Epidemija: med zaprtjem ni prihodkov, a tudi vmes so prihodki manjši. Foto: BoBo
Epidemija: med zaprtjem ni prihodkov, a tudi vmes so prihodki manjši. Foto: BoBo
Sorodna novica Vlada sprejela šesti protikoronski sveženj, ki prinaša delno nadomestilo fiksnih stroškov podjetij

Težko se bomo izognili odpuščanju zaposlenih in zapiranju lokalov, ocenjuje predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Blaž Cvar.

"Če ima gostilna recimo deset zaposlenih, to pomeni vsaj 10.000 evrov plus nekateri fiksni stroški in v času enomesečnega zaprta to pomeni vsaj 15.000 evrov. Če bomo zaprti dva meseca, 30.000 in tako naprej," je izjavil.

Kriteriji za najemnine in posojila so odločno prestrogi, nadaljuje Cvar in poziva vlado, naj po vzoru avstrijske pokrije večji delež nadomestila za zaposlene, ki so na čakanju.

Ekonomist Bogomir Kovač je glede v sredo sprejetih ukrepov nekoliko bolj spravljiv: "Dobro je torej, da jih imamo. So pa težko izvedljivi, ker imajo celo kopico nekih mejnih določil, ki so potem za prejemnike lahko zelo komplicirani."

Če povzamemo, podjetjem in espejem bo država povrnila del fiksnih stroškov za tri mesece, če so ustanovljeni pred prvim septembrom in imajo vsaj enega zaposlenega. Do pomoči bodo upravičeni vsi, ki jim je prodaja upadla za vsaj 40 odstotkov, znesek, do katerega bodo upravičeni, pa se bo izračunal na podlagi njihovih lanskih prihodkov od prodaje. Zadevo bi po mnenju Kovača vsekakor lahko poenostavili.

"Bi bilo veliko preprosteje iti na povprečnine dohodkov in podjetjem prepustiti pravzaprav celotno pokrivanje njihove strukture stroškov," je pojasnil.

Kakor koli, 6. sveženj je zdaj v poslanskih klopeh. Že v prihodnjih dneh pa bo vlada začela sestavljati že sedmi sveženj za pomoč, ta naj bi bil osredotočen predvsem na do zdaj spregledane točke v gospodarstvu.

Gostinci in zaposleni v turizmu ostajajo nezadovoljni