Pri 5482 ljudeh so opravili PCR-test, pozitivnih je bilo 18,1 odstotka testov oz. 992 ljudi, poleg tega pa je bilo v sredo v državi opravljenih še 20.788 hitrih antigenskih testov, z njimi so odkrili 393 okužb (1,9 %).

V bolnišnicah so po podatkih vlade zdravi 828 ljudi, na intenzivni negi 157. "Skupaj je bilo sicer včeraj v bolnišnice sprejetih 50 pacientov, 76 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih," je na novinarski konferenci poudarila vladna govorka Maja Bratuša.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je po podatkih vlade 837.

"Današnji podatki so manj spodbudni, kot so bili v zadnjih dneh, saj se je danes po dolgem času zgodilo, da smo imeli več okužb kot na enak dan pred enim tednom," je še dejala Bratuša.

Najboljše razmere ostajajo v zasavski, savinjski in koroški regiji, je navedla in dodala, da se je incidenca precej znižala na Goriškem (včeraj 709, danes 652). Po številu novih okužb po občinah izstopajo: Ajdovščina (22), Brežice (20), Celje (40), Koper (78), Kranj (33), Medvode in Nova Gorica (23), Novo mesto (29), Ptuj (30). V Ljubljani je bilo včeraj potrjenih 134 okužb, v Mariboru pa 37, je še navedla.

"Čeprav zadnje dni spremljamo nižje številke na novo obolelih in manj hospitaliziranih, ne moremo govoriti, da so epidemiološke razmere dobre. Slovenija namreč še vedno ostaja država z eno izmed najslabših epidemioloških slik v Evropi," je še dejala Bratuša in dodala, da imamo po podatkih NIJZ-ja v državi skoraj 14.000 aktivnih primerov.

Zaloga hitrih testov kopni

Večina pozitivnih na hitrih testih na Ajdovskem po testih PCR spet negativnih

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko so sporočili, da so na Ajdovskem s PCR-testom testirali vseh 16 vzorcev, ki so bili v sredo pozitivni na hitrem antigenskem testu in 12 od njih je bilo negativnih.

3762 inšpekcijskih nadzorov in izrekli 29 sankcij

Sorodna novica Od ponedeljka dovoljeno prosto gibanje po vsej državi, policijska ura ostaja v veljavi

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na novinarski konferenci predstavila statistiko inšpekcijskih nadzorov v preteklem tednu. Inšpekcijski organi so opravili 3762 nadzorov, izrečenih je bilo 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril po zakonu o prekrških in 118 upravnih ukrepov, je navedla.

Nadzor so med drugim izvajali tudi na smučiščih, a tam hujših prekrškov niso odkrili, izrekli so le nekaj opozoril. Poleg tega pa so začeli tudi sistematični nadzor nad izvajanjem testiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V štirih zavodih, kjer so izvedli nadzor, so ugotovili, da so vsi zagotavljali testiranje s strani pooblaščenega izvajalca, tudi pri sami organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih o izvedbi testiranja niso ugotovili večjih nepravilnosti, je dejala. Dodala je, da so zaznali nekaj posameznikov, ki se testiranja niso želeli udeležiti.

Kakšna je v Sloveniji nevarnost novih različic virusa?
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Do zdaj 15 zdravstvenim ustanovam naložili, naj cepijo skladno s strategijo

Lotili so se tudi nadzora nad cepljenjem proti covidu-19. Opravili so 112 nadzorov: "Pri 14 izvajalcih je cepljenje potekalo v skladu z nacionalno strategijo. Pri enem pa so bile ugotovljene neskladnosti, in sicer cepljenje posameznikov, ki ne sodijo v prednostne skupine nacionalne strategije. Dva postopka sta še v teku." V okviru vseh doslej opravljenih nadzorov so 15 zavezancem izdali ureditveno odločbo, je še navedla. To so splošne bolnišnice Novo mesto, Nova Gorica, Jesenice in Golnik, onkološki inštitut, psihiatrični bolnišnici Ormož in Begunje, ortopedska bolnišnica Valdoltra, zdravstveni domovi Velenje, Domžale, Grosuplje, Nova Gorica, Ilirska Bistrica in Tolmin ter zasebna ambulanta družinske medicine Sajovic Rogljič.

Posvetovalna skupina zaenkrat ne bo spremenila priporočil glede cepljenja s cepivom AstraZenece

Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v sredo sporočila, da kljub dejstvu, da še ni zadostnih podatkov o učinkovitosti cepiva Astrazenece pri starejših od 65 let, uporabo tega cepiva priporočajo za starejše od 18 let brez zgornje starostne omejitve, posvetovalna skupina za cepljenje zaenkrat ne namerava spreminjati priporočil glede cepljenja z omenjenim cepivom glede starosti. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, bodo počakali na rezultate raziskav, ki potekajo. Cepivo trenutno priporočajo za osebe od 18 do 64 let.

Posvetovalna skupina cepivo AstraZenece trenutno priporoča za cepljenje oseb od 18 do 64 let, Svetovna zdravstvena organizacija pa je v sredo cepivo priporočila tudi za starejše. Foto: Reuters
Posvetovalna skupina cepivo AstraZenece trenutno priporoča za cepljenje oseb od 18 do 64 let, Svetovna zdravstvena organizacija pa je v sredo cepivo priporočila tudi za starejše. Foto: Reuters
Tretje cepivo AstraZeneca je tu, ali bo četrto ruski Sputnik?

Zadnji zapisnik posvetovalne skupine prednostno cepljenje s cepivom AstraZeneca priporoča za še necepljene zdravstvene delavce, za institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, za zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami in posebej ranljive kronične bolnike, stare do 18 do 64.

Gre za bolnike s presajenimi organi, rakavimi obolenji, hudimi boleznimi pljuč, redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom, na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje. Prav tako je cepljenje priporočeno tudi za starejše od 64 let brez kroničnih bolezni, če izrazijo željo za čimprejšnje cepljenje in po presoji osebnega zdravnika. Za njimi se cepljenje priporoča za nujne službe, ki so pomembne za delovanje države in jih opredeli vlada. Se pa glede na predhodno priporočilo ne priporoča več prednostno cepljenje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Pečjak: Nadzorov manj, kazni več

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da so ob rednih nalogah opravili še nadzore izvajanja določb vladnih odlokov na 15.331 krajih. Dnevno je to v povprečju več kot 2190 nadzorov, je navedel in dodal, da so dobili tudi 110 prijav o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov. Skupaj so izrekli 1608 ukrepov, kar je 6,6 odstotka več kot pretekli teden, ko jih je bilo 1508. Ob tem je dodal: "Od tega smo izrekli dve tretjini opozoril (1065) in izdali 532 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V desetih primerih smo izvedli prekrškovi postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, to je neupoštevanje zakonitega ukaza policista. O eni kršitvi pa smo obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za kršitev zunaj naše pristojnosti."