Uprava za jedrsko varnost je glede na rezultate izvedenih obhodov in preglede ter testiranja opreme ugotovila, da NEK izpolnjuje potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje. Foto: Goran Rovan
Uprava za jedrsko varnost je glede na rezultate izvedenih obhodov in preglede ter testiranja opreme ugotovila, da NEK izpolnjuje potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje. Foto: Goran Rovan

Sorodna novica Poškodbe na fasadah, strehah in dimnikih, kosi ometa padali tudi v predsedniški palači

Po zagonu naj bi ponoči elektrarna dosegla 50-odstotno zmogljivost, v četrtek pa polno obremenitev. "Med ponovnim zagonom elektrarne se bo lahko občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne," so opozorili. Prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje.

Uprava RS za jedrsko varnost je danes opravila izredni inšpekcijski pregled, kjer so pregledali izvedene ukrepe po samodejni zaustavitvi. Glede na rezultate izvedenih obhodov in preglede ter testiranja opreme je ugotovila, da NEK izpolnjuje potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje. Podrobnejšo analizo dogodka bo opravila v prihodnjih dneh, so sporočili z uprave.

Kot smo poročali že včeraj, se je jedrska elektrarna po torkovem potresu zaustavila samodejno. Po zagotovilih pristojnih potresna odpornost NEK-a presega obremenitve, ki izhajajo iz dozdajšnjih potresov v regiji, in bistveno presegajo zahteve, ki veljajo za klasične zgradbe. Potresno varnost neprestano preverjajo in dokazujejo, hkrati pa skrbijo za protipotresne izboljšave na objektu, kar je že sicer dobro osnovo še dodatno izboljšalo.

"Tako je bilo že na prelomu stoletja z analizami v mednarodnem okolju pokazano, da elektrarna zdrži bistveno višje seizmične obremenitve od že sicer visokih, ki so bile upoštevane pri projektiranju. Stresni testi po dogodku v Fukušimi, ki so bili uvedeni na evropski ravni, so te ugotovitve še dodatno podprli ter pokazali, da je verjetnost potresov, ki bi povzročili izpust radioaktivnih snovi iz NEK-a, zelo nizka," so v torek zagotovili na upravi za jedrsko varnost.