Foto: EPA
Foto: EPA

V Franciji, podobno kot v številnih drugih evropskih državah, število novih okužb v zadnjih tednih narašča; samo v četrtek so jih potrdili 4700. Hkrati narašča tudi število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje ali celo zdravljenje na intenzivni negi.

"Uporaba mask v zaprtih prostorih bo od nižje srednje šole naprej sistematična, ne le tam, kjer ni mogoče ohranjanje medsebojne razdalje," je napovedal francoski minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer in pojasnil, da bo odločitev glede nošenja zaščitnih mask na prostem sicer prepuščena lokalnim oblastem, pri čemer bo vlada zagotovila maske družinam z nižjimi prihodki.

Napovedani ukrep zadeva šolarje od 11. do 18. leta starosti. Novo šolsko leto se v Franciji začenja 1. septembra in ga, kot je zatrdil minister, na ravni države ne bodo preložili. Da bi se šolsko leto začelo pozneje, so namreč predlagali nekateri sindikati učiteljev, ki jih skrbi vnovičen porast okužb.

Avstrija okrepila nadzor na mejah

Avstrija bo okrepila nadzor na mejnih prehodih, sodeluje tudi vojska. Foto: EPA
Avstrija bo okrepila nadzor na mejnih prehodih, sodeluje tudi vojska. Foto: EPA

Na Dunaju so potrdili 172 novih okužb, sledita Zgornja Avstrija z 59 novimi okužbami in Tirolska s 34. V bolnišnicah je na zdravljenju 112 bolnikov, od tega 22 na intenzivni negi. V zadnjem dnevu je po okužbi en človek umrl, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na avstrijskem Koroškem so danes na meji s Slovenijo in Italijo okrepili nadzor. Poleg celodnevnega nadzora na mejnih prehodih Ljubelj in Karavanke bodo zdaj 24 ur dnevno nadzorovali še mejna prehoda z Italijo pri Podkloštru. Ta konec tedna bodo izvajali nadzor do ponedeljka zjutraj med drugim še na mejnih prehodih Labot, Holmec in Korensko sedlo.

Nadzorujejo predvsem avstrijske turiste, ki prihajajo z juga, in vozila iz držav na Balkanu ter preverjajo, ali so bili na Hrvaškem oz. kam so namenjeni. Po potrebi delijo tudi informativne letake, merijo temperaturo, pregledujejo izvide testov na novi koronavirus in druge formalnosti. Pri nadzoru predstavnikom zdravstvenih služb pomaga tudi vojska.

Madžarska bo zaostrila pogoje za vstop

Madžarska bo s 1. septembrom zaostrila pogoje za vstop v državo, da bi preprečila širjenje novega koronavirusa, saj je v sosednjih državah vse več okuženih, je dejal premier Viktor Orban. Državljane je pozval, da po 1. septembru ne načrtujejo nobenih potovanj na jug, ker bi s tem kršili ukrepe. Podrobnosti o načrtovanih zaostritvah sicer ni razkril.

V skladu z veljavnimi pravili morajo tisti, ki se na Madžarsko vračajo iz držav z visokim številom okuženih, v obvezno štirinajstdnevno izolacijo, če nimajo dveh negativnih izvidov testa na novi koronavirus. Na Madžarskem so do zdaj potrdili 5046 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 609 ljudi.