Ustanovitev vladnega urada za demografijo naj bi predstavljala pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo in bolj usklajeno reševanje širših demografskih vprašanj. Foto: Zajem zaslona
Ustanovitev vladnega urada za demografijo naj bi predstavljala pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo in bolj usklajeno reševanje širših demografskih vprašanj. Foto: Zajem zaslona

"Ustanovitev urada za demografijo je prav gotovo pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo, predvsem pa tudi pri usklajenem reševanju demografskih izzivov in seveda težav, s katerimi se v Sloveniji spoprijemamo. Delo urada se bo prednostno osredotočalo na posledice staranja prebivalstva in sodelovanje v procesih krepitve človeškega kapitala na prav vseh ravneh, kar tudi nekako zadeva demografsko politiko," je na tiskovni konferenci po seji vlade dejala podpredsednica vlade in prva dama DeSUS-a Aleksandra Pivec.

Vlada ustanovila Urad za demografijo

Med nalogami urada bodo spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako se bo urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Sorodna novica Demografski sklad nima veliko opraviti s pokojninami

"Urad prav gotovo čaka tudi sodelovanje in koordinacija pri pripravi projekta oziroma zakona o demografskem skladu, ki seveda ga usmerjamo predvsem v krepitev pokojninskega sistema, prav tako pa bo urad izvajal pomembnejše državne in evropske projekte ter naloge za krepitev človeških virov in tako vzpostavitev boljše strukture v vseh demografskih kategorijah," je ob tem še dodala Pivčeva.

Pivčeva še poudarja, da bo vse naloge urad izvajal v koordinaciji in sodelovanju z vsemi pristojnimi ministrstvi. "Tukaj seveda mislimo predvsem na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje in ne nazadnje ministrstvo za finance. Prav tako bo urad nemudoma začel pripravo vsebin, ki bi jih lahko umestili za doseganje ciljev, ki so v odloku tudi zapisani oziroma za izvajanje nalog tudi načrt za črpanje evropskih sredstev, začenši s skladom za obnovo in podpornost," je dejala in pozneje še zagotovila, da ne jemljejo "popolnoma nobenemu ministrstvu pristojnosti". "Predvsem na tistih področjih, kjer že poteka izvajanje kakšnih politik, ki vplivajo tudi na demografsko politiko v državi, bo urad prevzel koordiniranje, da bodo te vsebine po različnih ministrstvih seveda čim bolj koordinirano, usklajeno in ciljno usmerjeno potekale," je še pojasnila.

Sedež bo v Mariboru

Odlok o delovanju urada bo začel veljati v 15 dneh po sprejemu, "prav gotovo pa bomo v tem času vložili vse napore, da se vzpostavijo vsaj tisti osnovni pogoji, da bo urad začel delovanje takoj oziroma takoj ko bo to mogoče", je še dejala Pivčeva. Sedež urada bo v Mariboru, a prostori zanj še niso določeni. Najprej bo zaposlenih 15 ljudi, nekaj denarja bo zagotovil proračun, počrpati bo treba tudi evropska sredstva. Kdo bo urad vodil, še ni znano.

Aleksandra Pivec je potrdila, da bo "minister ali ministrica na uradu za demografijo iz kvote DeSUS-a". "Mi bomo seveda takoj začeli potrebne kadrovske postopke, tudi znotraj stranke, seveda zbrali nekaj predloženih imen, ki so se že pojavila iz samih odborov, in v čim krajšem času tudi opravili izbor, da bo minister lahko potem nadalje oblikoval svojo ekipo," je dejala.

Kot kandidat za vodenje urada se je omenjal podpredsednik DeSUS-a in nekdanji župan Lendave Anton Balažek, pojavila so se tudi ugibanja, da bi vodenje lahko prevzela predsednica stranke. Ta je za Radio Slovenija zatrdila, da ostaja na kmetijskem ministrstvu, kjer končujejo pripravo strategije kmetijstva za novo skupno kmetijsko politiko. "Zato v tem trenutku ne razmišljam o tem, da bi prestopila na drugo ministrstvo," je povedala.

Novinarska konferenca po seji vlade

Kakšna bo strokovnost zaposlenih?

Strokovnjaki še poudarjajo, da bo uveljavitev urada odvisna predvsem od strokovnosti zaposlenih, za dolgoročni obstoj pa bo urad potreboval podporo vseh političnih strank, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.