Izjavo za pomoč lahko samozaposleni oddajo prek računalnika ali mobilne aplikacije. Foto: Furs
Izjavo za pomoč lahko samozaposleni oddajo prek računalnika ali mobilne aplikacije. Foto: Furs

Samozaposleni, ki jim bo država zaradi epidemije novega koronavirusa pomagala z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri Fursu od ponedeljka zvečer vložijo ustrezno izjavo. Kot so na Twitterju zapisali na Finančni upravi, je zahtevek oz. izjavo za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov do zdaj oddalo že več kot 10.000 ljudi.

Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Če njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju ne bodo upadli za več kot 20 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani in če bodo imeli v letošnjem drugem polletju več kot 20-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, bodo morali pomoč vrniti.

Prek računalnika ali mobilne aplikacije

Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesec marec prejeli temeljni dohodek v vrednosti 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Sorodna novica Delodajalci v treh dneh oddali 1154 vlog za čakanje zaposlenih

Da pa bodo pomoč lahko dobili, morajo prek informacijskega sistema Finančne uprave predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Izjava je mogoče oddati zgolj prek sistema eDavki, bodisi prek računalnika ali mobilne aplikacije. To je treba storiti najpozneje do 31. maja.

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo, za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila, predvideno 25. aprila. Pogoj je, da je upravičenec dejavnost opravljal najmanj od 13. marca do uveljavitve zakona, ter da ni davčni dolžnik.

Pogovor z direktorjem Furs-a