.

Trump je danes zavrnil oceno, da gre za rasistično opredelitev in zanikal poročila o rasističnih izpadih nad Američani azijskega izvora. Na vprašanje, ali Kitajsko obtožuje, da je virus nalašč spravila v ZDA, je Trump odgovoril, da tega ne počne, ampak meni, da bi jih lahko Kitajska hitreje opozorila na nevarnost.

Mejo med ZDA in Kanado dnevno prečka 200.000 ljudi. Foto: Reuters
Mejo med ZDA in Kanado dnevno prečka 200.000 ljudi. Foto: Reuters

Trump in Trudeau napovedala zaprtje meje

Ameriški predsednik in kanadski premier Justin Trudeau sta se danes dogovorila, da bosta ameriško-kanadsko mejo začasno zaprla za vsa nenujna potovanja, s čimer želita preprečiti širjenje novega koronavirusa.

Trump je ob tem tvitnil, da trgovina med državama ne bo prizadeta. Vsak dan ameriško-kanadsko mejo prečka za dve milijardi dolarjev dobrin in storitev, poroča BBC. ZDA so ob tem najpomembnejši trgovinski partner Kanade, ki tja izvozi kar tri četrtine vsega svojega izvoza.

Državi sta pred tem tujcem močno omejili vstop na svoja ozemlja, vendar nista želeli zapreti meje. Še v torek je namestnica kanadskega premierja Chrystia Freeland dejala, da je prost prehod meje življenjskega pomena za 200.000 Kanadčanov in Američanov, ki jo dnevno prečkajo.

Novi koronavirus se medtem širi po obeh državah. V ZDA s 327 milijoni prebivalcev so okužbe potrdili v vseh 50 zveznih državah, skupno 6496 primerov. Umrlo je 114 ljudi.

V Kanadi z 38 milijoni prebivalcev so potrdili 598 okužb, med njimi je tudi premierjeva soproga Sophie Grégoire Trudeau. Umrlo je osem ljudi.

Okužbe v vseh zveznih državah

V torek so v ZDA potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Zahodni Virginiji, tako da imajo okužene v vseh 50 zveznih državah. "Vedeli smo, da prihaja," je po poročanju BBC-ja dejal guverner omenjene zvezne države Jim Justice.

Opozorilo o medsebojni razdalji. Foto: Reuters
Opozorilo o medsebojni razdalji. Foto: Reuters

Newyorški guverner se odloča o karanteni

Ameriške zvezne države sprejemajo različne ukrepe. Župan New Yorka Bill de Blasio je sporočil, da se bo v dveh dneh odločil, ali bodo v mestu z 8,5 milijona prebivalcev uvedli karanteno, kar so že naredili na območju San Francisca. "To je zelo zelo težka odločitev. Še nikoli nismo bili na taki točki," je dejal de Blasio. Na območju zaliva v San Francisco velja karantena za 6,7 milijona prebivalcev, ki lahko do 7. aprila dom zapuščajo le zaradi nujnih opravkov.

De Blasio je v torek zvečer dejal, da so samo v mestu odkrili 923 primerov okužbe in deset mrtvih zaradi koronavirusa. Obljubil je, da bodo v četrtek začeli izvajati po 5000 testov na dan, kar bodo sprva omejili na bolnišnice in ogrožene skupine prebivalstva. Združeni narodi, ki so v New Yorku, so za zdaj še odprti za diplomate in novinarje, Varnostni svet pa je najmanj do konca tedna odpovedal vsa zasedanja.

1000 milijard dolarjev za pomoč gospodarstvu

Nastaja največji sveženj pomoči gospodarstvu ZDA v sodobni zgodovini oziroma po drugi svetovni vojni, ki bo zajel različne panoge; od letalske in turistične industrije do restavracij in barov. Vsota potrebnih sredstev narašča sproti, tako kot naraščajo poročila o škodi, ki jo bo utrpelo gospodarstvo zaradi koronavirusa. Stimulacijski sveženj je ocenjen že na več kot 1000 milijard dolarjev.

Vojska bo odprla 14 laboratorijev za testiranje

Sorodna novica Trump razjezil Peking s tvitom o "kitajskem virusu"

V prizadevanjih proti koronavirusu v 22 zveznih državah sodeluje tudi narodna garda, mornarica ima v pripravi obe ladji bolnišnici, da ju pošlje, kamor bo potrebno, vojska pa se je začela pripravljati na namestitev posebnih poljskih ali terenskih bolnišnic. Pentagon prav tako ponuja pet milijonov posebnih mask za dihanje in 2000 ventilatorjev ministrstvu za zdravstvo ZDA, ki bo to delilo naprej. Ameriški obrambni minister Mark Esper je napovedal, da bo vojska odprla 14 laboratorijev za testiranje okuženih, ki bodo namenjeni za splošno prebivalstvo, ne za vojaško osebje.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je Američane opozorila, naj ne grmadijo hrane, ampak kupujejo sproti toliko, kot potrebujejo za teden dni, ker oskrba ni motena. Nekatere samopostrežne verige v ZDA so začele omejevati število kupcev, ki so lahko naenkrat v trgovini, in določajo posebne ure, ko lahko nakupujejo le starejši.

Študija: 86 odstotkov primerov neodkritih

V reviji Science so objavili študijo univerze Columbia, ki na podlagi tega, kar se je dogajalo na Kitajskem po izbruhu koronavirusa decembra lani, ugotavlja, da v ZDA najverjetneje doslej niso odkrili kar 86 odstotkov vseh primerov okužb. Gre za osebe, ki imajo blage simptome in nevede okužbo prenašajo naprej.

Tudi ulice ameriških mest, podobno kot je to v evropskih, vse bolj samevajo. Foto: Reuters
Tudi ulice ameriških mest, podobno kot je to v evropskih, vse bolj samevajo. Foto: Reuters

Igralnice v Las Vegasu so zaprli

V Las Vegasu, meki igralništva, bodo prvič v 57 letih za mesec dni zaprli vse igralnice, poroča BBC. Oblasti v Nevadi so odredile zaprtje vseh trgovin in storitev z izjemo nujnih. V Oklahomi, Georgii in drugje, kjer v torek še ni bilo zaprtja barov in restavracij, pa so se nekateri lastniki v skrbi za zdravje zaposlenih za tak ukrep odločali sami. Skupno so se po poročanju BBC-ja za zaprtje barov in restavracij odločili v 11 zveznih državah.

Miami je v torek zaprl plaže, drugje na Floridi so še ponekod odprte, zaprli pa so jih v Portoriku. V Los Angelesu je začelo zmanjkovati krvi, ker so v zadnjih tednih preklicali 160 krvodajalskih akcij, vesoljska agencija Nasa je poslala na delo od doma vse zaposlene razen tistih, ki so nujni za vodenje misij.

Znamenito konjsko dirko Kentucky Derby so prestavili na september.

Gvatemala je preklicala sporazum o sodelovanju z ZDA pri azilu in sporočila, da ne bo več sprejemala izgnanih Gvatemalcev nazaj. Trumpova vlada resno razmišlja o popolnem zaprtju meja. Washington in Ottawa se približujeta sklenitvi dogovora o zaprtju meje z izjemo nujnih potovanj med ZDA in Kanado.