Potres je imel epicenter 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Foto: BoBo
Potres je imel epicenter 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Foto: BoBo

Potres se je zgodil v ponedeljek ob 6.28, epicenter je bil v Petrinji, 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 13 kilometrov jugozahodno od Siska.

Potres je bilo mogoče zaznati tudi po celotni Sloveniji.

Potres je bil stopnje 5,1, navaja Urad za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje, medtem ko so na Evropsko-mediteranskem seizmološkem centru (EMSC) sporočili, da je šlo za potres stopnje 5,2.

"Treslo se je od 15 do 20 sekund, zbudilo me je," je na spletni strani EMSC-ja zapisal prebivalec Ivanić-Grada. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije.

"Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," so še sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje.

Več popotresnih sunkov

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC-ja je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zaznali še popotresni sunek z magnitudo 1,8.

Poškodovane zgradbe, žrtev ni bilo

Poškodovanih je bilo več kot sto objektov. Večinoma gre za poškodovane strehe in dimnike, popokale so tudi stene v številnih stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Vodja županijskega štaba civilne zaščite Roman Rosavec je na novinarski konferenci v Sisku potrdil, da potres ni zahteval človeških žrtev.

Dejal je, da so do približno 14. ure ugotovili gmotno škodo na več kot sto objektih v Sisku, Petrinji in drugih naseljih. Kot je dejal, so strokovnjaki nekaj ur po potresu začeli pregledovati poškodovane objekte in ocenjevati stopnjo škode.

Največ škode na hišah je v vaseh Strašnik in Sibić v bližini Petrinje, kjer je bilo tudi žarišče današnjih potresov. Rosavec je poudaril, da so večinoma poškodovane fasade hiš, strehe in dimniki ter da so popokale številne stene v notranjosti gospodarskih in stanovanjskih objektov. Kot je dodal, gasilci popravljajo poškodovane dimnike, da ne bi ogrožali pešcev ali cestnega prometa. Hrvaški mediji poročajo, da so prebivalci tudi sami začeli popravljati škodo na svojih hišah.

Na industrijskih poslopjih, kot sta rafinerija nafte v Sisku in mesna industrija Gavrilović v Petrinji, zaradi potresov ni bilo škode, ki bi lahko povzročila onesnaženje okolja, so še sporočili na novinarski konferenci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da občani Zagreba niso utrpeli gmotne škode. Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno.

Hrvaški državni vrh obiskal Sisek in Petrinjo

Kmalu po potresu sta Sisek in Petrinjo obiskala Andrej Plenković in Zoran Milanović. Prvi mož Siško-moslavške županije Ivo Žinić je dejal, da je gmotna škoda velika, vendar niti približno tako visoka kot po marčevskem potresu v Zagrebu.

Največ poškodovanih zgradb je v središču Siska, je dodal Žinić in ocenil, da sta na območju Petrinje več škode kot prvi potres povzročila popotresna sunka. Kot je dejal, se zdi, da so na vseh hišah v vaseh na območju Petrinje poškodovani dimniki in strehe. Povedal je, da na industrijskih poslopjih, kot je rafinerija naftne družbe Ina, ni škode.

Županja Siska Kristina Ikić Baniček je premierja obvestila, da so gasilci zaradi potresa posredovali več kot 100-krat in da so našli namestitev za eno družino, ki ji je potres uničil stanovanje.

Hrvaški premier Plenković je izrazil zadovoljstvo, da v potresu ni bilo poškodovanih in da gmotna škoda vendarle ni tako velika. Napovedal je, da bodo zagotovili vse pristojne službe, ki bodo lahko pomagale pri sanaciji škode, vključno s hrvaško vojsko.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je zahteval izdajo dovolilnic za vse prebivalce, ki želijo v strahu pred novimi potresnimi sunki zapustiti Siško-moslavško županijo. Na Hrvaškem so zaradi epidemije covida-19 sicer prepovedali potovanja prebivalcev med županijami do 8. januarja.

Dumbović pričakuje, da bodo tudi območje Siško-moslavške županije uvrstili v zakon o popotresni obnovi Zagreba in okolice. Spomnil je tudi, da Petrinja ni bila v celoti obnovljena niti po vojni na Hrvaškem, ki se je končala leta 1995.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da je komisija po močnem potresu na Hrvaškem v stiku s hrvaškim premierjem Plenkovićem in hrvaškimi oblastmi.

"Podrobno spremljamo stanje in smo pripravljeni pomagati," je zapisala von der Leynova. In dodala: "Ostani močna, Hrvaška!"

Močan potres že spomladi

Hrvaško je sicer 22. marca letos stresel potres z magnitudo 5,3 in žariščem sedem kilometrov severno od Zagreba, pri tem pa je bilo ranjenih 27 ljudi. Tedanji potres je poškodoval več kot 26.000 objektov. V hrvaški prestolnici je bilo poškodovanih 26.000 zgradb, škoda je ocenjena na 86 milijard kun (11,5 milijarde evrov).

Potres na Hrvaškem ni zahteval žrtev
Potres z epicentrom 50 kilometrov od Zagreba