Slovenska vojska na nedavni vaji Preskok 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenska vojska na nedavni vaji Preskok 2020. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sklep je predlagala koalicija, potem ko je zavrnila predlagane sklepe Levice, s katerimi bi odbor podprl preusmeritev sredstev iz naložb v obrambo v naložbe za zdravstvo.

Tonin: To je minimum od minimuma

Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da je 780 milijonov, kolikor bi jih s posebnim zakonom v šestih letih namenili Slovenski vojski (SV), "minimum od minimuma, če želimo, da ta preživi".

SV je namreč po ministrovih besedah ustavna kategorija, "zanjo smo se odločili pred 30 leti in kot institucijo smo jo dolžni negovati in tudi vzdrževati".

Spomnil je, da je v času gospodarsko-finančne krize, ki se je začela leta 2009, največjo ceno plačal prav obrambni resor, "ki se je dobesedno razpolovil in od takrat nikoli več ustrezno popravil".

Levica: Denar v zdravstvo, ne vojsko

Sorodna novica Več kot polovica od 780 milijonov predvidena za oklepna vozila

Miha Kordiš (Levica) je sicer v uvodu seje ocenil, da je zdravstveni sistem najbolj zaslužen, da je Slovenija v prvem valu obvladala epidemijo koronavirusa, kljub temu pa država ne najde denarja za nujno potrebne naložbe v njem. Namesto tega namerava država "po diktatu Nata za orožje zapraviti milijardne izdatke", je dejal. Ob tem je spomnil na zakonski predlog vlade o zagotavljanju sredstev za investicije v SV, s katerim bi vojski med letoma 2021 in 2026 namenili 780 milijonov evrov.

Slednje se poslancem Levice zdi nesmiselno, zato predlagajo, da bi prioritete v državi obrnili ter namesto promociji vojaškega poklica in iskanju vojaškega kadra težo dali vlaganju v zdravstveno infrastrukturo, iskanju zdravnikov in spodbujanju ljudi, da se odločijo za zdravstvene poklice. Predlagajo tudi, da odbora sprejmeta sklep, da vlada odstopi od načrtovanih vlaganj v vojsko in zanje predviden denar raje nameni za naložbe v javni zdravstveni sistem. Predlagajo tudi sklep, da Slovenija odstopi od zaveze, da bo za obrambo postopno letno namenjala dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Skupna seja odborov za obrambo in zdravstvo je potekala v prostorih državnega sveta. Foto: DZ/Matija Sušnik
Skupna seja odborov za obrambo in zdravstvo je potekala v prostorih državnega sveta. Foto: DZ/Matija Sušnik

Tonin je v zvezi s predlaganimi sklepi dejal, da v vladi ne pristajajo na izbiro med zdravjem in varnostjo. "Skuša se namreč ustvarjati vtis, da medtem ko si bodo morali v zdravstvu trgati od ust, se bodo v vojski na drugi strani kopali v denarju. To ne drži," je dejal. Pri tem je opozoril, da sta med ključnimi prioritetami vlade tako zdravje kot varnost.

Glede očitkov Kordiša, da namerava vlada nameniti denar tudi za vojaško opremo, ki je Slovenija ne potrebuje, je odgovoril, da v vladi ne odkrivajo tople vode, pač pa le sledijo veljavnim dokumentom, ki so bili sprejeti že v preteklosti. Prav tako nabav ne narekuje Nato, kot to menijo v Levici, pač pa ta "samo preverja, ali smo uresničili tisto, za kar smo se sami odločili in obljubili", je dejal.

LMŠ: Razprava je neumestna

V dosedanji poslanski razpravi je Jani Möderndorfer (LMŠ) ocenil, da je razprava o tem, ali naj denar raje kot za obrambo namenimo za zdravstvo, neumestna. "Če rečemo, da smo za to, da vzamemo 780 milijonov vojski in jih namenimo zdravstvu, sem prepričan, da ta hip ne vemo, kaj bi jih dali, ker bi se v zdravstvu pobili glede tega," je dejal. Prepričan je tudi, da omenjeni denar v zdravstvu že obstaja, le pravilno ga je treba razporediti.

Robert Pavšič (LMŠ) je sicer opozoril, da danes sploh še ne vedo, o čem se pogovarjajo, saj še ni znano, ali denar za naložbe v vojski sploh bo. Tudi rebalansa proračuna še ni. Samo Bevk (SD) pa je ocenil, da bo izvajanje zakona zelo odvisno od globine krize ter da bodo glede na zapletene postopke naročanja vojaške opreme na ministrstvu le stežka porabili sredstva, ki naj bi jim jih namenil zakon.

Andrej Rajh (SAB) je ocenil, da sta pomembna tako zdravstvo kot vojska. Vojska na primer v primeru izrednih razmer zagotavlja funkcije, ki jih v miru zagotavlja civilna družba, je dejal. Ne strinja se z navedbami poslancev Levice, da SV s sodelovanjem na misiji v Afganistanu sodeluje pri pobijanju. "Sodeluje pri krepitvi miru in civilnih inštitucij," je dejal.

Iva Dimic (NSi) ne pristaja "na lažno dilemo - obramba ali zdravstvo". "Potrebujemo vse," je dejala.

SDS: Levica se je spravila na vojsko

"Predlagatelj seje se je spravil na vojsko, pozabil pa je na to, da je Slovenska vojska nepogrešljiva pri izvajanju helikopterske nujne medicinske pomoči, helikopterskem reševanju, pomoči ob naravnih nesrečah in pa predvsem pri tem, da državljanom omogoča in predstavlja varnost. In zato ji je pač treba nameniti določena sredstva," je dejala Nada Brinovšek (SDS).

Anja Bah Žibert (SDS) pa je sejo označila kot eno "najbolj nizkotnih populističnih sej", odkar je poslanka.

Video: Posnetek seje

16. nujna seja Odbora za obrambo in 38. nujna seja Odbora za zdravstvo, 1. del
16. nujna seja Odbora za obrambo in 38. nujna seja Odbora za zdravstvo, 2. del