Pahor in Tonin na vojaški vaji Slovenske vojske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pahor in Tonin na vojaški vaji Slovenske vojske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in obrambni minister Matej Tonin sta si na Babnem polju na povabilo Slovenske vojske ogledala predstavitev vojaških dejavnosti v okviru niza vaj Preskok 2020.

Slovenska vojska se že sodeč po imenu vaje Preskok spoprijema s tem, da "preskoči v neko novo realnost, da se zna soočiti s krizo, ki jo je povzročil novi koronavirus, predvsem pa, da zna delovati tudi v oteženih okoliščinah", je dejal minister. Vaja je posebna, ker ne poteka na osrednjih vadiščih, pač pa v občinah, kjer so pripadnike Slovenske vojske (SV) po njegovih besedah dobro sprejeli. Tako želijo po besedah ministra vojsko še bolj približati ljudem.

Tonin predstavil predlog razvojnih načrtov Slovenske vojske

Na vaji je oz. še bo sodelovalo 2500 pripadnikov Slovenske vojske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na vaji je oz. še bo sodelovalo 2500 pripadnikov Slovenske vojske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tonin je ob tej priložnosti razkril tudi nekatere načrte glede prihodnjega razvoja Slovenske vojske. Ponovil je, da si bo prizadeval za spremembo zakona o obrambi in zakona o investicijah na obrambnem področju. Glede prvega po njegovih besedah že potekajo pogovori z opozicijskimi poslanskimi skupinami, saj zakonske spremembe potrebujejo dvotretjinsko večino v DZ-ju. Z njimi želijo zlasti urediti status slovenskega vojaka po 45. letu. "Najboljši promotor Slovenske vojske je zadovoljen vojak," je pojasnil.

Glede zakona o investicijah na obrambnem področju pa je Tonin izrazil zadovoljstvo, da sta ministrstvo za obrambo in ministrstvo za finance v torek uskladila končno različico besedila. Tonin se zdaj podaja na koalicijsko usklajevanje po podporo predlogu, ki predvideva 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih za investicije v Slovensko vojsko.

Pahor: Slovenija je varna država, SV je temelj te varnosti

Pahor je dodal, da potrebnih velikih investicij v vojsko ni mogoče vedno načrtovati samo v obdobju ene vlade, pač pa na daljše obdobje, v tem primeru s šestletnim ciklusom, vrednim tri četrt milijarde evrov. "To bo Slovenski vojski zagotovilo, da bo še naprej vojaški steber slovenske varnosti," je povedal.

V izjavi za medije po prikazu vaje je predsednik republike tudi poudaril, da je Slovenija varna država. To dojema kot enega velikih uspehov države po osamosvojitvi. Poudaril je, da Slovenija v svetu nima sovražnikov, ima pa ogromno prijateljev in dobiva še nove. "To je dosežek, ki je zasluga varnostnega sistema," je dejal predsednik republike in ob vojski poudaril tudi policijo in druge dejavnike.

Ogleda vaje, v okviru katere so območje Babnega polja večkrat preleteli tudi ameriški lovci F16 in slovenski pilatusi, so se poleg vrhovnega poveljnika obrambnih sil in ministra udeležili še nekateri visoki gostje, med njimi ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard, predsednik odbora DZ-ja za obrambo Samo Bevk in državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.

Kaj urijo na tej vaji

Na vaji Preskok 2020, ki poteka na širšem območju Slovenije in ob podpori lokalnega prebivalstva, se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske urijo zlasti v taktičnih postopkih. Začela se je 11. maja in bo trajala do 19. junija, na njej pa je oz. še bo sodelovalo do 2500 pripadnic in pripadnikov.

Slovenski vojaški vaji so se pridružili Američani