Pokojninskemu zavodu bo približno 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo treba nameniti za izplačilo dodatka, zagotovil državni proračun. Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Pokojninskemu zavodu bo približno 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo treba nameniti za izplačilo dodatka, zagotovil državni proračun. Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Sorodna novica Konec omejitve gibanja na občino, prepoved zbiranja ostaja

Pokojninski zavod bo enkratni solidarnostni dodatek izplačal več kot 300.000 upokojencem s pokojnino do 700 evrov, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji. To je slaba polovica vseh, ki prejemajo pokojnino iz obveznega zavarovanja. Znesek dodatka je odvisen od višine pokojnine. Tistim s pokojnino do 500 evrov pripada 300 evrov, prejemnikom pokojnine v višini nad 500, a ne več kot 600 evrov pripada 230 evrov, tisti s pokojnino nad 600, a ne več kot 700 evrov pa bodo dobili 130 evrov enkratnega dodatka.

Do dodatka v enakih višinah so upravičeni tudi prejemniki tistih invalidskih nadomestil, ki ne znašajo več kot 700 evrov. Pogoj pa je, da so brezposelni in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Enkratni solidarnostni dodatek za upokojence bodo prav tako prejeli zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Poleg njih pa so upravičenci tudi upokojeni na podlagi zakona o starostnem zavarovanju kmetov in prejemniki dodatka k tuji pokojnini.

Pokojninskemu zavodu bo približno 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo treba nameniti za izplačilo dodatka, zagotovil državni proračun. Zavod bo vsem prejemnikom dodatka poslal obvestilo o nakazilu prejemka.

Študenti se v letošnjem študijskem letu ne bodo vrnili v predavalnice. Foto: BoBo
Študenti se v letošnjem študijskem letu ne bodo vrnili v predavalnice. Foto: BoBo

150 evrov za redne študente

Dodatek v skupnem znesku 6.787.500 evrov bo prejelo tudi 45.250 študentov – od tega 4229 študentov višjih šol 634.350 evrov in 41.021 visokošolskih študentov več kot šest milijonov evrov. Dodatek v višini 150 evrov bo po navedbah šolskega ministrstva izplačan višješolskim in visokošolskim študentom, ki se v aktualnem študijskem letu izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih v Sloveniji. Pogoj je, da se ti izvajajo kot redni študij in da imajo študenti stalno prebivališče v Sloveniji.

Novela zakona, sprejeta v torek, pa je krog upravičencev razširila. Rok za izplačilo dodatka v skladu z novelo se izteče 1. junija. V skladu z omenjeno novelo so do dodatka nadalje upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Dodatek za april v višini 150 evrov jim bodo izplačali predvidoma konec maja.

Upokojencem in študentom solidarnostni dodatek