Športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović je upravičeno zadovoljen z zadnjimi rezultati zmajev, ki uspešno igrajo tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović je upravičeno zadovoljen z zadnjimi rezultati zmajev, ki uspešno igrajo tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so uspešno začeli leto 2021. Nanizali so štiri zmage v Ligi ABA, v Evropskem pokalu tri, klonili pa so le proti izjemnemu Virtusu, tako da so v obeh tekmovanjih v odličnem položaju. Dva kroga pred koncem drugega dela Evropskega pokala so na dobri poti v četrtfinale, v jadranski ligi pa so s tremi porazi tik pod vrhom. "Vsa čast fantom in strokovnemu štabu, da jim je ne glede na vse težave in odpovedi, ki smo jih imeli med sezono, uspelo optimizirati tekmovalno formo in smo na zadnjih tekmah bili res pravi. Vidi se, da se je našla ta kemija, ki je morda na začetku sezone na nekaterih tekmah še manjkala. Fantje so spoznali, kaj lahko dosežejo kot enota. Kar me najbolj osebno veseli, je, da ne glede na to, da nekateri fantje v zadnjem obdobju niso bili v formi, so s svojim odnosom in s tem, ko so se podredili ekipi – tu predvsem mislim na nekatere tujce –, dali svoj delež, da smo nanizali te zmage," je zadovoljen Bečirović, ki je skupaj s trenerjem Jurico Golemcem sestavljal igralski mozaik.

Dolgoročni cilj Cedevite Olimpije je uvrstitev v Evroligi. Če bi zmajem to uspelo bodisi prek Lige ABA bodisi prek Evropskega pokala že letos, je pred kratkim direktor kluba Davor Užbinec dejal, da bi bilo morda to kar prehitro, saj je treba iti korak za korakom, Sani Bečirović pa je ob tem povedal: "Do neke mere se absolutno strinjam z direktorjem, po drugi strani pa nas žene športni motiv. V športu je tako, da vzameš tisto, kar se ti ponudi. Če se nam letos ponudi priložnost, da dosežemo cilj, ki je dolgoročen, torej igranje v Evroligi, bi bilo nesmiselno in nešportno, če ne bi posegli po njem. S športnega vidika si vsi, vključno z igralci in strokovnim štabom, želimo, da se nam ta veliki met posreči že v tej sezoni. Bomo pa pozneje sestavljali finančno plat in druge zadeve, ki jih prinaša Evroliga."

Vse poteka po začrtani poti. Veseli smo, da je najhujši del že za njim in je že, bom rekel, vključen v prve košarkarske korake. Če bo igral v tej sezoni, je odvisno od njega. Mi ne bomo pritiskali nanj, saj vemo, za kakšno poškodbo gre. Igralec mora sam pri sebi začutiti in predvsem biti psihično prepričan, da je poškodba stvar preteklosti. Kar se tiče medicinske diagnoze, gre po začrtani poti. Če bo šlo tako naprej, upamo, da bo nared pred koncem sezone. To so skrite želje, a poudarjam, da je to njegova odločitev. Ko bo povsem pripravljen in bo začutil, da lahko pripomore k uspehu, bo vključen v ekipo.

Sani Bečirović o Mangoku Mathiangu

V izjemni formi igra kapetan Jaka Blažič, ki je drugi strelec tako Lige ABA kot Evropskega pokala. Blesti v navezi s Kendrickom Perryjem. V Stožice so že priromale ponudbe za oba košarkarja, ki pa bosta zagotovo sezono končala v dresu Cedevite Olimpije. "Ogromno je bilo že napisanega o Jakovih igrah. Dokazuje, da je res dozorel in je na svojem vrhuncu. Res sem zelo vesel, da se to dogaja v našem klubu, in upam, da bo tako nadaljeval tudi v prihodnje. Bojazni, da bi s Perryjem odšla, ni, ker imata pogodbi z nami. Dejstvo je, da smo dobili številne ponudbe, a glede na to, da imamo v obeh tekmovanjih možnosti za izpolnitev ciljev, bi bilo nemoralno in nešportno, da bi sredi sezone razpustili ekipo, ne glede na to, koliko so bili snubci pripravljeni odšteti. Sezono želimo pripeljati do konca in narediti tisti korak naprej, ki je manjkal v prejšnjih letih. Če bomo zdravi, sem prepričan, da nam lahko uspe," je odločen Bečirović, ob dobrih igrah nekaterih posameznikov pa so stekli tudi pogovori o podaljšanju sodelovanja: "V začetku leta smo začeli sestavljati ekipo za naslednje leto. Je še zgodaj, saj sezona še poteka, a smo dali nekaterim vedeti, da smo zadovoljni z njimi in bi jih tudi v prihodnje radi videli v dresu Cedevite Olimpije."

Dober ljubljanski ritem je prekinila okužba z novim koronavirusom, ki so jo v taboru zmajev ugotovili v petek. Zatem so se okužbe razširile, potrdili so še nekaj primerov – vsi so brez simptomov –, tako da so preložili gostovanji v Podgorici in Novem mestu, od tedaj pa je moštvo Cedevite Olimpije v izolaciji. "Okužb je kar nekaj. O točni številki ne morem govoriti. Do preklica smo ustavili vse klubske dejavnosti. Radi bi zajezili širitev okužb. Če nam je to uspelo, bomo videli kmalu," je povedal športni direktor in dodal: "Od začetka sezone so skrbi, povezane s koronavirusom, sestavni del. Sezona je nenavadna. Poleg rezultatskih pritiskov zmag in porazov, ki so v normalnih sezonah vsakodnevni, je zdaj še dodaten tovrstni pritisk, saj nikoli ne veš, kdo bo okužen in kdaj bo kakšna tekma odpovedana. Strah je prisoten, a se prilagajamo iz dneva v dan."

Sorodna novica Popoln recept za množičen obisk Stožic, a kaj ko koronavirus to preprečuje

V tem tednu so evropski parketi rezervirani za pokalna tekmovanja. V Sloveniji so boji za tovrstno lovoriko ustavljeni, saj so zaradi ukrepov ob epidemiji dejavni le prvoligaši, tako da bo Košarkarska zveza tekmovanje skušala izpeljati v poznejšem terminu. Naslednji teden je nato namenjen zadnjemu oknu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, kamor je Slovenija že uvrščena, zatem pa se začenja drugi del državnega prvenstva, kjer se domačim klubom pridruži tudi Cedevita Olimpija, ki bo tako znova dejavna na treh frontah: "Največja težava je prenatrpanost urnika. Do odpovedi tekem z Budućnostjo in Krko smo bili vedno mi tisti osmoljenci, ki smo jih prestavljali zaradi okužb drugih. Zdaj se je nam zgodilo. Po premoru se začne še slovensko prvenstvo. Naša ideja je bila, da bi nekaj tekem slovenske lige odigrali vnaprej, torej ravno med reprezentančnim premorom, kajti drugače bo skoraj nemogoče odigrati vse tekme, še posebej, ker se borimo za četrtfinale v Evropskem pokalu in nas v marcu čaka deset tekem, od tega izjemno pomembne v Ligi ABA – domača z Zadrom, gostovanji pri Igokei in Borcu. Te tri in zmaga doma nad FMP-jem bi nam skoraj zagotovo zagotovile končnico Lige ABA. Prizadevamo si za sestavo razporeda, lahko pa rečem, da bodo v državnem prvenstvu prednost dobili mlajši igralci, ki do zdaj niso imeli toliko minutaže, in bomo vsaj na tak način odpočili nosilce."

Cedevita Olimpija je pripeljala zelo dobre tuje okrepitve in z nekaterimi se že pogovarjajo o podaljšanju sodelovanja. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je pripeljala zelo dobre tuje okrepitve in z nekaterimi se že pogovarjajo o podaljšanju sodelovanja. Foto: www.alesfevzer.com

Če pogledamo situacijo po Evropi, dejansko igralcev, ki bi v tem trenutku delali razliko in bi bili nam finančno dostopni, na tržišču praktično ni. Sem prisvrženec tega, da če stvari dobro tečejo, se mi zdi nesmiselno rušiti neko kemijo in na silo vstavljati nove igralce, ne glede na to, za kakšno raven kakovosti gre. Zaradi tega razloga se nismo odločili za okrepitve. Ob tem poudarjam, da se finančno v času koronakrize pokrivamo vedno toliko, kolikor imamo. V tem trenutku je bilo preveliko tveganje podati se na trg in pripeljati igralca, ki bi zagotovil, da bi z njim dosegli zastavljene cilje.

Odgovor Sanija Bečirovića, zakaj se Cedevita Olimpija med sezono ni odločila za kakšno okrepitev

"Vsi košarkarji Cedevite Olimpije so se v preteklosti in se bodo tudi v prihodnosti s ponosom odzvali vabilu v reprezentanco. V klubu jih ne bomo nikoli na kakršen koli način zadrževali ali omejevali. Gre za specifično situacijo. Smo v samoizolaciji. Ne vemo, kdaj se lahko pojavi nova okužba. Mislim, da je treba govoriti o tem, da fantje potrebujejo počitek. Na srečo je reprezentanca že uvrščena na evropsko prvenstvo, in bilo bi smotrno, da bi se nekaterim izostanek opravičil. To je zgolj razmišljanje na glas. Vemo, kaj so naši igralci vse v tej sezoni že prestali. Novo leto so praznovali v hotelu v Beogradu, od približno 150 dni, kar traja sezona, so jih tretjino preživeli na poti … Želeli bi si, da na drugi strani razumejo situacijo. Ali se bo udeležil akcije, ali ne, je odločitev vsakega posameznika. Poudarjam, da v klubu ne bomo nobenemu oporekali. Smo na zvezi z zvezo in se pogovarjamo o tem. Čakamo na seznam. Naša želja je, da bi se v tem oknu rešili dveh ali treh tekem slovenskega prvenstva, za kar pa potrebujemo določeno število domačih igralcev. Če bo manjkalo vseh pet reprezentantov, bo težko. Fantje imajo proste roke. Vemo, kdo so nosilci in vlečni konji tako v klubu kot v reprezentanci. Če pogledamo razpored, bodo nekateri igrali do konca maja. Potem se že začnejo priprave za olimpijske kvalifikacije, takoj zatem se bodo priključili klubskim pripravam za naslednjo sezono," je pristavil Bečirović, ki si želi, da bi se tudi v tem primeru zgledovali po Ligi NBA, kjer so dnevi namenjeni počitku in tako določeni igralci izpuščajo določene tekme, košarkarji v Evropi pa počitka po njegovih besedah nimajo.

"Povečuje se tveganje za poškodbe in neuspeh ravno takrat, ko igralca najbolj potrebuješ," je pristavil nekdanji odlični košarkar, ki se je obenem zahvalil slovenskim klubom, ker so pripravljeni vnaprej odigrati tekme Lige za prvaka. Ljubljanska ideja je, da bi predčasno izpeljali dva ali tri obračune. Po besedah Bečirovića se s KZS-jem dogovarjajo o tem scenariju, zagotovo pa srečanj ne bodo odigrali takrat, ko se bo Slovenija v Kijevu pomerila z Madžarsko (18. februar) in Ukrajino (20. februar): "17. februarja bodo že vsi končali izolacijo. Podoben bo položaj kot na začetku sezone proti Gran Canarii, ko so tedaj košarkarji odigrali na svežino in zmagali. Seveda nam je predvsem v interesu zdravje igralce, in če ne bo mogoče tedaj igrati, bomo preprosto morali prestaviti tekme državnega prvenstva, saj sta vsekakor trenutno prioriteti Liga ABA in Evropski pokal, kjer imamo vse možnosti za dosego ciljev."