Pristojni v Petrinji, Sisku, Glini in okolici še vedno ugotavljajo gmotno škodo po potresu in organizirajo pomoč. Foto: BoBo
Pristojni v Petrinji, Sisku, Glini in okolici še vedno ugotavljajo gmotno škodo po potresu in organizirajo pomoč. Foto: BoBo

Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je Hrvaški že posredovala pomoč v obliki bivalnih zabojnikov z razsvetljavo in ogrevanjem, zložljivih postelj, spalnih vreč, napihljivih šotorov in električnih grelcev, so navedli na upravi za zaščito in reševanje.

Medtem je vlada sporočila, da je Slovenija sosednji državi za blažitev posledic torkovega rušilnega potresa na območju Petrinje zagotovila sredstva za začasno namestitev prebivalcev v vrednosti okoli 160.000 evrov.

Sorodna novica Po vsej Sloveniji več akcij zbiranja pomoči Hrvaški

Najučinkovitejša pomoč zbiranje denarnih sredstev

Kot so sporočili, je Rdeči križ Slovenije pri hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Odgovorili so, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi težavo predstavljal sprejem takšne pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne in logistične zmogljivosti porušene. Zato je trenutno najučinkovitejša pomoč zbiranje denarnih sredstev, so dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Zbiranje denarne pomoči poteka izključno prek humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov, so dodali.

Slovenska karitas je Hrvaški Karitas danes nakazala zbranih 110.400 evrov za pomoč ob potresu v Petrinji in nadaljuje zbiranje sredstev. Od tega je bilo 31.300 evrov zbranih s SMS-sporočili KARITAS5 na 1919 in 79.100 evrov z neposrednimi nakazili. Sredstva bodo uporabili za nujno pomoč najbolj prizadetim gospodinjstvom v Petrinji ter še posebej v krajih v okolici, kot je Glina, kjer je večina hiš porušenih, hudo poškodovanih ali nevarnih za bivanje. Slovenska karitas nadaljuje zbiranje darov za pomoč ob potresu v Petrinji s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v znesku 5 EUR ali z nakazilom na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POTRES PETRINJA, Sklic: 00 627

Rdeči križ Slovenije pa je nakazal 63.500 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije. ​Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo "Potres Hrvaška" nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB: Namen: "Potres Hrvaška" TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana SI56 0310-0111-1122-296 SWIFT: SKBASI2X Koda namena: CHAR Sklic: SI00-96885 Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

Tudi UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč družinam in otrokom, ki jih je prizadel nedavni potres na Hrvaškem. Pomagate lahko s poslanim SMS-sporočilom UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na Slovenska fundacija za Unicef, Pavšičeva ul. 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0201 3025 9875 526 , Namen: POTRES HRVAŠKA, Sklic: SI00 41111

Šestan: Pomaga naj se pozneje

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je na vladni novinarski konferenci o najnovejšem dogajanju glede covida-19 predal "prošnjo hrvaške Civilne zaščite in Rdečega križa, da se trenutna pomoč ustavi, zadrži in se pomaga pozneje": "Odpravljanje posledic in s tem povezana potreba po pomoči je dolgotrajen proces. Tudi zaradi poškodovanosti objektov hrvaški kolegi v tem trenutku nimajo možnosti skladiščenja ali pa ustvarjanja zalog in tudi ustvarjanje zalog je v trenutni situaciji nepotrebno in nesmiselno. Zato še enkrat prošnja, da se ta pomoč zadrži in se pomaga v prihodnje, za to pomoč bodo tudi zaprosili."

Prav tako za zdaj nista potrebni pomoč oseb in pomoč v tehniki (na primer gradbeni stroji), zato na upravi za zaščito in reševanje svetujejo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa.

Sorodna novica V Glino prispele prve mobilne hiše. Zjutraj je tla znova streslo.

Prizadetim po potresu na Hrvaškem pomagajo tudi slovenski rotarijci

Kot so sporočili iz društva Rotary Slovenija, so zbrali prvih 10.000 evrov, ki jih bodo danes poslali kriznemu štabu hrvaških rotarijcev.

V zbiranje pomoči po potresu na Hrvaškem se je vključilo tudi Združenje občin Slovenije (ZOS). V sredo je podalo pobudo vsem občinam v državi, naj po svojih močeh pomagajo prizadetim v potresu. Vodstvo združenja bo v ponedeljek odločalo o donaciji v vrednosti 10.000 evrov, ki jih bo ZOS nakazal eni od najbolj prizadetih občin na Hrvaškem, so sporočili iz združenja.

Na Hrvaškem več popotresnih sunkov, pomoč prihaja