Največji in nekdo, ki ima potencial, da ga preseže. Foto: AP
Največji in nekdo, ki ima potencial, da ga preseže. Foto: AP

V Ligi NFL je ustaljenih ogromno ustaljenih besednih zvez in rekel, med katere sodi tudi "predaja štafete". Letošnji finale sezone ne bi mogel biti primernejši. Na eni strani zimzeleni, legendarni, večni Tom Brady, ki je z New Englandom osvojil neverjetnih šest prstanov, po selitvi na Florido pa je na tekmo vseh tekem popeljal tudi Tampo Bay. Za njegov deseti Super Bowl. Pri 43 letih!

Samo ne prodaja zavarovalnih polic!
V študentskih letih je imel zelo solidno kariero na univerzi Michigan, v večini klubskih statistik je še zdaj med najboljšo peterico, a na naboru leta 2000 ga v prvem krogu nihče ni izbral. Enak scenarij se je odvil tudi v drugem, tretjem, četrtem in petem krogu. Sredi šestega kroga je za kratek čas zapustil družino, s katero je skupaj gledal prenos nabora. Moral je na zrak, kjer je zajokal, saj se je ustrašil, da se bo moral preživljati s prodajo zavarovalnih polic.

Prvo sezono samo čakal
Te usode ga je rešil New England, ki ga je vendarle izbral v šestem krogu, šele 199. po vrsti. Patrioti so imeli na mestu podajalca že preverjeno in zanesljivo izbiro − Drewa Bledsoa. Ko se je začela sezona, je bil Brady šele četrti podajalec v ekipi. Počasi je napredoval do podajalca številka 2, a na igrišče je stopil za nekaj minut le na tekmi proti Detroitu, kjer je dokončal eno od treh podaj.

Prva priložnost in takoj naslov prvaka!
Vse se je spremenilo v drugi sezoni, priložnost pa je dobil po poškodbi Bledsoa na drugi tekmi sezone. Tirnice Lige NFL so se v tistem trenutku spremenile za dobri dve desetletji, Patrioti so postali domintni v diviziji AFC vzhod, v kateri so začeli serijsko osvajati naslove, več kot opazno sled pa so pustili tudi v končnici, kar so demonstrirali že v tej sezoni 2001. Za prvo zmago v končnici je ugnal Oakland po podaljšku, kjer je odločilne točke s prostim strelom dosegel Adam Vinatieri, tekma pa je postala znana zaradi razvpitega pravila "tuck rule", v kateri je Brady sprva izgubil žogo, a so sodniki žogo vrnili Patsom, ker je podajalec že začel gibanje podaje. Na Super Bowlu so bili proti St. Louisu v vlogi velikega avtsajderja, a jim je uspelo premagati tudi to oviro do prvega Super Bowla. Prvega od šestih.

Osvojil kar šest naslovov prvaka
Prve tri so nanizali na začetku Bradyjeve kariere v bližini Bostona (2001−2004), zadnje tri ob koncu (2014−2018). Vmes so se menjavali soigralci, koordinatorji, pa tekmeci, ostajal pa je on. Tom Brady nikoli ni slovel kot gibčen podajalec, ko se je žep sesul, pogosto ni imel rešitve v svojih nogah, kar velja za številne mlajše podajalce, kot sta Lamar Jackson in Patrick Mahomes. A preživel je vsak sistem, menjavo igralcev v lastni ekipi, v kateri je le redko igral z asi najvišjega kalibra. Med izjeme brez dvoma spada Randy Moss, ko je ta lovil Bradyjeve podaje, so Patsi redni del sezone končali brez praske (16-0), a Super Bowl senzacionalno izgubili proti NY Giantsom.

Sorodna novica Tom Brady na rekordni 10. Super Bowl!

Po naslov še drugo ekipo
Ob koncu kariere so bili vse glasnejša trenja na relaciji do glavnega trenerja Billa Belichicka. Po koncu lanske sezone se je zgodilo nepredstavljivo, saj se je par po dveh desetletjih razšel, Brady pa je nov izziv našel v Tampi. Tako kot njegov večni tekmec Peyton Manning je bil prisiljen izziv ob koncu kariere poiskati v drugi sredini. Manningu je z Denverjem uspelo osvojiti naslov prvaka, Brady je zdaj korak do neverjetne sedmice.

Dolgo igral tudi bejzbol
Na drugi strani se je 25-letni Patrick Mahomes dolgo ukvarjal z dvema športoma, še v času šolanja na univerzi Texas Tech je namreč ob ameriškem nogometu treniral tudi bejzbol. Njegov oče Pat Mahomes je bil profesionalni igralec, v Ligi MLB je igral za šest klubov. Patrick je v svoji zadnji študentski sezoni postavil številne rekorde, omenimo le 734 jardov, ki jih vrgel proti Oklahomi, ki jo je vodil Baker Mayfield.

Prvo sezono je grel klop Alexu Smithu. Foto: AP
Prvo sezono je grel klop Alexu Smithu. Foto: AP

Tudi sam prvo sezono presedel
Nanj je bilo pozornih precej več ekip kot pri Bradyju. Izjemno so si ga želeli pri Kansasu, zato so opravili zamenjavo z Buffalom in ga izbrali desetega po vrsti. Tudi sam je prvo sezono moral čakati, tako je sezono 2017 presedel za Alexom Smithom. Ker so se Chiefsi že pred zadnjo tekmo rednega dela uvrstili v končnico, je Smith v zadnjem krogu počival, Mahomes pa je dobil priložnost in jo izkoristil z zmago nad Denverjem.

Takoj postal MVP sezone ...
Še pred začetkom sezone 2018 so Chiefsi Smitha poslali v Washington in vse stavili na Mahomsa. Takoj je bilo jasno, da je bila odločitev prava. Za svoj prvi zadetek v Ligi NFL je poslal 58 jardov dolgo podajo do Tyreeka Hilla in zgodba o uspehu je bila ustvarjena. Mahomes je prebil mejo 5000 podanih jardov in 50 zadetkov, ob koncu sezone je tako osvojil prestižno MVP nagrado. Za piko na i je manjka le uspeh v končnici. V finalu Konference AFC je na svojem stadionu v podaljšku izgubil prav proti New Englandu s 37:31. Poraz, ki Mahomsa boli še danes.

... Nato pa še prvak
Lani v rednem delu številke niso bile tako impresivne, zaradi poškodbe je izpustil tudi dve tekmi, a blestel je v končnici. Delal je sicer napake in bil nekajkrat kriv, da se je Kansas prav na vsaki tekmi znašel v zaostanku vsaj desetih točk, a vsak zaostanek je znal izbrisati. Tudi zaradi Mahomsove vztrajnosti in spodbujanja ob igrišču. Bil je izbran za igralca tekme, s čimer je postal najmlajši igralec, ki je v karieri osvojil tako MVP sezone kot Super Bowla.

(Pol)milijardna pogodba
Kansasu je postalo jasno, da mora Mahomsa za vsako ceno obdržati igralca, tako je pred začetkom te sezone pripravil novo desetletno pogodbo, ki Mahomsu lahko skupaj prinese več kot pol milijarde dolarjev, kar je najdonosnejša pogodba v zgodovini športa. Vsaj ta sezona kaže, da je bil vložek na mestu, saj je Kansas postal prva ekipa, ki je trikrat zapored gostil finale Konference AFC, zdaj pa je na pragu ubranitve naslova, kar je v NFL-ju pred izjema kot pravilo. Mali dolgoročni vprašaj ostaja le v obliki kar pogostih poškodb, kar so navijači Kansasa nazadnje občutili proti Clevelandu. A Mahomsovo deljenje žog, ki je včasih filingrasko natančno, drugič pa spontano in spominja na košarko, daje jasen potencial, ki kaže, da Mahomes lahko osvoji še kar nekaj Super Bowlov.

Spremljate Super Bowl na MMC
Dva, štiri, šest? Nihče ne ve, gotovo pa drugega lahko osvoji v ponedeljek zjutraj, ko bo prav Tampa pred približno 22 tisoč navijači gostila Super Bowl. Spremljali ga bomo tudi na MMC-ju, kjer bomo pred tekmo objavili še dva članka.

Statistika vseh medsebojnih tekem

Brady − Mahomes 2:2

DatumTekmaBradyMahomes
14. 10. 2018New England - Kansas 43:40340; 1 TD352; 4 TD, 2 INT
20. 1. 2019Kansas - New England 31:37348; 1 TD, 2 INT295; 3 TD
8. 12. 2019New England - Kansas 16:23169; 1 TD, 1 INT283; 1 TD, 1 INT
29. 11. 2020Tampa Bay - Kansas 24:27345; 3 TD, 2 INT462; 3 TD

Opomba: Številke v stolpcih podajalcev predstavljajo jarde, TD je število zadetkov, INT pa prestreženih podaj.

Ostala statistika

StatistikaTom BradyPatrick Mahomes
Rojen3. 8. 197717. 9. 1995
Višina193 cm191 cm
Teža102 kg104 kg
Naslovi prvaka61
MVP Super Bowla41
MVP sezone31
Pro Bowl143
Poskusi podaj10.5981687
Zaključene podaje67781114
Odstotek64,066,0
Jardi po zraku79.20414.152
TD581114
INT19124
Jardi po tleh1043808
Zadetki po tleh256