Vezni člen sta dobra stara duh in telo na ozadju pandemije, s poudarkom na telesu ter blagem humorju ali popoprani komiki.

Avtorji ciklusa Dekameron C-19. Foto: Radio ARS
Avtorji ciklusa Dekameron C-19. Foto: Radio ARS

S 5. februarjem se nadaljuje ciklus, ki je bil premierno predvajan v aprilu in maju 2020 in je še zmeraj na voljo na tej povezavi. Takrat je bilo na sporedu enajst zgodb devetih avtorjev. Ob petkih od februarja do aprila pa se jim bo pridružilo dvanajst novih zgodb. S sedmimi že znanimi slovenskimi pisateljicami in pisatelji iz prvega dela cikla, Natalijo Šimunović – Pampineo, Matejo Perpar – Emilijo in Lauretto, Anjo Mugerli – Filomeno, Sarivalom Sosičem – Filostratom, Rudijem Podržajem – Neifile, Štefanom Kardošem – Panfilom in Urško Sajko – Elisso, so se v novem delu ustvarjalno prepletli Zarja VršičFiametta, Živa Škrlovnik – Lauretta, Leonora FlisFiametta in Zoran Knežević kot skrivnostni novi lik Giovanni.

Vsak petek v oddaji Literarni nokturno ob 19.15 na Arsu, ob 23.05 na Prvem ter na spletnih straneh obeh programov.

Pisateljski poskus sobivanja v skupni fikciji
Okvirna zgodba tokrat ne poteka več v hotelu na robu smučišča, ampak si pripovedovalci zgodbe pripovedujejo virtualno ali v času poletnega rahljanja ukrepov v hiši blizu ljubljanskega Rožnika. Znova pa gre za edinstven pisateljski poskus sobivanja v skupni fikciji z novim/starim vodilnim motivom, odnosom med duhom in telesom ter boccaccievskim poudarkom na telesu in blagem humorju ali popoprani komiki – zgodbe spadajo tudi v okvir petkovih Literarnih nokturnov Na valovih humorja.

Februarja bomo tako slišali zgodbo Filomene – Anje Mugerli: Tango za vse, v kateri Filomena iz svoje garsonjere humorno spregovori o osamljenosti in želji po dotiku. Emilija – Mateja Perpar v zgodbi Duh je trdoživ, toda meso je bilo izvrstno z dobro mero komike, tudi bridke, naslika življenje sveže ločenke, ki ji ponudi streho nad glavo njena težavna mama. PampineaNatalija Šimunović se v zgodbi Telo nad duhom potopi v zabaven filozofski dialog med telesom in duhom covidne bolnice ob spremljavi glasbe Zdravka Čolića. Neifile Rudi Podržaj pa v zgodbi Gospoda Mutomba dohiti življenje pripoveduje o tem, kako noseča hčerka naslovnega gospoda ob rojstvu poleg otroka nepričakovano dobi še vsaj enega sorodnika povrhu.

Zgodbe, ki bodo sledile v marcu in aprilu

Panfilo – Štefan Kardoš: Povej že, kdo si
Elissa – Urška Sajko: Nepravočasni čevlji
Filostrato – Sarival Sosič: Na drevesu
Fiametta – Zarja Vršič: Kako sem postala
Giovanni – Zoran Knežević: Ljubezen v času corone
Lauretta – Živa Škrlovnik: Ded
Fiametta – Leonora Flis: Navaden dan
Pampinea – Natalija Šimunović: Na vrsti je Dioneo