Vsi tisti, ki so že na Hrvaškem, se lahko brez karantene v Slovenijo vrnejo do ponedeljka do polnoči. Foto: EPA
Vsi tisti, ki so že na Hrvaškem, se lahko brez karantene v Slovenijo vrnejo do ponedeljka do polnoči. Foto: EPA

O morebitni uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam se je ob stalnem slabšanju epidemiološke slike pri južnih sosedih govorilo že več dni. Kot je na vladni novinarski konferenci potrdil notranji minister Aleš Hojs, je vlada na seji sprejela pričakovano odločitev, da se Hrvaška na rdeči seznam seli danes ob polnoči. Tiste, ki bodo po polnoči vstopili na Hrvaško, tako ob vrnitvi v Slovenijo čaka 14-dnevna karantena.

Ob splošni karanteni predvidenih več izjem

Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov, pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najpozneje do 23.59. "To smo storili, da omogočimo bolj razpršeno vračanje ob koncu tedna. Vse pa pozivamo, da ne čakajo na ponedeljek. Ker bi lahko zaradi zastojev zamudili polnočno uro in padli na torek in v karanteno," je dopustnike pozval notranji minister.

Tistim, ki imajo na Hrvaškem v lasti nepremičnine ali plovila, bo omogočeno, da brez karantene ob vrnitvi odidejo na Hrvaško, tam opravijo najnujnejša opravila in se v roku 48 ur vrnejo v Slovenijo. "Možnost 48-urnega odhoda za lastnike nepremičnin in plovil začne veljati danes ob polnoči. Mejna policija bo skenirala naš dokument, v dogovoru s hrvaško policijo pa bomo imeli možnost preverjati vsakega, ki bi bil sumljiv, oz. tistega, ki bi hotel to izkoriščati," je v Odmevih pojasnil minister Hojs.

Sorodna novica Najvišji skok okužb od tretjega aprila. V Slovenj Gradcu vdor v belo cono.

Ob splošni karanteni tudi precej izjem

Hojs je povedal tudi, da je vlada določila precej izjem, za katere karantena ne bo veljala. "V vseh izjemah, ki so kar široko napisane za naše državljane in Hrvate ob vstopu v Slovenijo, je odlok pripravljen tako, da če bi ugotovili, da je katera od izjem potencialen vir – denimo tedenski migranti –, da so se okužbe povečale, lahko to izjemo črtamo s seznama," je napovedal minister.

Izjem je sicer več kot 20, za nekatere bo, da se bodo izognili karanteni, potreben negativen izvid testa na covid-19. "Denimo športniki, ki potujejo na Hrvaško za tekmovanja na najvišji ravni. Izjeme so še osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti," je naštel Hojs.

Kot je za Dnevnik Televizije Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin, je del odločitve, ki se nanaša na izjeme, skrbno izdelan. "Dnevni migranti, tedenski migranti, učenci, ki hodijo v šolo čez mejo, tudi celoten tranzit, vse, kar zadeva sanitetni prevoz, medicinska oskrba, zdravljenje na eni in drugi strani … vse to je nemoteno še naprej," je povedal Kacin. "To je naša prva soseda in želimo, da je motenj zaradi tega čim manj in čakamo na trenutek, ko bo pri njih vendarle število okuženih drastično padalo in se bodo sami, tako kot so se spravili na rdeči seznam, lahko s tega seznama tudi umaknili," je še povedal vladni govorec.

Vrnitev iz Hrvaške brez karantene mogoč do ponedeljka

V prihodnje mogoča tudi različna obravnava hrvaških županij

"Glede na to, da vlada tedensko spremlja okužbe po sosednjih državah, računamo, da bodo ukrepi prispevali, da se bo stanje epidemije v naslednjih 14 dneh tudi na Hrvaškem izboljšalo. Vlada bo tedensko spremljala zadeve, če ugotovimo, da bo mejna vrednost v 14 dneh padla, se bo Hrvaška samodejno znova uvrstila na rumeni seznam, tako da bi lahko še vedno ljudje odšli septembra na dopust brez karantene," je glede prihodnjih odločitev na novinarski konferenci povedal minister Hojs.

Sorodna novica Rekordnih 255 okužb; oblasti mirijo, da gre za "pričakovan porast"

Vlada je sicer tehtala tudi možnost, da bi Hrvaško morda razdelila na posamezne županije in karanteno uvedla zgolj za tiste, ki bi se vračali iz predelov, kjer je novi koronavirus bolj razširjen. "A Hrvaška je bila že zdaj na rumenem seznamu, večina države je na rdečem, zato se za delitev nismo odločili, se pa bo to morda v tednu ali dveh spremenilo," je vladno odločitev pojasnil Hojs.

Minister Hojs je v Odmevih Televizije Slovenija povedal, da je nasprotoval starostni selekciji in uvedbi karantene zgolj za mlade, ki se je v preteklih dneh tudi omenjala kot ena od mogočih rešitev. "Tudi med populacijo mladih imate izjemno veliko število mladih družin, ki se niso zabavale v Zrćah in ki niso kršile predpisov in bi bilo nepošteno do njih, da jih pošljemo v karanteno kar tako," je dejal minister.

Kot je pojasnil, so bila stališča znotraj vladne ekipe različna, a da je bilo na koncu sprejeto enotno mnenje, da je rešitev, ki so jo izbrali, najbolj optimalna. "Zadeva je nastavljena tako, da lahko v vsakem trenutku zgolj s sklepom brišemo katero koli izjemo, če se ugotovi, da prinaša nove okužbe. Ravno tako lahko v relativno kratkem času Hrvaško znova uvrstimo na rumeni seznam," je pojasnil Hojs.

Brez sprememb omejevanja zbiranja

Glede na trenutne epidemiološke podatke v Sloveniji se vlada, kljub vedno glasnejšim pozivom organizatorjev prireditev ter kulturnih ustanov, ni odločila za spremembe v odloku o prepovedi zbiranja, tako za vse dogodke in prireditve pri nas ostaja pravilo 50 oziroma 500 udeležencev.

Testiranje na meji manj zanesljivo in težko izvedljivo

Ena od možnosti, ki so se omenjale v preteklih dneh, je bila tudi uvedba testiranj na meji namesto karantene. Kot je pojasnil notranji minister, je vlada pri svoji odločitvi sledila mnenju stroke, ki meni, da je najboljša zaščita pred vnosi virusa 14-dnevna karantena.

"O tej obliki smo premišljevali, vendar se nam zdi bistveno manj varna," je v Odmevih Televizije Slovenija povedala vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Negativen test pri nekom, ki je v inkubacijski dobi za bolezen covid-19, lahko pomeni, da je takrat negativen in pozitiven postane v nekaj dneh. Tukaj ni nobene garancije, da se to ne bo zgodilo. Poleg tega lahko da negativen test tudi napačen signal – oseba, ki ima negativen test, se ne boji več, da je okužena, gre k ranljivi osebi, v službo, v dom za starejše, v bolnišnico, v večjo družbo in tako pride do raznosa virusa," je pojasnila infektologinja.

Beovićeva je dodala, da je pomembno tudi to, da bi v Sloveniji zelo težko testirali 80 tisoč ljudi v nekaj dneh. "Teh kapacitet v Sloveniji nimamo – ne samo testov, ampak tudi ljudi, ki bi odvzeli brise in potem teste obravnavali v mikrobioloških laboratorijih," je pojasnila.

"Hrvaška je bila že zdaj na rumenem seznamu, večina države je na rdečem, zato se za delitev nismo odločili, se pa bo to morda v tednu ali dveh spremenilo," je odločitev o enaki obravnavi vseh hrvaških županij pojasnil minister Hojs. Foto: EPA

Okrnjen zeleni seznam, z njega med drugim Grčija in deli Španije

Veliko slovenskih državljank in državljanov trenutno dopustuje tudi v Grčiji, ki jo je vlada uvrstila na rumeni seznam. "Zato velja opozorilo, da bi Grčija v naslednjem tednu ali 14 dneh lahko prišla na rdeči seznam. Grčija je torej za nas pomembnejša, ker je toliko Slovencev tam, zato velja tudi razmislek za tiste, ki se tja odpravljajo," je opozoril minister Hojs.

Z zelenega seznama so poleg Grčije zdrsnile še Danska, Francija, Irska, Islandija, Monako, Nizozemska, Poljska in deli Španije. Vlada je spremenila tudi rdeči seznam, na katerem so se poleg Hrvaške med drugim znašle Malta, celotna Španija, Monako, Nizozemska, Maroko, Ukrajina, Venezuela, Libanon in Libija. Je pa z rdečega seznama zdrsnila Bolgarija.

Na vprašanje, zakaj vlada karantene ni uvedla tudi za povratnike iz drugih evropskih držav, kot so Španija, Francija ali Italija, v katerih okužbe prav tako naraščajo, je Hojs dejal, da ima vlada neke vnaprej znane meje za sprejemanje odločitev. "Je pa res, da če se bo v teh državah trend še naprej dvigoval, bo smiselno pogledati, ali prihaja iz teh držav kakšen vnos, potem pa se bomo naprej pogovarjali," je dejal Hojs.

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom