V Sloveniji je bilo doslej skupno potrjenih 105.983 primerov okužbe z novim koronavirusom. Foto: BoBo
V Sloveniji je bilo doslej skupno potrjenih 105.983 primerov okužbe z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Po soboti, ko je število potrjenih okužb v primerjavi s tednom pred tem naraslo (12. decembra je bilo potrjenih 843, 19. decembra pa 884 okužb), je bilo v nedeljo potrjenih manj okužb kot teden dni pred tem, ko so epidemiologi odkrili 433 okužb. Ob tem je bil delež pozitivnih izvidov višji kot preteklo nedeljo, ko je znašal 25,67 odstotka.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje se v slovenskih bolnišnicah zdravi 1271 bolnikov s covidom-19, kar je 57 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je hospitaliziranih 208 bolnikov, sedem več. "Kot navadno je bilo tudi ta konec tedna veliko manj odpustov, kot smo jih navajeni čez teden. Včeraj je bilo odpuščenih le 22 bolnikov, v soboto pa 41. Ko to seštejemo, je jasno, da je konec tedna iz bolnišnic odšlo le 63 ljudi. Večje odpuste pa zato pričakujemo danes, ko se bo število vseh zasedenih postelj po pričakovanju zmanjšalo, tako kot se nam to dogaja vsak konec tedna," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je umrlo 26 bolnikov ‒ 19 v bolnišnicah in sedem v domovih starejših občanov. Skupno je doslej umrlo 2379 ljudi s covidom-19. V Sloveniji je bilo doslej skupno potrjenih 105.983 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Sorodna novica V torek se množično testiranje lahko začne v 13 krajih – izvid bo znan po 15 minutah

Najbolje na Goriškem, najslabše razmere v posavski regiji

Slovensko povprečje znaša 950 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh. "Najboljša statistična regija je goriška, kjer je ta incidenca le 619,8. Najslabše razmere pa so še vedno v posavski regiji, kjer je incidenca večja od 1480. Na drugem mestu je Jugovzhodna Slovenija s 1461, pomurska regija pa je zdaj že kar nekaj dni na tretjem mestu, torej ni več najslabša, kot je bilo to videti pred kakimi desetimi dnevi," je zadnje epidemiološke podatke povzel Kacin. Takoj pod slovenskim povprečjem je primorsko-notranjska regija, ki ima sedemdnevno incidenco 384, kar jo uvršča med teh pet regij, kjer je mogoče odpreti nekatere dodatne dejavnosti.

Okužbe v DSO-jih

V nedeljo je bilo ozdravljenih 44 stanovalcev in 66 zaposlenih v domovih starejših občanov. Na novo okuženih v DSO-jih je 25 stanovalcev in 15 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 291 okuženih uporabnikov in 187 zaposlenih. Včeraj ne med zaposlenimi ne med stanovalci ni bilo novih okužb.

"V kratkem naj bi dobili prve odmerke cepiva, a teh še kar nekaj časa ne bo dovolj za cepljenje celotne populacije," je dejal Kacin. Foto: BoBo

Prvi odmerki cepiva v Sloveniji predvidoma konec tedna

Predvidoma v soboto, 26. decembra, bo Slovenija prejela prve težko pričakovane odmerke cepiva. Cepivo bodo članice EU-ja dobile glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji tako pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov, ki bodo namenjeni za oskrbovance v domovih za starejše in tamkajšnje zaposlene ter za najbolj izpostavljene zdravstvene delavce v bolnišnicah in v zdravstvenih domovih. Cepivo bo najprej pripeljano v lekarno UKC-ja, kjer bo shranjeno pri minus 80 stopinjah Celzija, nato pa bodo izvedli postopek priprave cepiva in ga pripeljali do tistih, ki ga najbolj potrebujejo.

Ob stabilnih epidemioloških razmerah bo omejitev gibanja med občinami in regijami sproščena tudi med 31. decembrom od 12. ure in 1. januarjem do 20. ure. Foto: Reuters
Ob stabilnih epidemioloških razmerah bo omejitev gibanja med občinami in regijami sproščena tudi med 31. decembrom od 12. ure in 1. januarjem do 20. ure. Foto: Reuters

Še trije dnevi do ponovnega zaprtja večine trgovin in storitev

Spremembe v incidenci so omogočile, da se je štirim statističnim regijam z bolj sproščenim režimom – odprtimi trgovinami z oblačili, obutvijo, športnimi artikli in avtosaloni – z današnjim dnem pridružila še primorsko-notranjska regija. "Od danes do 23. 12. bodo tudi v primorsko-notranjski regiji odprte določene storitvene dejavnosti: trgovine z oblačili in obutvijo, avtosaloni in športne trgovine. Dovoljen je tudi prehod med občinami, seveda ob pogoju, da imate naloženo in aktivno aplikacijo #Ostanizdrav," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Trgovine z oblačili in obutvijo, tehničnim blagom, drevesnice in vrtnarije bodo odprte do vključno srede. S 24. decembrom bo večina trgovin in storitev ponovno zaprlo svoja vrata, predvidoma do 4. januarja. Do takrat ostajajo odprte le prodajalne z živili, trgovine za čiščenje, osebno nego, lekarne, banke in pošte. "V končni pripravi je nov odlok, ki bo natančneje opredelil, kaj vse bo lahko odprto, predstavili vam ga bomo takoj, ko bo v celoti usklajen in bo pripravljen na sprejetje na dopisni seji vlade," je dejal vladni govorec. Dodal je, da se bodo šole in vrtci predvidoma odprli 4. januarja, a le če bodo takratne epidemiološke razmere to dopuščale. Več o tem bo po njegovih navedbah znano takoj po božičnih praznikih.

Zaposleni v gospodarstvu naj bi bili od 24. decembra dalje na kolektivnem dopustu, medtem ko naj bi javni uslužbenci v tem obdobju izkoristili dopust oziroma opravljali le najnujnejše.

Sorodna novica Ob rojstvu otroka 500 evrov pomoči. Levica: Z darili bi radi obdržali oblast.

Za božič prosto prehajanje regijskih meja

Za božič, natančneje od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure se sprošča omejitev gibanja med občinami in regijami. Kot pravi vladni govorec Jelko Kacin, je sprostitev namenjena za obiske, in ne za množična druženja. Ob tem še vedno velja tako prepoved zbiranja na javnih mestih kot omejitev gibanja v nočnem času. "Načrt ureditve velja za zdaj le za božič. Za novo leto bo veljal, če se epidemiološke razmere v tednu med božičem in novim letom ne bodo poslabšale, česar si res nihče ne želi," je ob tem dejal Kacin.

Ob sprostitvah notranjih mej pa se obeta zaostritev na zunanjih. "Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. Pripravili smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah," je včeraj na Twitterju opozoril premier Janez Janša, ki je že v soboto državljanom odsvetoval potovanja na Balkan, kjer je epidemiološka slika slaba. V nedeljo je znova poudaril, da bo vstop v Slovenijo (in mnoge druge države EU-ja) med prazniki in po njih v vsakem primeru skrajno zaostren. "Ne odpravljajte se čez mejo," je zapisal.

Radovljica: Sorodniki v domu starejših z dvigalom pripravili presenečenje 96-letnici
Žensko evangeličansko društvo napeklo številne dobrote za oskrbovance v domovih za starejše