Patti Smith (1946) bodo nagradili za njeno vseživljenjsko prizadevanje na področjih človekovih pravic in varovanja podnebja. Nagrado po pisanju nemške tiskovne agencije DPA spremlja tudi znesek 10.000 evrov.

Patti Smith je postala svetovno prepoznavno ime v 70. letih minulega stoletja. Foto: EPA
Patti Smith je postala svetovno prepoznavno ime v 70. letih minulega stoletja. Foto: EPA

V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je "od samega začetka punk- rockpevka" in "ikona ženskega gibanja". Dodali so: "Aktivistka je - s svojimi knjigami, pesmimi in svojim življenjem. (...) Zavzema se za človekove pravice, mir, svobodo, zmanjševanje revščine, vključenost in varovanje podnebja".

Sorodna novica Patti Smith za MMC: Nikoli nisem imela namena postati rockpevka

Poudarili so, da je letos 5. junija, torej na svetovni dan okolja, podpisala Beethovnovo deklaracijo – izjavo o nameri, s katero se je 240 umetnikov zavezalo, da bodo svoje delo dali na razpolago do okolja prijaznemu, trajnostnemu in ekološko sprejemljivemu podjetju.

Beethoven kot družbeni utopist
Ob vsem naštetem pa je Patti Smith tudi deklarirana oboževalka Ludwiga van Beethovna, so še navedli. Beethovnova akademija, ki podeljuje nagrado, je za svoje vodilno načelo vzela človekove pravice, mir, svobodo, zmanjšanje revščine in vključenost. Akademija vidi Beethovna kot družbenega utopista in vizionarja drugačne družbe in kot tak je v središču vseh projektov akademije, ki nosi njegovo ime.

Podelitev predvidoma šele v prihodnjem letu
Sporočili so še, da bo podelitev nagrade predvidoma junija 2021 v Bad Honnefu v neposredni bližini Bonna, kjer je sedež akademije. V načrtu je, da bo nagrajenka na podelitvi izvedla tudi glasbeni nastop.

Sorodna novica Patti Smith v Ljubljani: "Prihodnost je zdaj"

Patti Smith je šesta prejemnica mednarodne Beethovnove nagrade. Razglasitev so pospremili z njeno izjavo: "Zmeraj sem ista oseba … Se razvijam, vendar se ne spreminjam." Zaslovela je v 70. letih prejšnjega stoletja z revolucionarnim prepletanjem rocka in poezije. Izdala je 12 albumov, med katerimi je najodmevnejši Horses, ki ga je revija Rolling Stone uvrstila na seznam 100 najboljših albumov vseh časov. Napisala je tudi več knjig, med njimi sta v slovenščino prevedeni Pač mulca in Sanjarjenja.