Britanski režiser Christopher Nolan. Foto: Reuters
Britanski režiser Christopher Nolan. Foto: Reuters

Številne kinodvorane po vsem svetu so zaprte že skoraj eno leto. V Združenem kraljestvu so zato zagnali peticijo, da bi zanje zagotovili finančno pomoč, poroča spletni portal IndieWire.

Sorodna novica Tenet Christopherja Nolana kot dokaz, da "lahko en sam film zažene industrijo"

Več kot 40 režiserjev in hollywoodskih osebnosti, med njimi Christopher Nolan, Steve McQueen in Ridley Scott, se je podpisalo pod peticijo, prek katere pozivajo britanskega finančnega ministra Rishija Sunaka, naj zagotovi sredstva za pomoč kinematografom.

"Zavedamo se podpore, ki jo je vlada že zagotovila," pravijo podpisani. "Vendar se bojimo, da to ne bo dovolj, saj so izzivi najbolj pereči za tiste večje kinematografske operaterje, ki niso mogli dostopati do nobenega prilagojenega financiranja."

V peticiji piše, da kinodvorane "stojijo na robu prepada" in potrebujejo "ciljno financiranje [in] podporo, da bodo prihodnje generacije lahko uživale v čarovnijah filmske umetnosti".

Negotova prihodnost vseh sektorjev filmske industrije
Poudarjajo tudi, da ima lahko izguba kinematografov dolgoročne posledice zaradi količine investicijskih produkcijskih hiš in studiev. "Ta podjetja predstavljajo več kot 80 odstotkov trga in v številnih pogledih predstavljajo njegovo kritično maso ter prispevajo k uspehu povezanih sektorjev, kot sta distribucija in združevanje filmov. Brez njih bi bila prihodnost celotne britanske filmske industrije videti zelo negotova."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Združeno kraljestvo je v določeni obliki podprlo kinematografe v času pandemije, a je bila ta podpora omejena na neodvisne ali takšna s samo enim velikim platnom.

Je škoda že storjena?
Na portalu IndieWire pa se ob tem sprašujejo, ali ni škoda po svoje že storjena, glede na to, da so postale storitve spletnega pretakanja letos močnejše kot kadar koli prej. Podpisnik peticije Nolan je bil v zadnjih mesecih že javno zelo kritičen do odločitev studiev, da filme obenem predvajajo po spletnih platformah in v kinematografih.