Rok Grilec v Tampi. Foto: Osebni arhiv
Rok Grilec v Tampi. Foto: Osebni arhiv

Lanska sezona se je končala s prvo zmago Kansas Cityja po pol stoletja. Le malo po zadnjem Super Bowlu je dogajanje v Ligi NFL zaznamoval legendarni podajalec Tom Brady, ki je po dveh desetletjih zapustil New England, s katerim je osvojil kar šest naslovov.

Brady je šestkratni prvak Lige NFL. Foto: Reuters
Brady je šestkratni prvak Lige NFL. Foto: Reuters

Prvič v končnici po 13 letih
Ambiciozen Brady je večkrat dejal, da si želi igrati do 45. leta, a kdo je realno pričakoval, da lahko na Super Bowl pripelje novi klub Tampo Bay, ki se je v končnico zadnjič uvrstila v sezoni 2007, zmage v končnici pa nima vse od sezone 2002, ko je pod vodstvom Jona Grudna osvojila svoj edini Super Bowl.

Temelji že pred Bradyjem
Veliki poznavalec tako Lige NFL kot Tampe Rok Grilec je nad tem razpletom deloma presenečen, deloma pa ne: "To je vseeno Tampa, resnično je bilo za navijače v vsej zgodovini franšize malo lepih trenutkov. Je pa vseeno dejstvo, da je uprava kluba že pred prihodom Bradyja postavila izjemne temelje, ki jih je Brady samo še nadgradil."

Sorodna novica Rok Grilec: Super Bowl največji enodnevni športni dogodek

13-ica je bila srečna
Grilec je poudaril, da so imeli Bucsi tudi nekaj sreče, ker so imeli prosti teden zelo pozno, šele v 13. tednu: "Takrat je bilo na voljo ogromno podatkov, kaj je dobro in kaj ne, po tistem ekipa igra kot prerojena." Nekdanji komentator in urednik pa je ocenil tudi Bradyjev nekdanji klub New England, ki je ostal brez končnice: "Njihov igralski kader je resnično osiromašen, letos so jih dodatno potolkli še op-outi zaradi pandemije." 66 igralcev Lige NFL se je odločilo, da zaradi pandemije preventivno izpustijo sezono. Teh igralcev je torej v povprečju dva na ekipo, med Patrioti pa je to odločitev sprejelo kar osem nogometašev.

Drugačna napadalna linija Kansasa
Ekipi sta se v tej sezoni že pomerili v rednem delu, in sicer v 12. tednu, tekmo na Floridi je dobil Kansas s 27:24. Chiefsi so že po prvi četrtini vodili kar s 17:0, nato pa tekmo dokaj mirno pripeljali do konca. Na to srečanje se je spomnil tudi Grilec: "Pri Tampi je nujno, da omejijo učinek Travisa Kelceja in Tyreeka HIlla, ki sta bila na prvi letošnji tekmi izjemna. Pri Kansasu pa bomo videli, kako bodo pokrpali napadalno linijo, ki bo popolnoma drugačna od tiste, ki je začela sezono."

Tampa je v nizu sedmih zmag. Foto: Reuters
Tampa je v nizu sedmih zmag. Foto: Reuters

Vse tekme v končnici v gosteh
Tampa Bay je imela slab november, saj je izgubila tri od štirih zaporednih tekem. Že pred prej omenjenim prostim tednom je imela razmerje zmag 7-5, uvrstitev v končnico je bila na tisti točki negotova. Z odličnim finišem štirih zmag ji je to uspelo, a davek je plačala s tem, ko je morala vse tri tekme v končnici odigrati v gosteh.

Košir: Inteligentnost Bradyja
Zdaj bodo Bucsi želi nepričakovano nagrado, saj bodo prvi, ki bodo Super Bowl igrali na svojem stadionu. Tekmo si bo v noči na ponedeljek na samem prizorišču sicer lahko ogledalo 22 tisoč ljudi. Nekdanji alpski smučar Jure Košir meni: "Prednost domačega terena bo vsekakor malenkostna prednost. Tom Brady je vnovič pokazal izjemno inteligenco in hladnokrvnost. Menim, da bosta ekipi zelo izenačeni. Osebno si želim zmage Tampe, saj bi bila to res izjemna športna zgodba."

Sorodna novica Jure Košir olimpijske sanje uresničil v bermudskem trikotniku

NFL spoznal v Denverju
Košir se je v to igro zaljubil v 90. letih, ko je smučal v Združenih državah Amerike. Med drugim je skoraj "padel" v slačilnico Denverja in od takrat pesti stiska za to ekipo. Ko je primerjal oba letošnja udeleženca na Super Bowlu, pa je ocenil: "Mislim, da je Kansas v celoti gledano boljša ekipa, verjetno tudi bolje vodena. A Tampa preseneča z izjemno obrambo in zimzelenim Bradyjem."

Reid izgubil SB proti Bradyju
Oba glavna trenerja sta sicer zelo izkušena. Strateg Kansasa Andy Reid je v Ligo NFL vstopil na začetku 90. pri Green Bayu, glavni trener pa je postal v Philadelphii, ki jo je dolgo uspešno vodil (1999–2012), a manjkala je pika na i – naslov prvaka. Z Eaglesi se je v sezoni 2004 prebil na Super Bowl, kjer pa je moral priznati premoč prav Bradyju in New Englandu (24:21). Leta 2013 se je preselil v Kansas, s katerim je lani pri 61 letih osvojil svoj drugi Super Bowl (enega ima kot pomočnik še z Green Bayem). Na lestvici zmag je med trenerji na visokem šestem mestu.

Chuck Pagano (levo) in Bruce Arians (desno) v času delovanja pri Coltsih. Foto: AP
Chuck Pagano (levo) in Bruce Arians (desno) v času delovanja pri Coltsih. Foto: AP

Priložnost dobil zaradi bolezni
Na drugi strani je Bruce Arians starejši, oktobra je dopolnil 68 let. Prve izkušnje v NFL-ju je nabiral prav v Kansasu, kjer je bil trener tekačev. Tako rekoč vso kariero je opravljal različne trenerske vloge, nikoli pa glavne. To se je po spletu naključij spremenilo leta 2012, ko je bil v Indianapolis koordinator napada. Glavni trener Coltsov Chuck Pagano je zbolel (boril se je z levkemijo), Arians je prvič v karieri vodil ekipo NFL-ja – in kako uspešno! Coltsi so pod njegovim vodstvom dobili devet od 12 tekem. Pagano se je ob koncu sezone vrnil in prevzel vodenje ekipe, Arians pa je vseeno dobil nagrado za trenerja leta. Kot edini v zgodovini v vlogi začasnega trenerja!

Sorodna novica Ne učijo jih le ameriškega nogometa, ampak tudi vzgoje

Oba trenerja agresivna
Njegov potencial so prepoznali pri Arizoni, tako je leta 2013 prvič postal glavni trener. Leta 2014 je spet prejel nagrado za trenerja leta. Cardinalse je preporodil (vključno s skoraj odpisanim Carsonom Palmerjem), enkrat so zaigrali v finalu Konference NFC. Po koncu sezone 2017 se je upokojil. Vrnil se je leta 2019, ko je sprejel izziv Tampe, že v drugi sezoni pa ekipo popeljal na Super Bowl. Slovenski trener Matija Klančar podobnost obeh trenerjev vidi: "V agresivnosti v napadu. Razlikujeta pa se v tem, da Reid ima naslov prvaka, Arians pač ne."

Backović: Brady najboljši vseh časov
Precej pozornosti je namenjene tudi primerjavi obeh podajalcev (vabljeni k branju članka o Tomu Bradyju in Patricku Mahomsu). Nekdanji rokometaš in velik navdušenec nad ameriškim nogometom Ognjen Backović je prepričan, da je primerjava med njima ta trenutek neupravičena: "Brady je glede na vse svoje dosežke, število nastopov na Super Bowlu in osvojene prstane po mojem mnenju najboljši podajalec vseh časov. Mahomes je po drugi strani generacijski in zunajserijski talent, vendar bo moral še dokazati, da ga lahko postavimo ob bok Bradyju."

Ognjen Backović se je po koncu igralske kariere izkazal z izjemnimi strokovnimi uvidi. Poslušali ste ga lahko tudi v podkastu SOS-odmev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović se je po koncu igralske kariere izkazal z izjemnimi strokovnimi uvidi. Poslušali ste ga lahko tudi v podkastu SOS-odmev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Mahomes se bo še moral dokazati
Vseeno pa je našel tudi nekaj podobnosti: "Karizmatičen trener, ekipa, ki je serijsko med najboljšimi in ima možnost ustvariti dinastijo (Chiefs tako kot prej Patriots) ... Vendar bo moral Mahomes še dokazati, da je on tisti, ki lahko dvigne ekipo, in ne obratno, zato pa bo treba še nekaj časa. Še posebej se mi zdi impozantno to, kar je Brady naredil letos, ko je lastnoročno popeljal franšizo z negativnim razmerjem zmag in porazov na Super Bowl. S tem je tudi dokazal, da je bil on dodana vrednost pri Patriotsih. Nekaj, kar bo Mahomes moral šele dokazati."

Več adutov za Kansas
Čeprav ima na uspeh ekipe največji vpliv prav podajalec, je pomembna tudi preostala sestava ekipe. Backović meni, da ima Kansas City vendarle boljšo ekipo v celoti: "Imajo atomski napad, trener je napadalni 'mastermind', hkrati pa imajo obrambo, ki je sposobna zadržati nasprotnika pod številko, ki jo doseže njihov napad. Tampa Bay ima zelo kakovostno ekipo, v obrambi zelo močno obrambno linijo (Vea, Suh, Jason Pierre-Paul), ki pa po mojem mnenju ne bo mogla v zadostni meri zadržati napada Chiefsov."

Bo Bradyjeva šestica kmalu postala sedmica? Foto: Twitter
Bo Bradyjeva šestica kmalu postala sedmica? Foto: Twitter

Valant: Brady potrebuje stabilen žep
Podobnosti in razlike je poiskal tudi trener in komentator Uroš Valant: "Oba imata odličen pregled nad igro. Brady ima seveda veliko, veliko več izkušenj in znanja, s katerimi je sposoben vsakič znova zadati udarec tekmecu. Vedno je sposoben najti prostega lovilca, ne išče vedno eksplozivne akcije za zadetek, pač pa prek kratkih in srednjih podaj ves čas pomika napad naprej. Če vidi priložnost za podajo v globino, jo bo podal natančno v lovilčeve roke. Na drugi strani je Mahomes izreden improvizator in ga sesutje žepa ali prodori branilcev ne skrbijo, saj s svojimi atletskimi sposobnostmi zna podaljšati akcijo in najti rešitev ali pa kar sam steče v globino. Brady potrebuje stabilen žep, iz katerega meče, Mahomes je veliko vznemirljivejši za gledanje. Kar zadeva psihično stabilnost, sta oba na podobni ravni in znata zaključiti tekmo."

Na obeh straneh hitri lovilci
O ekipah pa meni, da v primeru odsotnosti poškodb ni velikih razlik: "Tampa ima izredno obrambno linijo, ki lahko sama ogroža podajalca, in ni treba žrtvovati dodatnih igralcev za neposredne napade na podajalca. Obe moštvi imata izredno hitre lovilce, v končnici se je pokazalo, da tudi igra po tleh postaja Tampin adut. Moč Chiefsov je predvsem v izredni uigranosti in dobrih linebackerjih ter sekundarni liniji. Sposobni so pokrivati celotno igrišče, kar bo proti falangi Tampinih lovilcev zelo pomembno."

Neža Pavčič osmič na Super Bowlu
Slovenska novinarka Neža Pavčič si bo že osmo leto zapored ogledala Super Bowl v živo. Ta se z različnimi dejavnostmi začne že teden prej, letos pa je zaradi pandemije čutiti drugačno energijo: "Značilno je, da se na Super Bowlu začne dogajati že teden prej. Od novinarskih konferenc, zabav do dogajanja v medijskem centru, vse je večje. Tekma je na koncu le še posladek sicer zelo napornega, a zabavnega tedna. Letos je seveda vse nekoliko drugače. Vse novinarske konference namreč potekajo prek Zooma, ni toliko zabav, pa tudi novinarjev in ljudi v Tampi je manj. Vendar se kljub temu napetost na prizorišču stopnjuje."

Bistvo: Napad Kansasa – obramba Tampe
In njena primerjava ekip? "Zame ima Kansas res odličen napad, Tampa pa je boljša kot celotna ekipa. Po mojem mnenju je napad Chiefsov še boljši, kot je bil lani, ko so dobili Super Bowl LIV. Za Tampo bo ta napad težko ustaviti – enkrat so se letos že opekli, vendar so se verjetno iz tistega poraza kaj naučili. Napad Kansasa je neverjeten in zelo težko ga bo omejiti. Če se bodo Buccaneersi osredotočili na ustavljanje igre po zraku, je tu igra po tleh na Clyda Edwardsa Helaira. V nasprotnem primeru imajo Chiefsi Tyreeka Hilla, Mecola Hardmana, Travisa Kelceja, pa tudi Sammyja Watkinsa in Demarcusa Robinsona. Tampo čaka težka naloga, vendar imajo tudi oni odlično obrambo. Bolj kot obračun podajalcev bo ključen dvoboj napad Chiefsov proti obrambi Bucsov."

Za konec pa še napoved razpleta vseh gostov:

Kansas CityGostTampa Bay
31:27Rok Grilec

Jure Košir24:16
33:30Matija Klančar
30:17Ognjen Backović
30:27Uroš Valant

Neža Pavčič28:24
4Skupaj2

Zgodba o obeh podajalcih

Sorodna novica Bo Brady predal štafeto ali pa samo utrdil status največjega?

Razplet konferenčnih final

Sorodna novica Tom Brady na rekordni 10. Super Bowl!